Kemény: Nem készülünk extrával, de mindig van nyuszi a kalapban

Vágólapra másolva!
2009.07.20. 08:53
A Kemény Dénes vezette magyar férfi pólóválogatott ma délelőtt Kanada ellen megkezdte szereplését a római világbajnokságon, ahol a kapitány szerint nem számítunk az első számú esélyesnek. Nem játszik eredménykényszer alatt a csapat, de azért a mester hangsúlyozta, szeretné, ha legalább a négy közé jutna a gárda.
Kemény Dénes új csapatot épít, s ebben Biros Péternek (balra) és Varga Dánielnek kulcsszerep juthat
Fotó: Meggyesi Bálinrt (NS-archív)
Kemény Dénes új csapatot épít, s ebben Biros Péternek (balra) és Varga Dánielnek kulcsszerep juthat
Kemény Dénes új csapatot épít, s ebben Biros Péternek (balra) és Varga Dánielnek kulcsszerep juthat
Fotó: Meggyesi Bálinrt (NS-archív)
Kemény Dénes új csapatot épít, s ebben Biros Péternek (balra) és Varga Dánielnek kulcsszerep juthat

– Tavaly hosszas tanakodás után vállalta el újabb négy évre a válogatott irányítását. Fél év elteltével milyen érzésekkel várja a következő világversenyt?
– Kíváncsi vagyok, hogy amit eddig meg tudtunk csinálni, az mire lesz elég, és hogy mennyire fogja segíteni vagy zavarni további kísérletezési kedvem a csapat szereplését, eredményességét. Cserélgettem játékosokat több poszton is, ami jónak tűnt, de nekik többévnyi beidegződés után bizony nem egyszerű. Vannak, akik univerzálisak, több poszton bevethetők, s ha valaki más poszton is tud valakit helyettesíteni, butaság lenne kihagyni.

– Kijelenthető, hogy most nyugodtabban készül a világbajnokságra, mint korábban?
– Nincs az, ami Peking előtt. Azóta kevesebb mint egy év eltelt, kiegyensúlyozott feszültség van bennem. A játékosokon voltaképpen nincs eredménykényszer.

– Viszont lehet újra csapatot építeni. Milyen érzés?
Izgalmas. Taktikailag kevesebbet fogok változtatni, egyelőre saját magunkat kell elhelyeznünk. Jelentős taktikai húzás akkor lehetséges, ha már kicsit összegyúródott a társaság. Most az alaptaktikát kell a csapatnak jól ismernie, tudni kell, kinek mi a feladata, és mit nem kell megpróbálnia. Lehet, hogy erre rá fog menni a világbajnokság, és nem fogunk különleges húzásokkal kirukkolni. De szinte minden világversenyen van valami extra séma, amelyet addig nem gyakoroltunk, de aztán előhúztuk. Mindig van nyuszi a kalapban…

– Ezek szerint Rómába is viszi a varázscilindert.
– Nem mondom, hogy direkt nem, inkább azt, hogy ha szükség lesz rá, veszünk egyet.

– A mostani csapatot, helyzetet mennyire lehet az 1997-eshez hasonlítani?
– Sevillában sem mi voltunk az esélyesek. Volt sanszunk, de ha három esélyest kellett volna mondani, mi nem tartoztunk volna oda, ha hatot, akkor igen. Ehhez képest végül megnyertük az Európa-bajnokságot. Most sem vagyunk a legjobb háromban, de nem vagyunk kívül a haton. A délszlávok mögött a spanyolokkal, amerikaiakkal, ausztrálokkal, olaszokkal vagyunk együtt, közöttük viszont elöl. Az esélyesek többet készültek, mint mi, kevesebbet változtattak, ahol pedig többet, így a szerbeknél, az tulajdonképpen egy klubcsapat. Viszont négy negyed alatt bárkit legyőzhetünk.

– Lehet kimondott cél a négy közé jutás?
– Mivel ez a negyeddöntőn múlik, az nagyon fontos meccs lesz. Bosszantana, ha hülyeséget csinálnánk. Nemcsak hülyeségeket, ki nem kényszerített hibákat sem akarunk elkövetni, jól akarunk játszani. Aztán ha sikerül, az elődöntőben már az esélyesség kisebb súlyával könnyen elképzelhető, hogy felülmúljuk önmagunkat.

A KEMÉNY DÉNESSEL KÉSZÍTETT TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT HÉTFŐI SZÁMÁBAN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik