Szökni márpedig tudni kell

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.07.09. 23:32
Címkék
A franciák egyik nagy kedvence, a szökések mestere, Thomas Voeckler nyerte meg a Tour de France ötödik szakaszát – a sárga trikót továbbra is a svájci Fabian Cancellara viseli.

Lance Armstrong beijesztett.

A hétszeres Tour-győztes amerikai már a keddi szakasz befutója után arról beszélt, hogy szerdán érdemes lesz figyelni az oldalszélre, mivel nagyban befolyásolhatja az etap alakulását. Márpedig a már most is tetemes hátrányban lévő riválisok nem engedhették volna meg maguknak, hogy ismét távolabb kerüljenek az astanásoktól.

Az Astana mindenesetre nem strapálta túl magát, s versenyzői inkább a háttérbe húzódtak a szakaszon. Nem csak ők tettek így, a sárga trikós Fabian Cancellara csapata, a Saxo Bank is inkább a pénteki és vasárnapi hegyi szakaszra koncentrált. A Columbia sportigazgatója, Allan Pieper a szakasz előtt elmondta, csapatuk ezúttal nem kíván a hétfőihez hasonló produkciót bemutatni (amikor az erős oldalszélben a mezőny nagy részét leszakította), ez a visszafogottság pedig kedvezett az idei Tour első szökésének.

Természetesen többeknek bizsergett a lába, már a rajttól kezdve folyamatosak voltak az akciók, végül a 10. kilométer körül kialakuló két hármas boly állt össze. A hat bringás negyven kilométer után majdnem tíz perccel vezetett. A folytatásban aztán folyamatosan ingadozott a különbség, nehéz volt eldönteni, hogy a hátul lévők inkább pihennének vagy mégis sprintbefutót akarnak. Végül megemberelték magukat, de ekkor már késő volt. Egy kilométerrel a cél előtt tizenkét másodperc másodperce volt még előttük Thomas Voeckler, s hiába száguldott a nyomában a főmezőny, nem tudták beérni a franciát, aki ezzel megnyerte a szakaszt. Így a harmadikként befutó Mark Cavendish idei harmadik etapgyőzelmére még várni kell egy kicsit.

„Már az első kilométerektől kezdve rendkívül ideges versenyünk volt – mondta a befutó után Mark Cavendish. – Mindenki aggódott a szél miatt, s tartott tőle, hogy szétszakad a mezőny. Szerencsére a csapatom ezúttal is remekül dolgozott, így végig az élmezőnyben tudtam maradni. A végén ugyan megnyertem a mezőnyhajrát, a szakaszt azonban nem sikerült, igaz, a legfontosabb, hogy megőriztem a zöld trikót.”

Összetettben továbbra is Fabian Cancellara vezet, a svájci előnye 22 századmásodperc, ami méterre átszámítva 2.57 a hétszeres győztes Lance Armstronggal szemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik