Sarokemelés: katonásan!

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2009.06.23. 23:06
Címkék
Megtartotta első győri edzését a nyáron távozó Dragoljub Bekvalac helyére szerződtetett Pintér Attila. A fanatikus szakember három évig nem ült kispadon, s most szeretné az ETO-t is saját képére formálni, és csupa szív csapatként viszontlátni az őszi meccseken. Ám az eredményességre is törekednie kell: kupagyőzelem és dobogós helyezés a vezetőség célja.

Nem szép dolog hallgatózni, de néha muszáj…

Hétfő délelőtt érdemes lett volna fülünket a győri klubépület VIP-termének ajtajára tapasztani, hogy vajon az új vezetőedző, Pintér Attila milyen bemutatkozó beszéddel üdvözli csapatát. Azonban hiába áll hangos szavú edző hírében, alig szűrődött ki a folyosóra a lelkesítő szózat, igaz, a mondattöredékekből így is kikövetkeztettük, milyen együttes kialakítására törekszik a stáb. Both József szakmai igazgató arra figyelmeztette a futballistákat: az ETO-nál az lesz a követelmény, hogy a csapat az egyéni érdekek előtt álljon, s követendő példának a Louis van Gaal vezette Ajaxot hozta fel.

Hasonló filozófiát vall Pintér Attila is, aki azt mondta a labdarúgóknak, hogy őszinte futballt játszó társaságot kíván viszontlátni az őszi meccseken. S mint azt Klement Tibor ügyvezetőtől megtudtuk, éppen ez a mentalitás ért szerződést számára Győrben.

„Három kritériumot fogalmaztunk meg, amikor edzőt kerestünk – árulta el Klement Tibor. – Azt akartuk, hogy a fiatalabb generációhoz tartozó szakember legyen, kötődjön valamilyen módon a klubhoz, illetve legyen élvonalbeli tapasztalata. Pintér Attila mindhárom követelménynek megfelel, ráadásul sikereket is fel tud mutatni: volt már bajnok és kupagyőztes csapat edzője. Nem titok az sem, keménykezű emberben gondolkoztunk, márpedig Pintér Attila képes lesz rendet és fegyelmet tartani az öltözőben, és a pályán is megvalósítja az az általunk remélt csupa szív játékot, amelyet az utóbbi időben hiányoltak szurkolóink. Both József szakmai igazgatónk is egyetértett a választásunkkal: ő tanította Pintér Attilát az edzői kurzuson, és tehetséges, felkészült, motivált szakembernek tartja.”

A formális ismerkedés után azonnal a munka került középpontba: szakadó eső ide, nyári szabadságból visszatérő futballisták oda, az elegáns öltönyt edzőszerelésre cserélő Pintér Attila vezette szakmai stáb (Farkas József és Szabó Ottó is aktívan besegített) alaposan megmozgatta a társaságot. A „főnök” az egyszerű koordinációs gyakorlatok alatt sem tétlenkedett, és a magas térd- és sarokemeléssel színesített futás során is hangosan mondta, mit és hogyan kell csinálni.

„Előre nézz, fent a fej! A mérkőzésszituációknál is figyelned kell, hova passzolod a labdát, tudnod kell, hol a társad! – harsogta a szakember, aki odafigyelt arra is, ki milyen szerelésben mozog: – Hozzatok egy fekete felsőt, egységesen nézzünk ki!” – kért egy széldzsekit a tréninget egyedüliként zöld pulóverben kezdő grúz George Ganugravának, aki tesztelésre érkezett Győrbe. A ballábas középpályáson kívül is volt új arc a felkészülés kezdetén: a kerettel gyakorolt a Bulgáriából hazatérő Fehér Zoltán, aki Sopronban és a Vasasnál is volt már Pintér Attila játékosa. Noha korábbi klubjainál nem néztek furcsán a futballisták, ha Pintér Attila is csatlakozott a feladatsorok elvégzéséhez, ezúttal kihagyta a közös mozgást.

„Vasárnap futballoztam, és megsérültem – mondta a pálya szélére húzódó szakember. – Az edzőnek kötelessége folyamatosan képeznie magát, és mivel három évig nem voltam aktív szakvezető, volt időm fejleszteni a tudásomat. Persze jó újra munkába állni, edző vagyok, ehhez értek, és hiszem, hogy Győrben sikerül eredményes munkát végeznünk. Hároméves koncepciót fogalmaztunk meg, amelynek első periódusában is vannak már terveink. Szeretném, ha olyan csapat futna ki az első bajnokira, amellyel tud majd azonosulni a győri közönség, olyannal, amely szívét-lelkét kiteszi a pályára.”

Habár a stabil tulajdonosi hátterű ETO-nál a siker már régóta alapkövetelmény, a 2008–2009-es bajnoki évadban még a kisebb dicsőség is elkerülte a csapatot…

Nem véletlen, hogy amíg Dragoljub Bekvalactól kupagyőzelmet kért a vezetőség, addig Pintér Attilának a Magyar kupa-siker mellett az is feladata lesz, hogy a tabellán az első háromba vezesse a zöld-fehéreket.

Egy biztos: a hit, a lelkesedés, az elszántság, az ambíció már megvan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik