A nagy erőfelmérő

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2009.06.21. 00:35
Címkék
Színvonalas mérkőzések, nívós futballt játszó csapatok várnak az NB I-re készülő Fradira a nyáron: Bobby Davison tartja magát korábbi álláspontjához, ezúttal is maximum hat edzőmeccsen küldi pályára labdarúgóit. A minőség azonban kulcsfontosságú a következő szezon szempontjából, ezért mind Angliában, mind Budapesten jelentős erőfelmérő vár az FTC-re.

Alighanem az első osztályba visszatérő Ferencváros hangol a legélesebb meccsekkel a következő idényre: a zöld-fehérek továbbra is a brit módit követik, és a Magyarországon honos egymást követő felkészülési találkozók helyett maximum hat összecsapást iktatnak nyári programjukba. Bobby Davison vezetőedzőnek határozott véleménye van erről, és állítja: az alapozás során sokkal hasznosabb leszűkített pályán összeereszteni a keret tagjait, mint tét nélküli kilencven perceken pályára küldeni a futballistákat, amelyeken a labdarúgók nem kapják meg a megfelelő terhelést. Ezért is döntött úgy az angol mester, hogy a sheffieldi túrán a fizikai felkészítést tartja elsődleges szempontnak, amikor ellenfelet keres.

Angliában három, hagyományos brit stílust képviselő riválissal kerül szembe a Fradi, amelyből csak az első, a Sheffield FC elleni lesz gyakorlómeccs jellegű, a Lincoln Cityvel és a Barnsleyval szembeni találkozó valódi tétmérkőzésnek felel meg.

„Az első meccsünk sem lesz zárt kapus, de ez inkább gyakorlásra szolgál, úgy tervezem, a Sheffield FC ellen minden labdarúgónak lehetőséget adok – árulta el Bobby Davison. – A másik két találkozó már tétmeccsnek felel meg: a League Twóban szereplő Lincoln City a százhuszonötödik születésnapjára hívta meg a csapatot, nagy érdeklődés előzi meg a meccset, mi is ennek szellemében lépünk pályára. A legnevesebb magyar klubként tartják számon a Fradit, ezért kötelességünk ennek fényében teljesíteni. A Barnsley elleni vendégjáték pedig amellett, hogy szakmailag nagy kihívás, élmény is lesz a fiúknak. A találkozó a Championshipben megszokott meccsek hangulatát fogja idézni, és úgy hallom, jól fogynak a jegyek, és még gulyáslevessel is kedveskednek a szurkolóknak a szervezők, azaz nagy show várható.”

Az angliai túra után Budapesten folytatja a felkészülést a Fradi, és július 14-én igazi sztárcsapatot lát vendégül az Albert-stadionban, az Európa-ligában induló, Dárdai Pállal felálló Herthát. Bár nehéz lenne felülmúlni a berliniek érkezését, ha a Chelsea nem kötelezte volna el magát az Egyesült Államokba – előbb Seattle-ben, majd a World Football Challenge elnevezésű eseményen (az Inter, a Milan és a Club America lesz a londoniak ellenfele) lép pályára –, akkor Roman Abramovics klubja is részt vett volna a július 18-án és 19-én rendezendő ferencvárosi négyes tornán.

Terry Robinson, az FTC igazgatótanácsának elnöke – aki a FA-kupát szervező testület első embere – köztudottan jó viszonyban van a Chelsea vezetőivel, és ugyan úgy tudjuk, egyeztetett a klubbal, érdeklődésünkre elmondta: „A Chelsea idén biztosan nem utazik Magyarországra.”

Így továbbra is kérdéses, hogy a házigazda Fradi, a biztos résztvevő Sheffield United és Zalaegerszeg mellett melyik csapat pótolhatja a visszalépő DAC-ot (szombati lapszámunkban tévesen írtuk, hogy a Slovan Bratislava érkezik, ezért elnézést kérünk). Az mindenesetre biztos: az FTC nívós meccsekkel a háta mögött várja az élvonal nyitányát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik