Ez még csak a kezdet

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.07.05. 23:16
Címkék
A jelenkor legjobb sprintere, a brit Mark Cavendish nyerte meg a Francia körverseny második szakaszát. Összetettben továbbra is a svájci Fabian Cancellara vezet.

Vasárnaptól már valóban Franciaországban tekert a Tour de France 180 tagú mezőnye, miután a monte-carlói első szakasz után a másodikon a hercegségből Brignoles-ba vezetett a bringások útja. A 187 kilométeres etapon többen is megpróbáltak ellépni a főmezőnytől, de sok sikerre nem számíthattak, a nagy körversenyek elején nem hagyják virgonckodni a szökevényeket. Az elmúlt tizenegy évben (az ideivel együtt) kilencszer döntött sprintbefutó az első olyan etapon, amely nem időfutam.

Az idei Tour első szökevénye a francia Samuel Dumoulin volt, sikeresebbnek azonban a Jussi Veikkanen, Cyril Dessel, Stephan Auge, Stef Clement kvartett bizonyult, ők nem sokkal a tizedik kilométer után léptek meg. Az egy harmadik és három negyedik kategóriás hegyen a finn Veikkanen volt a leggyorsabb, így ő legalább a pöttyös trikóval vigasztalódhatott (míg Clement a legaktívabb versenyzőnek járó piros rajtszámot kapta meg), amikor tíz kilométerrel a cél előtt befogták őket.

A hajrában a Columbia mellett a Milram, a Liquigas és a Cervelo is aktivizálta magát. Érthető volt a többiek igyekezete, mivel ha a mezőny egyik leggyorsabb csapata, a Columbia jól vezeti fel a sprintet, nem sok esélyük van a riválisoknak a brit Mark Cavendish ellen. A tavalyi Touron négy szakaszt megnyerő 24 esztendős Cavendisht segítette a cél előtt ötszáz méterrel bekövetkezett bukás is, amely után hirtelen csak négyen maradtak elöl, s miután csupán neki volt segítője, kötelező házi feladatként be is húzta idei első szakaszgyőzelmét, s ezzel átvette a leggyorsabbnak járó zöld trikót.

„Nagyon veszélyes volt a hajrá, sokat kell dolgoznom, hogy tartsam a pozíciómat, ebben nagy segítségemre voltak csapattársaim, akiknek hihetetlen sokat köszönhetek. Miután a megfelelő sebességre gyorsultunk fel, tulajdonképpen már nem is volt nehéz dolgom – mondta Cavendish a befutó után. – Nagy álmom volt, hogy megszerezzem a zöld trikót, s most rajtam van, ez remek érzés – erre várok, mióta három éve profi kerékpáros lettem. Remekül kezdődött számomra a Tour, s mindent meg fogok tenni azért, hogy megtartsam a trikót.”

Ehhez azonban nemcsak gyorsnak kell lennie a hegyektől szinte irtózó Cavendishnek, hanem a Pireneusokon és az Alpokon keresztül el is kell jutnia a párizsi befutóig. Ha ez sikerül neki, tényleg zöldben tekerhet végig a Champs-Élysées-n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik