A zenebolond légiós a kapusok réme lett

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2009.08.06. 23:33
Címkék
A Sint-Truiden ugyanúgy néhány napos próbajáték végén ajánlott neki szerződést még 2007 nyarán, mint az idén a DVSC-TEVA. Két-két bajnoki és Bajnokok Ligája-fellépés után mind a két sorozatban egy-egy góllal hívta fel magára a figyelmet – szerda este a DVSC az ő találatával fektette két vállra a Levadia Tallinnt a BL-selejtezőben, ami a szakvezetői és a szurkolói bizalom megszerzése szempontjából a legpompásabb ajánlólevél Adamo Coulibalynak, akit elődje, Ibrahima Sidibe jellemzett.

Francia.

Szenegáli vagy elefántcsontparti származású?

Mindegy.

Utóbbi megjegyzést Ibrahima Sidibe tette, mintegy jelezve: bizonyos szempontból nem csak a Loki-szurkolói számára ismeretlen figura Adamo Coulibaly, a DVSC-TEVA 28 éves csatára. Pedig a debreceniek korábbi – szenegáli – kétszeres házi gólkirálya fél évig gyakran együtt kávézott vagy lógott a hozzá hasonlóan inas, hórihorgas csatárral, Adamo tudniillik Sidibe Belgiumba szerződésekor már a Sint-Truiden játékosa volt.

„Én tavaly januárban érkeztem, ő júniusban távozott a klubtól, pontosan nem tudom, miért – utal a témában kívülállóságára Ibrahima Sidibe, aztán mégis csepegtetni kezdi az információkat. – Fél évig futballoztunk együtt, illetve csak futballozhattunk volna együtt, de nekem pocsék lett az első fél évem, ami neki az utolsót jelentette. A problémánk egy tőről fakadt: nem bíztak bennünk. Én nem játszottam, Adamo hébe-hóba, hiába teljesített az én meglátásom szerint jól, és rúgott fontos gólokat, mégsem tudta, hányadán áll a szakvezetőséggel. Ez nem tipikus csatárbetegség: ha egyik oldalról hiányzik a hit, megette a fene az egészet.”

A Sidibe által emlegetett 2007–2008-as szezonban a 187 centi magas csatár 28 első ligás bajnokin hét gólt szerzett a Sint-Trui-denben, amely az idény végén kiesett a Jupiler Ligából.

A párizsi születésű (tehát francia) támadó a DVSC előtt sorrendben a Sint Perreux-t, a Neauphle le Chateau-t, az AS Poissyt, a Sint-Truident és a Royal Antwerpet szolgálta.

Mi hozta Debrecenbe?

„Inkább ki: a menedzsere – helyesbített Ibrahima Sidibe. – A magyarországi próbajáték előtt és után is sokat beszélgettünk Debrecenről, a Lokiról. Biztattam, igyekeztem meggyőzni, hogy jó csapatba igazol, olyanba, amely a bajnokságban az aranyéremért harcol, ami szinte garanciát jelent a nemzetközi kupaszereplésre. A futball a mindene, ennek rendeli alá az életét, szimpatikus ember.”

Egyébként csendes, zárkózott karakter – és zenebolond: Sidibe szerint autóban, otthon, gyaloglás közben sem válik meg a fülestől, amelyből rendszerint francia hip-hop szól. A korábbi csapattárs véleménye mindamellett nem csak a személyiségre vonatkozóan, a futball kapcsán is hízelgő – és tömör: „Értékes futballista, a ruganyosságának és az ütemérzékének köszönhetően nagyon jó a fejjátéka, és gyors, nagyon gyors, a majd százkilencvenes magassága ellenére is.”

A sebességből már a DVSC is profitált, Tallinnban, a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének első fellépésén Leandro Adamo Coulibaly kiugrását követően gurított az észtek kapujába, akik a szerdai visszavágón is előszeretettel rúgták bokán a csatárt – a legbiztosabb eszközt választva a megállítására.

Technikai téren nem gyémántkategória, viszont a magyar mezőnyben kevesen tudják (pontosabban próbálják meg) az egyszerűbb és a komplikáltabb elemeket mozgás közben végrehajtani: a jelenleg az egyik debreceni hotelben lakó csatár – politikai szlogent kölcsönvéve – meri, teszi, és jó százalékban tudja is.

„Az új Sidibe? Ez rám nézve is megtisztelő” – kommentálja Ibrahima Sidibe a Coulibalyra aggatott egyik első debreceni bece-névkezdeményt.

A hasonlóság ha nem is kísérteties, az összevetés mégis kézenfekvőnek tűnik a Loki korábbi és jelenlegi futballistája között, de a legkevésbé sem azért, mert mindketten muszlimok – csak hogy még egy párhuzamot említsünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik