Ezt megérdemelték

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2009.06.15. 23:24
Címkék
A Los Angeles Lakers az NBA döntőjének ötödik mecscsén Orlandóban 99–86-ra legyőzte az Orlando Magicet, és megszerezte fennállása 15. bajnoki címét. A finálé legértékesebb játékosának Kobe Bryantet választották meg, Phil Jackson edző tizedik aranygyűrűjével minden idők legjobbja lett.

Igaza volt a Los Angeles-i Staples Center üzemeltetői­nek, akik a nagydöntő második meccse után akkora ünnepséget csaptak a 2–0-s előnyt szerző Lakers tiszteletére, mintha megnyerte volna a bajnokságot. Biztosak voltak benne, hogy Phil Jackson együttese ebben az idényben már nem játszik tétmeccset hazai pályán.

Bár akkor a játékosok még megdöbbentek az átmeneti búcsúztatáson, tettek róla, hogy a három orlandói összecsapás után már csak ünnepelni kelljen otthonukban. Az első floridai meccs elvesztése után zsinórban kettőt megnyertek, az ötödiket roppant magabiztosan, 99–86-ra. A Magic jól kezdett, kilenc ponttal is vezetett, de a Lakers még az első 12 percben ledolgozta hátrányát, és a nagyszünetre akkora előnyt szerzett, hogy a keletiek már csak rohantak az eredmény után.

„Mindenre volt válaszuk. Bármit próbáltunk változtatni, hihetetlen sebességgel reagáltak az új helyzetre, megbénítottak minket” – taglalta a vereség okait Stan Van Gundy, az Orlando edzője. Játékosai csak meredtek a Lakers kosarasaira, és a látványt magukba szívva, az élményt elraktározva elkezdték a felkészülést a következő évadra, amelynek végén ugyanúgy akarnak ünnepelni, mint most ellenfelük.

Ezúttal ugyanis a Lakers tagjai már mertek igazán ünnepelni. Kobe Bryant némi túlzással először mosolygott a playoff során, de az biztos, hogy itt szakadt át az a pszichés gát, amely eddig nyomasztotta. Nyert már három bajnoki címet a Lakersszel 2000 és 2002 között, de mindannyiszor Shaquille O’Nealt választották meg a döntő legértékesebb játékosának (MVP), ráadásul miután összevesztek, és a center Miamiba igazolt, Shaq 2006-ban bizonyította, hogy Kobe nélkül is tud aranygyűrűt nyerni.

„Végre nem kell többé hallgatnom azt a baromságot, hogy Shaq nélkül nem megy! Már kezdtem beleőrülni – mondta Bryant, aki már a pekingi olimpia megnyerése után, a dobogóról lejövet is az NBA bajnoki címről beszélt. – Nyomasztó időszakon vagyok túl, de végre ünnepelhetek, mint a rossz gyerek a búcsúban.”

Rég kibékült O’Neallel, aki üzenetet is küldött neki az egyik internetes közösségi oldalon. „Gratulálok, Kobe, megérdemled, nagy játék volt, élvezd a sikert” – szólt az üzenet.

Bryant mellett a csapatból a leghosszabb ideje első bajnoki címét üldöző, az első aranygyűrűjét a tizedik idényében begyűjtő Lamar Odomot és a spanyol válogatottal már világbajnoki címig jutó Pau Gasolt emelték ki. No meg Phil Jackson edzőt, aki 209 rájátszásbeli győzelmével, 12 döntőjével és 10 bajnoki címével is rekorder lett, és minden idők legnagyobb edzőjévé vált.

A sikerben nagy szerepe volt annak, hogy tudta, mikor kell átadni a karmesteri pálcát Bryantnek. A védő már az előző idényben is többet beszélt az öltözőben, mint Jackson, aki felismerte, hogy játékosa igazi vezérré érett. Ettől is nagy edző. A legnagyobb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik