Szuper Németországban

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2009.06.29. 23:11
Címkék
Hétfő délelőtt kiderült, a német Hannover Scorpions csapatánál folytatja pályafutását Szuper Levente. A magyar válogatott kapusa egy évre írt alá, de az sem elképzelhetetlen, hogy hamarosan újabb klubváltás következik: több NHL-es csapat is érdeklődik iránta, s még valamivel több mint két hete van arra, hogy Észak-Amerikába szerződjön.

Amióta idehaza véget ért a hokiszezon, folyamatosan záporoztak a kérdések Szuper Levente felé: marad-e az Alba Volán 19-nél, s ha nem, akkor hol folytatja. A válogatott első számú kapusa eddig nem szívesen válaszolt a jövőjét firtató kérdésekre, egy hete is csupán annyi derült ki, hogy biztosan külföldre szerződik. Persze azonnal megindult a találgatás, volt, aki a finn, volt, aki a francia bajnokságra tippelt, mások pedig a DEL-re, a német élvonalra. Nos – miként az a hétfői sajtótájékoztatón kiderült – utóbbiaknak lett igazuk, Szuper ugyanis egy évre elkötelezte magát a Hannover Scorpions együtteséhez.

„Először is szeretném megköszönni Ocskay Gábornak, hogy az elmúlt szezonban a Volánban, az osztrák ligában védhettem, ez nagyon sokat segített – kezdte Szuper. – Sajnálom is, hogy ott kell hagynom Fehérvárt, főleg most, hogy az új játékosok érkezésével nagyon jó társaság jött össze, de a Hannover ajánlatát nem utasíthattam vissza. A gazdasági válság természetesen a sportra is rányomta bélyegét, minden klubnál érezni a hatását, kivéve talán a Real Madridot. Borzasztó nehéz mostanában csapatot találni, de nekem hál’ Isten sikerült, és viszonylag gyorsan. Az EBEL-szereplés mellett természetesen az A-csoportos világbajnokság is fontos volt, most a saját bőrömön tapasztaltam, ez mennyit számít: érdeklődtek Svédországból, Finnországból és természetesen az osztrákoktól is, ahonnan a Klagenfurt, a Bécs és a Salzburg is megkeresett, de az első igazán komoly ajánlat a Hannovertől érkezett. Úgy voltam vele, ez olyan lehetőség, amelyet – ismerve a csapatot és a ligát – nem szabad elszalasztani. Sikerült is gyorsan megegyeznünk, s most nagyon izgatott vagyok. A klub célja, hogy megfejelje legutóbbi szereplését.”

Márpedig ez nem lesz egyszerű: a Hannover a tavasszal a bajnoki elődöntőben búcsúzott, azaz az előrelépést a fináléba jutás jelentené. Ezzel kapcsolatban rögtön adódik is a kérdés: mi lesz, ha a Hannover jó szereplése miatt Szuper nem lehet ott a válogatottal a divízió 1-es vb-n, Szlovéniában (legutóbb április 15-én zárult a Bundesliga-szezon, a 2010-es ljubljanai vb pedig április 24-én kezdődik)?

„Természetesen a világ legjobb érzése nemzetiszínű mezben szerepelni, de ha még vannak céljaim, márpedig vannak, ezt a döntést meg kellett hoznom, különösen, hogy kapusként huszonkilenc évesen a legjobb korban vagyok – magyarázta Szuper. – A DEL kiírását még nem ismerem, a célom most az, hogy a klubbal minél jobb eredményt érjünk el, de hogy ez mennyire befolyásolja majd a divízió 1-es vébén való szereplésemet, csak a későbbiekben derül ki.”

Szuper (vetély)társa szintén egy újonnan igazolt kapus lesz, mégpedig a német válogatott negyedik számú kapuvédője, a 22 esztendős Youri Ziffzer. Egyelőre kérdés, melyikük lesz az első számú, de logikusnak tűnik, hogy a rutinosabb, tapasztaltabb Szuper kap több lehetőséget. Feltéve, hogy valóban Németországban folytatja…

Mert az sincs kizárva, hogy visszatér a tengerentúlra, ahol korábban nem sok hiányzott ahhoz (a Calgary Flamesnél kilenc alapszakaszmeccsen ült a kispadon), hogy bemutatkozzon az NHL-ben. Szupernek ugyanis július 15-ig van ideje arra, hogy megállapodjon valamelyik észak-amerikai gárdával, igaz, a szabályok értelmében ez csak NHL-es vagy AHL-es csapat lehet. Megkeresés pedig már volt, nem is akárhonnan: az egyik érdeklődő a friss Stanley-kupa-győztes Pittsburgh Penguins, a másik pedig az Atlanta Thrashers. Bár az előbbi érthető okokból sokkal vonzóbb, utóbbi lehetőség két okból is valószínűbbnek tűnik. Az egyik, hogy az Atlantánál Wendell Young ajánlotta be, akivel Szuper korábban már dolgozott együtt – külön érdekesség, hogy ő az egyetlen játékos, aki minden szinten nyert már bajnoki aranygyűrűt, s jelenleg az Atlanta farmcsapatánál, a Chicago Wolvesnál dolgozik. Ha összejön a tengerentúli szerződés, valószínűleg elsőként ide kerülne a magyar hokis, és ha kezdőkapus lenne, onnan már valóban nincs messze az NHL. A másik biztató jel, hogy a Thrashers kapusa, a finn Kari Lehtonen jelenleg szabadlistán van, és ha távozik, a klubnak mindenképpen igazolnia kell valakit helyette.

„Valószínűleg belevágnék ebbe a kalandba, talán az utolsó nagy lehetőségem lenne – lelkendezett Szuper. – Nem tagadom, továbbra is foglalkoztat, hogy visszatérjek a tengerentúlra, de most teljesen más lenne a helyzet, mint korábban. Már érett, kiforrott játékos vagyok, tudják, mire számíthatnak tőlem. Persze ez egyelőre csak elméleti lehetőség, most nagyon örülök annak, hogy a Hannover játékosa leszek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik