Ünnep Szombathelyen

A. A.A. A.
Vágólapra másolva!
2009.07.16. 23:26
Címkék

Huszonöt éves a Vasi Vasember. Emberi léptékkel nézve ez nem nagy kor, de a vasemberek történelme alapján aggastyánnak mondható: három évtizede jelentek meg ugyanis az első férfiak és nők, akik felvették az „ironman” nevet, és az úszás, kerékpározás, futás összekapcsolásával megszületett a triatlon.

A szombathelyi Vasi Vasember-verseny csaknem egyidős a sportággal, és idősebb, mint a nemzetközi szövetség. A szombati, jubileumi rendezvény nosztalgiafutammal kezdődik, tíz órakor korhű öltözetben azok a vasemberek állnak főként rajthoz (más is nevezhet), akik már több mint húsz éve ott voltak a viadalon, és teljesítték az első öt verseny valamelyikét. Háromszáz métert úsznak, hat kilométert tekernek és hármat futnak majd.

A mai triatlonos férfiak 11.30-kor, a hölgyek pedig 13.00-kor kezdenek, s ez lesz számukra az olimpiai távú országos bajnokság és a Triatlon Tour negyedik állomása is.

Itt is nézőbarát futamot tartanak a rendezők: a mezőny többször is áthalad a Fő téren. Az 1500 méteres úszást a Csónakázó-tóban tartják, majd következik Szombathely belvárosában további 40 plusz 10 kilométer két keréken és futva. A cél szintén a Fő téren lesz.

Mint minden igazi triatlonversenyen, most sem csak profik és huszonévesek állhatnak rajthoz, külön díjazzák a juniorokat, a szeniorokat és a veteránokat, utóbbiaknál négy-négy kategóriát különböztetnek meg a születési dátum alapján. A legrutinosabbak 1934 előtt születtek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik