Mosley magabiztos

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2009.06.21. 00:35
Címkék
Max Mosley nem hátrál meg a fenyegetőző csapatok elől, sőt ellentámadást indított, különösen Flavio Briatore ellen. A FOTA oldalára álló Bernie Ecclestone szeretné eltörölni a költségvetési plafont, Michael Schumachernek tetszik az új sorozat ötlete.

Max Mosley nem mondott le arról, hogy a jelenlegi csapatok nagy része jövőre is a Formula–1-ben versenyezzen, sőt biztos benne, hogy a nyolc FOTA-tag által elképzelt ellensorozat nem valósul meg. A Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke nyitva hagyja a kaput a lázadó csapatok előtt a visszatérésre, sőt bíróságon támadta meg az istállókat, mert szerinte szerződésük van a 2010-es vb-szereplésre, és ez nem csak a Ferrarira, valamint a Red Bull két csapatára vonatkozik.

„Nagyon jó ügyvédeink vannak, tiszta a helyzet, a bíróságon minden mellettünk szól – mondta Mosley, aki szerint a tárgyalások tovább tartanak az FIA és a csapatok között, és előbb-utóbb (akár jövő februárban) megszületik a döntés a közös folytatásról. – Egy ideig marad a bizonytalanság, de a FOTA csapatai rájönnek, hogy az F1 az egyetlen járható út. Most képzeljék el a saját sorozatukat! Először is, ki fog szabályt alkotni? Sohasem fognak megegyezni a saját szabályaikról, ha pedig mégis, azon vitatkoznak majd, hogy mit jelentenek a szabályaik. A diffúzorügy megmutatta, hogy egyedül képtelenek a technikai viták megoldására.”

Az FIA pénteken azt ígérte, szombaton kiadja az új 2010-es csapatnévsort, de a bírósági eljárás végéig ezt mégsem teszi meg. Mosley még most is azon van, hogy megtörje a FOTA egységét, az utóbbi hetekben rendszeresen hangsúlyozta, hogy néhány bomlasztó „elem” eltéríti a józanul gondolkodókat, akikkel már rég sikerült volna megegyezni.

„Néhány embert elvakított a hatalom megkaparintásának lehetősége, egyesek átestek a ló túloldalára – mondta Mosley. – Flavio Briatore például azt hiszi magáról, hogy ő lesz az új Bernie Ecclestone, persze azt senki sem tudja, hogy el tudná-e látni Bernie feladatát. Briatore meg van győződve róla, hogy igen, de ahhoz, hogy meg is valósítsa tervét, fel kell vásárolnia az F1 gazdasági oldalát kezelő céget.”

Mosley hozzátette, Ecclestone-hoz hasonlóan ő is ragaszkodik pozíciójához, nem hajlandó lemondani róla. Néhány bennfentes még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy szándékosan ment bele a FOTA elleni harcba, mert az a célja az FIA októberi tisztújítása előtt, hogy meggyőzze a szervezet tagjait keménykezűségéről, és arról, hogy nélküle elveszne az FIA az akaratos autógyárak között. Mosley szerint Bernie Ecclestone az FIA-tól függetlenül szintén pert indít a szakadár csapatok ellen, amelyek közül egy csapattól (vélhetően a Ferraritól) 100 millió fontot követel, míg a többiektől több tízmilliót.

Ecclestone azonban hallgat erről, inkább a békés megoldást keresi, szombaton Silverstone-ban a csapatok pártjára állt.

„Ha rajtam múlna a megoldás, azt mondanám a csapatoknak, hogy írjanak alá még öt évre, és annyit költenek, amennyit akarnak. Felejtsük el a költségvetési határt, senki sem szereti, ha megmondják neki, hogyan költse el a pénzét” – mondta Ecclestone.

Közben az ellensorozat említése világszerte riadót eredményezett, az olasz, brit és német tévétársaságok szeretnének kibújni F1-es szerződésükből, a Williams vezetősége a szponzorszerzés fokozódó nehézségeiről beszélt. Silver-stone vezetői már felajánlották szolgálatukat az új bajnokságnak, míg az F1-hez idén csatlakozó Abu-Dzabi annak lehetőségét keresi, hogy párhuzamosan mindkét sorozatnak otthont adjon. Michael Schumacher szerint van valóságalapja az új sorozatnak, a hétszeres világbajnokot szurkolóként jobban érdekelné az új széria, mint az FIA olcsó Formula–1-e.

„Első hallásra elképzelhetetlen a szakadás, de ha jobban belegondolok, ezek az autógyárak képesek arra, hogy összehozzanak egy önálló bajnokságot. Ha ennek köszönhetően véget ér a hosszú politikai háború, még jót is tesznek az autósportnak” – mondta Schumi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik