Már csak illúzió az FIA és a FOTA békéje?

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2009.07.09. 23:32
Címkék
Bár a Brit Nagydíjat követő napokban békét kiáltottak a Formula–1 szereplői, a jelek szerint nem teljes az egyetértés a Nemzetközi Automobil-szövetség és a nyolc csapatot tömörítő FOTA között. Úgy fest, a közös jövő a Williams, a Force India és a három 2010es újonc kezében van, a Német Nagydíj vasárnap pedig a korábbi versenyekhez hasonlóan kis sziget lesz délután a nagy sárdobálás tengerében.

Törékeny a Nemzetközi Automobil-szövetség és a Formula–1-es csapatok között június 24-én megkötött „békeszerződés”, az FIA és a FOTA ugyanis továbbra sincs összhangban egymással. Amint arról beszámoltunk, szerdán a 2010-es szabályokról folytatott megbeszélésről kivonult a nyolc istállót tömörítő FOTA, sejtetve, hogy kiújul a két fél közötti háború, amely veszélybe sodorja a Formula–1 jövőjét.

„A tárgyalás előtt az FIA-t képviselő Charlie Whiting tudatta a FOTA csapatainak küldötteivel, hogy ők csak megfigyelőként vesznek részt a tárgyaláson, beleszólásuk nincs a szabályok megszavazásába – szólt a FOTA közleménye. – Ezt azzal magyarázta, hogy a nyolc istállónak tulajdonképpen jelenleg nincs is nevezése a 2010-es világbajnokságra. Csakhogy a júniusi nevezési listán már ott szerepeltek a FOTA csapatai, amelyek abban a hiszemben hagyták el a párizsi tárgyalásokat, hogy megállapodás született a jövő évi szabályokról. Akkor szó sem esett a másik öt csapat beleegyezéséről, az FIA ezzel a fordulattal kétségessé teszi a Formula–1 jövőjét.”

A korábban saját sorozat létesítésével fenyegetőző nyolc istálló vezetői a párizsi béketárgyalások után a FOTA győzelmeként könyvelték el az egyezséget, és Max Mosley FIA-elnök ezt követően kikérte magának a viselkedésüket, nem akart a vesztes szere-pében feltűnni. Az egyezség ellenére jelezte, hogy esetleg elindulna az FIA októberi tisztújításán, és ha mégsem teszi meg, olyan embert ültet az elnöki székbe, akivel szintén meggyűlik az F1-es istállók baja. Azaz a béke idején sem lehetett teljes a megnyugvás, a mostani fejlemények pedig még sötétebbé teszik a képet.

Az FIA csütörtökön válaszolt a FOTA kivonulására, a szervezet szerint jogtalan a csapatok felháborodása.

„Az FIA elnöke kétszer írta meg a FOTA első emberének, hogy a nyolc csapat szabálytervezete csak akkor lép életbe, ha a másik öt, 2010-re nevező istálló is beleegyezik – írta az FIA. – Az FIA nemzetközi sportkódexe előírja, hogy ha a csapatok bizonyos feltételek mellett neveznek egy idényre, akkor a szabályokat csak abban az esetben lehet módosítani, ha egyhangúlag elfogadják a változtatást. Képzeljék el az öt csapat felháborodását, ha a már elfogadott nevezésük után a beleegyezésük nélkül módosítanánk azokat a szabályokat, amelyek alapján beadták a jelentkezésüket! Nélkülük nem nyúlhatunk ezekhez a szabályokhoz, és ezt a FOTA tagjai is tudták. Az, hogy erről csak a tárgyaláson értesítettük őket, hazugság, akárcsak az, hogy a nyolc istálló nem ismeri az F1 egyik legalapvetőbb szabályát.”

A tárgyalások a tervek szerint később folytatódnak, az FIA-nak vagy sikerül megértetnie a FOTA csapataival, hogy a Williams, a Force India és a három újonc (a Manor, az USF1 és a Campos) beleegyezése nélkül nem lehet szabályt módosítani, vagy mihamarabb aláíratják a FOTA tervezetét a hivatalosan elfogadott ötössel. Az utóbbi verzió vezethet a leggyorsabb megoldáshoz, és ha ez megvalósul, a Concorde-szerződést is aláírhatják már a Magyar Nagydíj előtt.

Ha nem sikerül megállapodni, a Német GP után a hungaroringi verseny felvezetését is beárnyékolja a FOTA és az FIA ellenségeskedése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik