Doktor Csont

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.07.26. 02:28
Címkék
Verrasztó Zoltán kétlaki életet él. A világbajnok, olimpiai ezüstérmes úszó nem szakadt el közegétől, a víztől, úszóedzőként dolgozik. Ha viszont nem található a Komjádi uszodában, akkor a kistarcsai kórházban ügyel, vagy sebészként műt. Az ő idejében jószerével fecskében úszták a rekordokat, s nem óriások uralták a medencéket. Lánya és tanítványa, Evelyn vb-szereplésére nem tippel, de biztatónak tartja, hogy az idén még nem úszta ki magát.

Amikor a kollégámtól kértem „Verrasztó telefonszámát”, visszakérdezett, melyikét? Így múlik el a világ dicsősége?Amikor a kollégámtól kértem „Verrasztó telefonszámát”, visszakérdezett, melyikét? Így múlik el a világ dicsősége?

Hát, az már korábban elmúlt… A tréfát félretéve: már a gyermekeim is válogatottak, éppúgy lehetnek interjúalanyok, mint én.

Többször nekirugaszkodtunk, hol találkozzunk. Kétszer is a Komjádi uszodát említette, ebből azt a következtetést vontam le, hogy ötvenhárom évesen is ez a hely ugrik be elsőre, ahová mindig vissza lehet térni.

Az életem két szálon fut, orvosként a kistarcsai kórházban dolgozom, edzőként pedig a Komiban. De igaz, itt nőttem fel, fél életemet itt töltöttem úszóként, s most edzőként is.

Széchy Tamás egyetlen hibája

Százhetvenhat centi, hatvan kiló, olvasom az angol nyelvű wikipédián. A magyaron már a realitáshoz közelebb álló száztíz kiló szerepel, igaz, ott három centit nőtt is. Ahogy mondják, a férfi száz kiló fölött férfi, de azért ejnye! Ráadásul „Csont” volt a beceneve.

A magyar ismertető áll közelebb a valósághoz – magasság és súly szempontjából is. Az már régen volt, amikor Csontnak hívtak. Amikor bejelentették, hogy a magyar csapat nem vesz részt a Los Angeles-i olimpián, gyakorlatilag leálltam. Egy bécsi versenyen voltunk, négyszáz méter vegyesen már el sem indultam, csak a száz méter pillangón. Hat héttel a visszavonulásom után már tizenöt kilóval mutatott többet a mérleg, aztán szép lassan meghíztam. Az idegességet az evéssel vezetem le.

Nem szokott úszni? Az úszók általában nem fordítanak hátat sportáguknak.

Korán reggel ugyan az uszodában kezdek, de azon kívül, hogy edzőtársaimmal, Fehérvári Balázzsal és Horváth Péterrel megbeszéljük a teendőket, nem marad időm másra, úszásra. Aztán irány a kistarcsai kórház, majd fél öt körül visszamegyek a délutáni tréningre, akkor meg már nincs hozzá lelkierőm. S ehhez még vegyük hozzá a kórházi ügyeleteket. De megérlelődött bennem a gondolat, hogy újra mozogni kezdek.

Az önnel körülbelül megegyező magasságú Gyurta Gergőnek azt tanácsolták, menjen hoszszútávúszónak. Ha önnek akkoriban ezt mondják, bent marad a vízben vagy kiugrik?

Szerintem Gergő valamivel alacsonyabb nálam. Egy úszó alapvetően szeret úszni, tehát nem ugrottam volna ki a vízből. A vízben a kisebb testnek előnyei és hátrányai is vannak. Például 1973 környékén Roland Matthest kivéve szinte az összes keletnémet monstrumot lecserélték, mert látták, hogy ilyen termettel is lehet úszni, mint az enyém. Az amerikai Jesse Vassallo nálam is alacsonyabb, mégis extraklasszis volt. A magasság a fordulóknál előny meg ekkora sebességnél, mint amekkorát a mai úszásban elérnek a versenyzők. Kell a tömeg, s jóllehet a hosszútávúszásban nincsen forduló, a kisebb termetű úszóknak nehezebb a helyzetük.

Kortársáról, Hargitay Andrásról rögtön beugrik, hogy állatorvos, azt kevesebben tudják, hogy ön sebész. Mi a szakterülete?

Általános hasi sebész vagyok, másodfőorvosként dolgozom, a legtöbb nagy hasfali sérvet nálunk operálják.

Tényleg, Hargitay! Szoktak találkozni? Felelevenítik a montreali olimpiai kudarcot?

Nagyon ritkán futunk össze, s ha valamiről nem beszélünk, az a montreali kudarc. Amiről az a véleményem, hogy Széchy Tamás egyetlen szakmai hibája: kilenc nappal a verseny előtt már a helyszínen voltunk, gyakorlatilag elfásultunk, ráadásul én be is lázasodtam.

Amikor felvételizett vagy az egyetem alatt volt valamilyen kedvezménye mint világbajnoknak? Egyáltalán származott abból valaha előnye, hogy világbajnok?

Éppen Montreal után mindenkitől külön lett volna lehetőségünk felsőoktatási intézménybe felvételizni, és úgy fogalmaznék, esetleg segítettek volna, de ezt csak utólag tudtuk meg, amikor már okafogyottá vált a dolog. Szóval 1979-ben felvételiztem, semmiféle segítséget nem kaptam. A vizsgák során a professzorok részéről inkább azt éreztem, arra kíváncsiak, mit tudok, nem úgy az alacsonyabb beosztású vizsgáztatókra, akik néha bizony be akarták bizonyítani, milyen erősek.

Orvosként pedig nem számít, ki voltam. Igaz, az úszóválogatott sportorvosa, Kausz István hívott Kistarcsára, de ebben a szakmában a munkaidő-kedvezmény ismeretlen fogalom.

Természetes volt, hogy úszni tanulnak a gyerekek

Szintén olimpikon feleségétől, Gyúró Mónikától – akivel már nem élnekegyütt – két gyermekük született, Evelyn és Dávid. Törvényszerű, hogy úszók lettek?

A géneket tekintve lehet, hogy igen, de mindig azt szoktam mondani, semmit sem tettem azért, hogy azok legyenek. Persze természetes volt, hogy megtanulnak úszni, de komolyan csak akkor vettük, amikor látszott rajtuk, hogy szeretik és akarják is csinálni. Viszont edzőként csak Széchy Tamás kerülhetett szóba.

Később azonban ön lett az edzőjük. A sebészi hivatás mellé egyáltalán miért választott még egy, egész embert kívánó szakmát? Ez netán Széchy Tamás hatása?

A víz azért lételemem. Mielőtt felvételiztem az orvosi egyetemre, a TF-en nappali szakon úszószakedzői diplomát szereztem – többek között Sós Csabával és Széles Sándorral. Nem tagadom: Széchy erős hatással volt rám, igaz, azt is elhatároztam, hogy az Öreggel nem akarok konfrontálódni mint edző. De örülök, hogy bízott bennem, 1997ben a sevillai Eb-re már engem küldött Zubor Attilával és Horváth Péterrel.

Evelyn az első nyolc hely bármelyikén végezhet

Mi a legnagyobb különbség a régi úszók és a maiak között?

A mentalitás, a hozzáállás. Akik az én időmben lejöttek az uszodába, tudták, hogy az eredményekhez rengeteg munka kell. Manapság nem mindenki vállalja a munkát. Persze erre lehet azt mondani, hogy a mi időnkben a sporton kívül nem volt más.

Amikor meglátja Michael Phelpset vagy Alain Bernard-t, mi jut eszébe?

A lábuk akkora, hogy lelóg a rajtkőről…

Rosszabb helyzetben vagyok, mint az átlagemberek: egyrészt úszó voltam, tehát szakmabeli, másrészt orvosi diplomám van. Néha bennem is felvetődik: hogyan nőnek meg ekkorára az úszók?!

Széchy Tamás abból a szempontból is legendás volt, hogy megjósolta tanítványai helyezését. Lánya, Evelyn hol végez a római vb-n?

Sőt van, aki tizedmásodpercre pontosan megmondja az úszója idejét. Én egyik körbe sem tartozom. Azt viszont garantálom, hogy tisztességgel elvégezte a munkát. Az első nyolc hely bármelyikén végezhet.

Van még benne tartalék?

Az idén kétszáz méter vegyesen még nem úszta ki magát. Az Európa-csúcstartó Camille Muffat-t legyőzte, ezt megelőzően az Európa-bajnok Mireira Belmontét is.

Azért ez már egy dobogós helyezést is sejtet, de úgy általában: kik lehetnek a közeljövőben a magyar úszósport Verrasztó Zoltánjai, Cseh Lacijai vagy Kovács Ágijai?

Gyurta Gergő, Zámbó Balázs, Bernek Péter, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Dobár Éva vagy éppen Kapás Boglárka már a londoni csapat gerincét alkothatják.

Önök jószerével fecskében úsztak, ma meg egy külön öltöztetőembernek úgy kell belepréselnie a versenyzőt a ruhába. Jó ez az úszósportnak?

A nemzetközi szövetség kiengedte a palackból a szellemet. Az élmezőnyhöz felzárkózhat egy olyan réteg, amely nem a saját, hanem a ruha adottságai miatt szerepel jól. Testalkattól is függ, hogy kinek mennyit számít. Aki kicsit tömzsibb, karcsúsítja, s ez kétségtelenül előny.

Akkor már nem is a sportolók, hanem a sportszergyárak versenyeznek?

Igen. Mert az úszó az eredménykényszertől vezérelve belebújik az új dresszbe, de van, akit úgy szorít, hogy egy kétszázas versenyen százötven métertől képtelen hajrát nyitni, mert nehéz a levegővétel, míg másnak meg éppen befolyik a víz, tehát nem csak a saját súlyát viszi.

Az időbeosztását ismerve, van egyáltalán szabadideje?

Nem túl sok. Ha mégis, akkor arra fordítom, hogy túlélem a heti kimerítő munkát.

Mit csinál ilyenkor?

Szeretek otthon lenni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik