Haragos lilák: elég a hecckampányból!

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.04.09. 06:29
Címkék
Az Újpest vezetői nem hagyták annyiban, hogy Rajczi Pétert, a klub támadóját a televíziós felvétel alapján eltiltotta a fegyelmi bizottság. A lilák vezetői keményen bírálják a testületet és az ügyet generáló Győrt is.

Ahogy várható volt, Újpesten komoly felháborodást okozott, hogy az MLSZ fegyelmi bizottsága egy tévéfelvétel alapján április 13-ig eltiltotta Rajczi Pétert, a klub támadóját. A testület az Újpest–Győr Ligakupa-mérkőzés képeit vizsgálta, amelyen Rajczi Péter keményen odalépett Vladimir Djordjevicsnek. A szabálytalanság ténye nem volt kérdés (Szilasi Szabolcs játékvezető is szabadrúgást ítélt az ETO-nak, azonban lapot nem mutatott fel a szabálytalankodó újpesti csatárnak), ám a zöld-fehér klub szándékos durvaságnak vélte a csatár megmozdulását, amely szerintük súlyos sérülést okozott a játékosnak.

„A Győri ETO FC rosszindulatú, valótlanságokra épített hecckampányt indított ellenünk, azt állítva, hogy Rajczi Péter a játékosuknak súlyos sérülést okozott – áll az Újpest szerdai, hivatalos közleményé­ben. – Annak a játékosnak, aki a történtek után még harminchét percet játszott a mérkőzésen, egy hét múlva pedig kezdőként lépett pályára a Bp. Honvéd elleni bajnoki találkozón.”

Tovább olvasva az Újpest közleményét kiderül, hogy a klub az eljárás jogosságát is megkérdőjelezi, hiszen az egyesület szerint a fegyelmi testület nem is foglalkozhatott volna a történtekkel.

„Az ilyen ügyekben egy klubnak fegyelmi eljárási kezdeményezési joga nincs – írják még az újpestiek. – A fegyelmi bizottság elnökének egy eljárás alapjául az szolgálhat, ha a játékvezetői vagy a mérkőzésellenőri jelentés fegyelmi vétségre utaló adatot tartalmaz, illetve az, ha súlyos sérülés történik. Továbbá olyan kirívó sportszerűtlenség, amely elkerülte a játékvezető figyelmét. Ilyen esetekben van létjogosultsága a mérkőzésfelvételek utólagos elemzésének, használatának is. Az eddigi gyakorlat is kizárólag ezekben az esetekben vette figyelembe a videoelemzéseket. Már a mostani eljárás megindulásakor egyértelmű volt, hogy a játékvezetői jelentés nem tartalmazott ilyen megjegyzést, míg az eljárás során kiderült: az ellenőri jelentést az ügy során nem vették figyelembe; és Vladimir Djordjevicsnél súlyos sérülésre vonatkozó érdemi adat sem merült fel – sőt annak az ellenkezője bizonyosodott be.”

Kemény szavakat használtak az Újpest vezetői a közleményükben. A célba vettek közül Klement Tibor, az ETO ügyvezetője és Retteghy István, a fegyelmi bizottság vezetője is visszautasította a lila-fehérek által leírtakat.

„Szó sincs itt hecckampányról – mondta a győri ügyvezető. – Mi nem tettünk semmi mást, csak eljuttattuk a felvételt az illetékesekhez, és kértük, hogy vizsgálják ki a történteket. Mint megtudtam, nem is emiatt ment végig az ügy, hanem azért, mert a fegyelmi bizottság hivatalból eljárt. Ha jól tudom, ez azért nem hecckampány…”

A fegyelmi testület vezetője bizonyos tekintetben igazat adott az újpestieknek.

„Igaza van az Újpestnek – kezdte Retteghy István. – Azt írják a közleményükben, hogy olyan kirívó sportszerűtlenség esetén, amely elkerülte a játékvezető figyelmét, el kell járnunk. Pontosan ez történt. A bíró nem vette észre, mi viszont igen.”

Az mindenesetre biztos, hogy az Újpest nem fellebbez az ügyben, hiszen ennek semmi értelme nem lenne, mivel nincs halasztó hatálya, így Rajczi Péternek mindenképpen ki kell hagynia a szombati, REAC elleni bajnokit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik