Magyar szeretne lenni a lengyel kapus

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.08.05. 23:46
Címkék
Lengyel lapinformációk szerint a spanyol Terrassában védő Michal Diakonow Magyarországon, közelebbről Pécsett folytathatja pályafutását, s a magyar állampolgárság felvételét sem zárta ki.

Michal Diakonow.

A lengyel kapust talán csak a legelvakultabb pólórajongók ismerik. Érdemes azonban megjegyezni a nevét, mivel lengyel lapértesülések szerint magyar válogatott is lehet belőle.

A 25 esztendős kapus a spanyol CN Terrassa gárdájában véd, s többen Európa és a világ egyik legjobbjának tartják. A két méter magas, 98 kilós pólós korábban a német SSV Esslingben védett (a bajnokság legjobbjának is megválasztották), sőt bajnoki címet is szerzett, megtörve a Spandau egyeduralmát. Az elmúlt két évet a Terrassában töltötte. Az első esztendőben a LEN-kupában a legjobb négyig jutottak (a későbbi győztes Csehovtól kaptak ki), tavaly lemaradtak a nemzetközi kupáról, ősztől viszont ismét megmutathatná magát Európában, mivel együttese a Barceloneta mögött a második helyen végzett.

Csakhogy a lengyel újságok arról cikkeznek, hogy Diakonownak Magyar- és Olaszországból is vannak ajánlatai, amelyek közül a magyar szerződésre lehet nagyobb esély, sőt arról is írnak, hogy a kapus magyar állampolgár szeretne lenni és az olimpián szerepelni. Állítólag már az universiadét is azért hagyta ki, hogy minél hamarabb nálunk pólózhasson.

„Továbbra is lengyel maradok, mindössze annyi változik, hogy a jövőben két útlevelem lesz – nyilatkozta a Gazeta Wyborczának Diakonow, aki lapunk e-mailes megkeresésére annyit válaszolt, hogy szívesen nyilatkozik – de csak később. – Lengyelként még arra sincs

esélyem, hogy ott legyek az olimpián, miközben a magyarok négyévente a legjobbnak bizonyulnak.”

A Gazeta Wyborcza arról is beszámol, hogy a Vasas szerződtetheti Diakonowot, mi azonban úgy tudjuk, hogy a piros-kékeknél az ősztől is Nagy Viktor lesz az első számú kapus, s a lengyel Pécsett folytathatja pályafutását.

„Michal Diakonow hozzánk szeretne igazolni, hogy a magyar bajnokságban tovább fejlődjön. Ő a világ egyik legtehetségesebb kapusa, akivel tárgyalásban állunk, azonban egyelőre élő szerződése van a Terrassával – mondta Ambrus Tamás, a Pécs edzője. – Hogy magyar akar lenni, légből kapott információ, ahhoz előbb hosszú éveket kell Magyarországon eltöltenie. Benedek Tibor például évek óta Olaszországban játszik, olasz útlevele is van, mégsem fordult meg benne, hogy olasz legyen. Diakonow még be sem tette a lábát Magyarországra, nem hiszem, hogy most arról kellene értekeznünk, hogy magyar lesz-e vagy sem, különben is vannak nagyon jó kapusaink. Örömteli, hogy ilyen ambíciói vannak, de előbb itthon kell bizonyítania, hogy megüti a szintet, álmához még sok minden másnak is teljesülni kell. Jobb, ha csak azzal foglalkozik, hogy minél jobban védjen.”

A válogatott keret jelenlegi kapusai közül Gergely Istvánt értük el, aki korábban szintén védett a Terrassában, így a két bajnokságot is össze tudja hasonlítani. A kétszeres olimpiai bajnok szerint hatalmas a különbség a spanyol és a magyar bajnokság között. Dia konow nyilvánvalóan jó kapus lehet, ha felvetődött a magyarországi szerződtetése, de ezt itt is bizonyítania kell. Gergely úgy látja, a válogatottságról csak azután érdemes beszélni, ha a lengyel pólósnak már valóban megvan a magyar útlevele. Ez igaz – információink szerint azonban nem teljesen alaptalanok a Diakonow honosításáról szóló hírek. A kérdésben az egyik legilletékesebbet, Kemény Dénes szövetségi kapitányt nem sikerült elérnünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik