Lance Armstrongnak századok hiányoztak

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.07.07. 23:09
Címkék
A Francia körverseny negyedik szakaszát, a 39 kilométeres csapatidőfutamot az Astana nyerte meg, de ez sem volt elég Lance Armstrongnak ahhoz, hogy átvegye a sárga trikót, mivel az időfutamokon mért századmásodperceknek köszönhetően a svájci Fabian Cancellara megőrizte az első helyet.

Nem lennénk meglepve, ha Lance Armstrong így akarta volna. Természetesen nincs rá bizonyíték, de a hétszeres győztes amerikairól el tudjuk képzelni, hogy előre kiszámolta, mennyi időre lenne szüksége a sárga trikó átvételéhez a keddi csapatidőfutam után. S talán ezért igyekezett hétfőn elöl maradni, hogy az Astanából ő legyen a legjobb, és a sikeres csapatidőfutam után újra felvehesse a maillot jaune-t.

Ehhez mindössze néhány századmásodperc hiányzott. Az őrült pályán – ugyanabban a kanyarban bukott a Giro-győztes Gyenyisz Mensov és a világbajnok Alessandro Ballan, míg egy másik kanyarban négy Bouygues Telecom-versenyző kötött ki az árokban a szeles, kanyargós szűk úton – kijelölt csapatidőfutamon az Astana parádézott. Csak az első időmérő pontnál nem ők voltak a leggyorsabbak, utána végig uralták a szakaszt. Ahogyan mások, ők is elveszítettek néhány csapattagot, de ez belefért, hiszen a kilencfős együttesekből az ötödikként célba érő ideje adja a csapat idejét, tehát elég ha öten érnek be egy bolyban. Az astanások hatan futottak be, köztük a négy kiválóság, Lance Armstrong, Alberto Contador, Levi Leipheimer és Andreas Klöden.

A legnagyobb küzdelemre a szám specialistája, a Garmin-Slipstream késztette az Astanát, de az amerikai istálló végül tizennyolc másodperccel elmaradt Armstrongéktól. A harmadik helyre a sárga trikós Fabian Cancellara csapata, a Saxo Bank futott be. A svájci határozottan izgulhatott, amikor figyelte az Astana hajráját, hiszen majdnem elveszítette a sárga trikót. Armstrong ugyanis ledolgozta a vele szemben meglévő hátrányát, s végül csak a két időfutamon mért századmásodpercek, pontosan 0.22 másodperc döntött a svájci javára, aki ezzel rögvest hazája rekordere lett, mivel korábban még egyetlen svájci bringás sem viselte 13 napon keresztül a sárga trikót.

„Én akartam lenni az egyik legerősebb versenyző a Touron. Azt hiszem, ez sikerült is. Talán nem vagyok elég erős a végső győzelemhez, de az majdnem biztos, hogy a mi csapatunkból kerül ki a nyertes – mondta a negyedik szakasz után Armstrong. – Hétfőn is láttuk, hogy az oldalszél a Tour egyik kritikus pontja, ráadásul a következő etapokon is lehet nagy szél, mindenre fel kell készülni. A keddi szakasz rajtja előtt mondtam Alberto Contadornak, hogy nem számít a helyezés, csak az, hogy növeljük az előnyünket Sastréval, Mensovval és Evansszel szemben. Azt hiszem, ezt a tervünket remekül teljesítettük.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik