EREDMÉNYEK Az idén is szakaszgyőztes

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.07.09. 23:32
Címkék
A norvég Thor Hushovd nyerte meg a Francia körverseny hatodik, Gerona és Barcelona közötti szakaszát, elrontva ezzel a második Óscar Freire Gómezért szorító spanyolok örömét. Öszszetettben továbbra is a svájci Fabian Cancellara vezet.

A debütálás és a nagy visszatérés szakasza volt a csütörtöki a Francia körversenyen – legalábbis az útvonal szempontjából. Először rajtolt a spanyolországi Geronából a Tour mezőnye, amelynek öt kisebb hegyet – nevezzük inkább dombnak – kellett megmásznia, mind az ötöt először a viadal történetében. A nagy visszatérés pedig Barcelonára vonatkozik: a Tourt korábban hatszor is vendégül látó katalán városban 1957 után most volt először befutó.

A szokásos szökés egy kicsit izgalmasabban alakult a vártnál, mivel a négytagú bolyból a tiszta kerékpározás élharcosa, David Millar meglepően sokáig tartotta magát. A kiváló időfutammenő szökevénytársait is faképnél hagyta, s az utolsó tizenöt kilométeren egyéni időfutamot rendezett magának. Az eső miatt csúszós út és hajrában történő bukások az ő malmára hajtották a vizet, de a cél előtt két kilométerrel lévő emelkedőt már nem bírta, és bedarálta a mezőny. Ez a rövid meredek lett a veszte a sprinterkirály Mark Cavendishnek is. A zöld trikósnak ugyanis az utolsó kilométeren (ahol szintén enyhén emelkedett még az út) meglehetősen messziről kellett volna felküzdenie magát a mezőny elejére, ez viszont már nem sikerült neki.

Jöhettek a nagyobb termetű, erősebb sprinterek, akik közül a két nagy öreg, a 2005-ben a pontversenyt megnyerő Thor Hushovd robbantott a legjobbkor, s a háromszoros világbajnok spanyol Óscar Freire Gómez (2008 zöld trikósa) hiába hajrázott, nem tudta befogni a Cervelo norvégját, aki ezzel a sikerrel zsinórban a negyedik évben nyert legalább egy szakaszt a Touron.

„Tökéletes szakasz volt – jelentette ki Hushovd a befutót követően. – Mindig is azt mondtam, hogy Cavendish sem verhetetlen. Ő a leggyorsabb sprinter a világon, de őt is le lehet győzni. Már a szakasz elején erősnek éreztem magam, és sikerült nyernem. Nagyon boldog vagyok. A célom a zöld trikó, ehhez már nyertem egy szakaszt.”

A zöld trikóhoz azonban ez a szakaszgyőzelem nem volt elég, mivel a nagyot küzdő Cavendish a 16. helyének köszönhetően még egy ponttal vezet Hushovd előtt. Összetettben továbbra is a svájci Fabian Cancellara áll az élen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik