Bajnokesélyes lesz a Ferencváros!

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2009.06.17. 22:53
Címkék
Hosszú ideje nem szólalt meg, a bajnokság hajrájában sem értékelte a meccseket, és amióta hazautazott Angliába, nem hallatott magáról. Bobby Davison, az FTC angol mestere azonban a némaság időszakában sem tétlenkedett: elkezdte a pro licences tanfolyamot, és a Ferencváros keretének megerősítésén fáradozik. Külföldi és magyar futballisták igazolását tervezi, ám szembesült a nehézségekkel: hiába kész az FTC kimagasló fizetéseket adni a kiszemelteknek, a klubok horribilis összegeket kérnek legjobbjaik játékjogáért. Főleg, hogy a tőkeerős Fradi az érdeklődő…

Merre jár?

Angliában, Leeds, Sheffield és London között ingázom – mondta lapunk érdeklődésére Bobby Davison.

Intenzív szabadság?

Nem nevezném pihenőnek. Keményen dolgozom, játékosokkal egyezkedem, klubokkal tárgyalok, no és mindemellett elkezdtem a pro licences edzői képzést.

Az utóbbi hónapban nem volt ennyire bőbeszédű. Miért fogadott némaságot?

Besokalltam. Edzőként így tiltakoztam a játékosaimat támadó megjegyzésekre. Minden szakvezetőnek megvan a maga módszere, hogyan védje meg futballistáit, hogyan reagáljon az őket ért kritikákra – a kialakult helyzetben ezt a fajta hozzáállást tartottam megfelelőnek. Belátom, nem mindenki számára szimpatikus mentalitás.

Tizenhat magyar játékos neve a kívánságlistán

Mi bántotta?

Az előző évet a feljutásnak rendeltük alá, sikerült is megvalósítanunk a tervet, bivalyerősek voltunk, a tavaszi idényben átrobogtunk a mezőnyön – hat fordulóval a szezonzárás előtt elértük a kitűzött célt. Ennek dacára sokak a negatívumokat keresték, öltözői feszültséget emlegettek, leértékelték futballistáink tudását. Valóban volt egy pont, amikor elszakadt nálam a cérna: az ESMTK ellen hetven percet emberhátrányban, dögmelegben, bűn rossz pályán játszottunk, nyertünk három nullára, és mégsem pozitív hangvételben szóltak a teljesítményünkről. Ezután úgy döntöttem, a háttérben maradok, egyébként is a csapaté az érdem, a játékosok harcolták ki a feljutást.

Borítsunk fátylat a múltra, de most már ne hagyja bizonytalanságban a türelmetlen szurkolókat: milyen Ferencváros indul az NB I-ben?

Bajnokesélyes lesz a Ferencváros! Egy listával érkeztem haza Angliába, amelyen azoknak a játékosoknak a neve szerepel, akiket az ősztől örömmel látnék a csapatban. A helyzet azonban nem egyszerű: az egyik papíromon tizenhat minőségi magyar futballista szerepel, nagy részükkel fel is vettük a kapcsolatot, ám mindegyiküket szerződés köti aktuális együtteséhez. És itt a bökkenő! Noha mi készek vagyunk a magyarországi viszonyokhoz képest kimagasló fizetést adni a labdarúgóknak, nem vagyunk hajlandók hatalmas összegeket kifizetni a játékjogukért. Márpedig úgy veszem észre, ha a tőkeerős Fradi jelentkezik egyik-másik labdarúgóért, rögvest megnő a tulajdonos klub igénye, és brutális mennyiségű pénzt kér.

Azaz?

Azaz félő, hogy csak egy-két esetben sikerül tető alá hozni az üzletet. Úgy tartjuk, kukába dobott milliókkal nem korlátozzuk anyagi lehetőségeinket.

Akkor marad a megszokott erősítési módi: Sheffieldből kapnak futballistákat?

Na, nem adjuk fel ilyen könnyen! Ráadásul még azt sem tudom pontosan, mekkora keret áll majd a rendelkezésemre. Terry Robinson és Berki Krisztián a napokban ismerteti velem a büdzsét, azután kezdem a bevásárlást. A magyar játékosok listáján kívül van egy másik – harmincas – névsor is, amelyben európai labdarúgók szerepelnek. Tudatosan, posztokra akarunk igazolni, és a külföldi kiszemeltek között is van egy-két olyan spanyol, portugál vagy éppen angol srác, aki a segítségünkre lehet. A lényeg, hogy amikor elkezdjük az angliai edzőtábort, a négy-öt új ember már velünk gyakoroljon.

Alex Ferguson segítője is beült az iskolapadba

Már a felkészülés rajtja előtt szorgalmas, belevágott a pro licences képzésbe.

Angliában évente egy pro tanfolyamot indítanak, és tizennyolc edzőt hívnak meg a kurzusra. Az élvonalbeli munkához Angliában is követelmény a legmagasabb képesítés, az már más kérdés, hogy az a szigetországi tréner, akit felvettek, és folyamatosan tanul, edzősködhet a Premiershipben – így dolgozhatott Gareth Southgate és Alan Shearer is. Azt még nem tudom, hogy a magyar szövetség miképpen áll hozzá. Én mindenesetre már túl vagyok az első londoni órákon: hármas csoportokban oktatnak bennünket, és olyan kollégákkal tanulhatok, mint Alex Ferguson segítője, Mike Phelan vagy a korábbi uruguayi sztár, Gustavo Poyet, de az ír válogatottat korábban irányító Steve Staunton is most végzi a tanfolyamot.

Az ellesett fortélyokat már az angliai összetartáson alkalmazhatja.

Sok újat nem lehet olyan edzőknek mutatni, akik éveken át profi labdarúgóként keresték a kenyerüket Angliában. Amúgy biztos rengeteget használ majd a Fradinak a sheffieldi vendégeskedés.


folytatás...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik