Emberelőny itt, előnytartás ott

A mérkőzésről tudósított: BORBOLA BENCE, PIETSCH TIBORA mérkőzésről tudósított: BORBOLA BENCE, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2009.08.06. 23:33
Címkék
Búcsúzott a nemzetközi kupától a Bp. Honvéd, miután az isztambuli 5–1-es kiütés után a Bozsik-stadionban – több mint egy félidőn át emberelőnyben futballozva – 1–1-es döntetlent játszott a Fenerbahcéval. A mérkőzést zárt kapuk mögött játszották.

Másfél óra a kezdésig – sehol senki.

A főbejárathoz érve kihalt minden – csupán a Honvéd-címerrel díszített fekete pólós biztonsági őr állta az utunkat. Sok dolga nem volt, a sajtó korán érkező munkatársain kívül jószerivel alig kellett valakit beengednie a fotocellás vasrácson. Az ellenőrzés azért így is fokozott volt: rendszám, igazolvány, kis túlzással éppen csak az útlevelünket nem kérte el.

A szigorú kontroll nem volt véletlen – az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntéshozói a Sturm Graz elleni tavalyi balhé miatt zárt kapus mérkőzést rendeltek el, és egyetlen drukkert sem akartak a Bozsik-stadionban látni.

Egy óra volt a kezdésig – még mindig sehol senki.

Illetve török újságírót azért már akkor is láttunk bőven. Habár a továbbjutás már az isztambuli találkozó első félidejében eldőlt, Budapestre nem kevesebb, mint hatvan török tudósító érkezett. Szurkolók híján jegyekből egy fillér plusz bevétellel sem kalkulálhatott a Honvéd vezérkara: sajnálni azért így sem kell a kispestieket – a piros-feketék erre a selejtezőkörre kilencvenezer eurót, azaz megközelítőleg huszonöt millió forintnyi összeget kaptak az Európai Labdarúgó-szövetségtől. Ha ebből levonjuk az isztambuli utazás költségeit, valamint a mostani zárt kapus meccs rendezési kiadásait, akkor is maradt húszmillió forint a Honvéd bankszámláján.

Elméletileg négyszázötvenen így is összegyűltek a létesítményben: a száz újságírón kívül a két klub hetvenöt-hetvenöt jegyet kapott, amellyel úgy gazdálkodhatott, hogy a labdarúgókat, a szakmai stábot is ebből kellett bevinnie a stadionba. Információnk szerint a Fenerbahce vezetői további kétszáz tikettet „sírtak ki” az UEFA vezetőitől, mondván ők nem tehetnek az egy évvel ezelőtti balhéról, és rendes klub módjára mindenhová elutaztatják a szponzoraikat, akik Budapesten is szívesen ott lennének...

Oltári persze ettől még aligha volt a hangulat, a síri csendben üldögélve csupán egyvalamiben bízhattunk: az üres stadion látványa hátha olyan bénítólag hat a törökökre, mint az isztambuli negyvenezer drukker a megilletődött Honvéd-játékosokra.

Ám nem: a Fenerbahce gyorsan megszerezte a vezetést. Egy brazilos akció végén ismét „sakk-mattra” játszotta a kispestiek védelmét, a törökök ezzel pedig le is tudták a visszavágót.

A hátralévő időben nem erőltették meg magukat, a brazil Fabio kiállítása után – főként a második félidőben – a Honvéd sorra alakította ki helyzeteit, ám csupán a csereként beálló Fritz Attila talált a kapuba.

A Fenerbahce játékosai már alig várták a találkozó végét, a lefújás után pedig nyomban vissza is repültek Isztambulba.

Továbbjutott: a Fenerbahce 6–2-vel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik