Feljutásveszély!

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2009.04.16. 01:04
Címkék
A Sheffield United utolsó három bajnoki mérkőzése is befolyásolhatja a Ferencváros jövőjét: ha a Premier League kapujában álló, a feljutásra egyre esélyesebb Kevin McCabe-csapat kiharcolja a visszakerülést, esetleg ellehetetlenítheti a következő szezont minden bizonnyal már az élvonalban kezdő FTC-t.

Szegény ferencvárosi szurkolók!

Úgy tűnik, a másodosztályú száműzetés óta először úgy várhatják a bajnoki hajrát, hogy nem kell rettegniük a csapatuk elől meglógó Nyíregyháza eredményei miatt, nem kell szégyenkezniük, amikor a táblázat elárulja, a végelszámolásnál a Kecskemét tizenhárom pontot is ráverhet a zöld-fehérekre, ám egyes feltételezések szerint az idén sem múlik el izgalommentesen a tavasz az Üllői úton.

Noha nem az NB II Keleti csoportját jelenleg tíz ponttal vezető FTC, hanem a testvérklub, a Sheffield United utolsó három bajnokija miatt: Kevin McCabe főtulajdonos szíve csücske mindössze egy ponttal marad el az automatikus feljutást jelentő pozíciótól, ráadásul kedvezőbb a sorsolása, mint a rivális Birmingham Cityé.

Hogy mi köze van az angol másodosztályban szereplő egyesületnek a Fradi-szurkolók nyugalmához, és hogyan befolyásolhatja az FTC jövőjét a Sheffield sorsa?

Feltételezések szerint a magyar klub következő idényének csapata a United szezonvégi eredményének függvényében alakul: az alábbiakban három verziót szemléltetünk.

A legjobb verzió: a Fradi az első számú klub

Pikáns helyzet, ám ha a Fradidrukkerek a visszajutást követő évadban azonnal bajnoki címet nyerő, a rá következő évadaban pedig BL-főtáblára kerülő csapatban bíznak, jobban teszik, ha a Sheffield United ellen szurkolnak a Championship hajrájában. Kevin McCabe angol klubja a kiesés ellenére sem csökkentette büdzséjét, abban reménykedve, hogy mihamarabb sikerül visszaverekednie magát a Premier League-be. Ám hiába az élvonalbeli fizetés, a másodosztályú szinten minőségi futballisták, eddig nem sikerült a bravúr, s egyes hírek szerint az üzletember is kezdi megelégelni a kidobott pénzt és felesleges energiát. Mert bár így is rendre 25 ezer néző figyeli a hazai összecsapásokat, ismert, a tv-jogdíjakból származó bevétel összehasonlíthatatlan a két osztály között, s ilyenformán képtelenség profitot termelni a Championshipben. Így hát, ha idén sem sikerül a felkerülés, életbe léphet az a forgatókönyv, amely aligha lenne a zöld-fehérek ellenére.

A főtulajdonos BL-csapatot akar, és Premiership-együttes hiányában ezt úgy oldhatja meg a legegyszerűbben

– mondhatni házon belül –,hogy a Sheffield legjobbjait az Üllői útra delegálja. Kevin McCabe természetesen megtartaná az angol egyletet, de beletörődne a másodosztályú tagságba, és az Angliában nevesnek tartott akadémiájába fektetne jelentős összeget. Az előzetes ígéretek így valóra válhatnának: a West Ham Unitedtől érkező kárpótlás (kb. 20 millió font), valamint a sheffieldi takarékosságnak köszönhetően megmaradó fontmilliók lehetővé tennék az Üllői úti fejlesztéseket, és az immár valóban minőségi labdarúgók érkezésével sikerülhet kivívni az első osztályú aranyérmet és a BL-szereplést.

Aranymentes középút: esélytelen Bajnokok Ligája

A Ferenczi István szerződtetésekor felvázolt jövőkép szerint az NB II Keleti csoportjának megnyerését követő élvonalbeli szezont már minőségi futballistákkal megszilárdított, az első osztályú bajnokság azonnali elsőségére esélyes együttessel kezdi el a Ferencváros.

Kétségtelen, a jelenlegi keretben is vannak már az angol befektetőnek köszönhetően érkező, magyar viszonylatban kifejezetten jó futballisták (James Ashmore, Paul Shaw, Matthew Loton, Jordan Robertson), ám ha a Sheffieldnek végül nem sikerül kiharcolnia a visszakerülést az élvonalba, ugyanakkor Kevin McCabe nem adja fel a reményt, és többek között a pluszbevételnek számító, West Hamtól remélt 20 millió font körüli összegnek köszönhetően rászán még egy évet a United feljuttatására, nem várható jelentős játékosmozgás. És aligha engedélyezi a Fradi szakvezetőségének, hogy minőségi futballistákat kölcsönözzön Sheffieldből, mindössze az eddig is látott, a tartalékcsapat keretében szóhoz jutókkal segíti a magyar klubot. Mivel McCabe cége ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, amelyet nagyban érint a gazdasági válság, a feljutás ellenére sem lesz képes növelni a nyolcszázmillió forintos éves költségvetést. Ezzel a büdzsével, s a jelenlegi keret átszervezése nélkül pedig képtelen bajnokságot nyerni az FTC, és a stadionépítés is halasztást szenved.

Amit el kell kerülni: a mostohagyerek szerepe

Ha a Sheffield United–Birmingham City versenyfutásból Kevin McCabe csapata kerül ki győztesen, és a Championship automatikus feljutását jelentő helyén végez, vagy a rájátszás során vívja ki a Premier Leagueszereplés jogát, vélhetően hiába lesz ismét élvonalbeli a Ferencváros, mostohagyerekként kezelik majd az angol befektetők. Noha a főtulajdonos szerint nem lehet könnyebben európai kupában szereplő csapatot tulajdonolni, mint az FTC-t élvonalbeli aranyhoz segíteni, és BL-be kerülni, ha a Sheffield újra a legjobbak között szerepelhet, nyilván másodrangú lesz a magyar egyesület további boldogulása. A Premiershipbe kerülő gárda óriási bevételhez jut a tv-jogdíjnak köszönhetően,

amelyből minimum két évig részesül, még ha időközben ki is esne. A stabil angol élvonalbeli csapat üzemeltetése bevételben is előnyösebb, mint a legjobb esetben a BL-csoportkörbe kerülő magyar együttesé: a United az első osztályban mind a jegyeladásból, mind a különféle arculati termékek értékesítéséből hatalmas pénzhez jutna, míg a Fradi-stadion felépítése és az Üllői úti terület fejlesztése miatt jó esetben is hosszú évek eredményes szereplése kellene ahhoz, hogy az FTC hozzon a konyhára. Kérdés, ez mit jelentene a gyakorlatban. Mert ha pusztán a statisztikai adatokat vesszük figyelembe, sheffieldi feljutás esetén minden fradista búcsút mondhat rövid távú álmainak.

A témával kapcsolatban megkerestük Kevin McCabe-t is, miként vélekedik a felvázolt lehetőségekről, de az üzletember külföldi útjára hivatkozva időt kért. Reményeink szerint a következő napokban hosszabb interjúban is beszél a Ferencváros jövőjéről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik