Kolonics mindörökké

BALLÓK CSILLABALLÓK CSILLA
Vágólapra másolva!
2008.12.03. 00:06
Címkék
Kedd délelőtt mutatták be a Koló árnyékában című könyvet, amelyet az elhunyt kenus, Kolonics György párja, a Pekingben bronzérmes Kozmann György írt a korábbi válogatott gyorskorcsolyázóval, Kaszala Claudiával. A csütörtöktől kapható kötetet a szerzőpáros több helyszínen dedikálja.

„Koló forever” – fejezi be Kolo nics György kedvenc színésze, Rudolf Péter az egyik részlet felolvasását a Koló árnyékában című könyv bemutatóján. A napfényes keddi délelőttön a Dunán ringatózó állóhajón minden Kolót idézte. A háttérből hallatszó halk zene, a bemutató utáni ebéd, a meghívottak – minden és mindenki a július 15-én elhunyt kenukirályra emlékezett. Kolonics párja, Kozmann György fontos állomáshoz érkezett. Mint mondta, az olimpia után nem tudott pihenni: a könyvön keresztül önthette ki, ami szívében-lelkében maradt. Kiss Tamás szerint a bemutatóval megkönnyebbült, a szerző azonban nem így érzi. „Olyan ez, mint amikor megnyersz egy versenyt. Idő kell, hogy felfogd, győztél. Nekem is idő kell, hogy a kötet »beivódjon« a bútoraim közé” – mondta Kozmann György.

Aki fölállt a padlóról, és megcsinálta. Ki ne emlékezne azokra a szívbe markoló pillanatokra, amikor Pekingben Kiss Tamással az oldalán bronzérmet nyert. C–3-ban, ahogy mondani szokta. Most pedig elkészült a munka. Pillanatképek és megannyi történet a kenulegenda és a nagyszerű páros életéből, jelenben és múltban egyszerre.

„Már korábban felvetődött bennem, hogy írjak a csepeli csapatról. Szeptember közepén kezdtem el komolyan foglalkozni a gondolattal, és Claudia volt az első, akit megkértem, segítsen, mert ellentétben vele, én még sohasem írtam könyvet. Azonnal egymásra hangolódtunk – nem is volt kérdés, hogy az ő segítségével öntöm szavakba, ami bennem van” – mondta Kozmann György.

A volt válogatott gyorskorcsolyázóval – aki sportriporterként 12 éven át szinte minden kajakkenu versenyen jelen volt, és aki az utolsó rádióműsort és újságinterjút készítette Kolonics Györggyel – rengeteg hanganyagot és feljegyzést készítettek; mindenki csak mesélt, mesélt és mesélt.

„Ilyen remek emberekkel, mint Koló kenustársai, még sohasem találkoztam. Nehéz, de szép feladat volt a könyv megírása. Sokszor sírtunk, de sokszor nevettünk is, többször katartikus állapotba kerültünk a munka során”

– mondta Kaszala Claudia. „Ahogy egyre távolodik, úgy kerül egyre közelebb hozzánk Koló” – tette hozzá az előszót író Baráth Etele, a kajak-kenu szövetség elnöke.

A Koló árnyékában csütörtöktől kapható a könyvesboltokban, a bevétel nagy része pedig a Kolonics György szellemiségének ápolására és továbbadására létrejött Kolonics Alapítványhoz kerül. A szerzőpáros dedikáló körutat is szervez, amely december 13-án 11 órakor a budaörsi Auchan áruházban kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik