Cancellara száguldott

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.07.05. 23:16
Címkék
Az olimpiai és világbajnok svájci Fabian Cancellara nyerte meg a Francia körverseny első szakaszát. A 15.5 kilométeres időfutamon a hétszeres győztes amerikai Lance Armstrong a tizedik helyen végzett.

Kevin van Hummel.

A Skil-Shimano holland kerekesét érte az a megtiszteltetés, hogy elsőként rajtoljon el a 2009-es Francia körversenyen. Igaz, túl sok figyelmet nem kapott, mivel amint legördült a rajtemelvényről, az összes kamera a 17 perccel utána rajtoló Lance Armstrongot kereste. A hétszeres győztes amerikai korán, tizennyolcadikként indult, ezzel viszont szinte borítékolható volt, hogy egy ideig biztosan övé lesz a legjobb idő. Kevesebb mint tizenkét perccel Armstrong rajtja után a helyszínen és a tv-készülékek előtt sokan felhördültek, miután az amerikai 11:39-es idejével az élre állt az első időmérőpontnál, sőt az etap végén is ő volt a leggyorsabb.

A szervezők egyébként nem jelöltek ki egyszerű pályát, az első néhány kilométer igen meredek volt. Ez többek dolgát megnehezítette, így nem csak a klasszikus időfutammenők számíthattak jó eredményre. „Nehéz volt az időfutam pályája. Rendkívül technikás útvonal volt, amelyen nehezen találtam a megfelelő ritmust – mondta Armstrong a célba érkezés után. – Jó néhány év eltelt a legutóbbi Tourom óta, de ez még mindig csodálatos verseny.”

Armstrong királysága ezúttal pünkösdinek bizonyult: előbb a német Tony Martin, majd csapat- és honfitársa, Levi Leipheimer is megelőzte. Utána viszont nagyjából egy órán keresztül változatlan volt az első öt helyezett sorrendje, ami nem csoda, mivel a műfaj többi specialistája jóval később indult. Hosszas várakozás után a cseh Roman Kreuziger és a német Andreas Klöden érkezése bolygatta fel az élmezőny állását, Kreuziger a harmadik helyre futott be, Klöden pedig átvette a vezetést – ekkor az első ötben három Astanás volt!

A legjobbak már villanyfényes pályán hajtottak végig. A Giro-győztes orosz Gyenyisz Mensov meglepően gyengén teljesített, több mint másfél perces hátrányt gyűjtött össze, míg a hegyimenő címvédő spanyol Carlos Sastre 1:06 perces hátránnyal megúszta a nyitó napot. Klödent a brit Bradley Wiggins szorította le az első helyről, de ekkor még Fabian Cancellara és Alberto Contador is hátra volt... A 2007-es győztes spanyol – aki az utóbbi néhány évben rendkívül sokat fejlődött az időfutamok tekintetében – egy másodperccel előzte meg Wigginst, de mindössze egy percig örülhetett, mivel érkezett Cancellara.

A svájci olimpiai és világbajnok már a rajt előtt fogadkozott, s kiemelte, nagyon fekszik neki a pálya, majd elképesztő tempóban száguldott, tizennyolc másodpercet verve a második helyezett Contadorra. Sikerének köszönhetően jó néhány napig viselheti a sárga trikót, mivel az idei viadalon sincs már időjóváírás.

„A korábbi időfutamok után ismét bizonyítottam, hogy ebben a műfajban én vagyok a leggyorsabb – mondta Cancellara a befutó után. – Mindenképpen meg akartam szerezni a sárga trikót, de nem volt könnyű dolgom formába lendülni a gyengébb tavasz után. Rendkívül keményen dolgoztam ezért a sikerért, és még jó néhány napig sárgában szeretnék tekerni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik