Vérátömlesztésre várva

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2008.11.27. 02:10
Címkék
A Ferencvárosnál a bajnoki cím a minimum, a téli igazolások pedig eldöntik, feljutás esetén valóban az aranyéremért lesz-e harcban a következő szezonban az Üllői úti együttes – vallja az FTC házi, az NB II Keleti csoportjának gólkirálya, a tíz mérkőzésen tizennégy gólt szerző Ferenczi István.

Látta már a Ferencváros kétezer-kilences naptárát? Látta már a Ferencváros kétezer-kilences naptárát?

Szerdán megmutatták – felelte az FTC 31 éves támadója, Ferenczi István. – Büszke vagyok, hogy a címlapon Lipcsei Péter és Dragóner Attila mellett az én fotóm szerepel. Ezt a képet még a nyáron készítették, akkor, amikor az Üllői útra szerződtem.

Azért elégedett a végeredménnyel?

Egy csapatkép talán elfért volna még benne...

A stylist nyilván képben van a ferencvárosi változásokat illetően: néhány, az ősszel még a Fradi keretéhez tartozó játékosnak a vezetők már meg is köszönték a részvételt, és decemberre is várható néhány elbocsátó szép üzenet. Tíz bajnokin szerzett tizennégy gólja miatt ön aligha tartozik a fenyegetettek közé.

Bevállalós alkat vagyok, Angliában sem foglalkoztatott, ki az ellenfél, hogy hívják a védőt, akivel szemben találom majd magam, de a szerződés aláírása előtt végiggondoltam, mi vár, vagy várhat rám. Tudtam, hogy a csapattal szemben mi a követelmény, érzékeltem a súlyát, ebből adódóan azt is felmérhettem, hogy nekem, az Angliából hazahívott csatárnak kinek és mi mindenben kell megfelelnem. Ellenfélként annak idején kaptam hideget-meleget a Fradidrukkerektől, ugyanakkor azt is érzékeltem, hogy a közönség adott esetben hatalmas plusztámogatást tud nyújtani a csapatnak. Ha viszont elégedetlen a látottakkal, annak is hangot ad.

A tények: fél távnál listavezetők az NB II Keleti csoportjában, három pont az előnyük a Bőccsel szemben, a legtöbb gólt rúgták, a legkevesebbet kapták.

Ez a minimum. Ha nincs az őszi sérüléshullám, ha nem veszítjük el Lipcsei Pétert, aztán időlegesen Dragóner Attilát, James Ashmore-t és Paul Shaw-t, tekintélyesebb lenne az előnyünk. Csakhogy sok pontot elszórtunk.

Dicséretes önmérsékletre vall, hogy önmagát nem említette, pedig térdműtét után lábadozik.

Annál azért már előrébb tartok, állandó vendége vagyok a konditeremnek, erősítek, futni viszont még nem szabad. December nyolcadikán kell kontrollra jelentkeznem Berkes István professzor úrnál, remélem, december közepére már minden rendben lesz. Porcleválás miatt műtöttek, de igazság szerint nem is a térdem fájt: bevizesedett a lábam, féltem, hogy előbb-utóbb „szétszakad” a vádlim. Amikor úgy éreztem, hogy ebben az állapotban, ráadásul minimális edzés mellett képtelen vagyok segíteni a csapatnak, rászántam magam az operációra. Az MTK elleni mérkőzésre még összedrótoztak, de az semmit sem ért. A csapattal együtt én is katasztrofálisan teljesítettem. A tíz meccsen szerzett tizennégy gól jó átlag, semmi több. Ha rosszul játszottam, azt sem fogtam a fájdalomra, ami a Békéscsaba elleni összecsapás után jelentkezett először, így a tizennégy gólt sem értékelem túl. Megfelelő felkészülés után az őszinél jobb produkciót várok magamtól, leginkább ugyanis az erőt hiányoltam az utóbbi hónapokban: későn kerültem a csapathoz, a sérülés is hátráltatott.

Előző klubja, a Barnsley, vagy az FTC a nemzetközibb társaság?

Sem a csapatokat, sem a bajnokságokat nem érdemes öszszevetni. Nem kell hasra esni az angol második ligában szereplőktől, de az biztos, a futballista sztár, mentális téren verhetetlen, a fanatikusok szeretetének kifejezésére pedig nincsenek is szavak. Be is zárult a kör.

A télen több játékos érkezhet a testvérklubtól, a szintén Kevin McCabe tulajdonolta Sheffield Unitedtől…

Erről csak olvastam.

Véleménye azért van?

Ha valóban erősítést jelentenek, jöjjenek. Az őszi légiósaink között akadt olyan, akinek a teljesítményével aligha voltak elégedettek az irányítók. Ha valóban jó képességű labdarúgókat szerződtet az FTC, az engem is megerősít abban, hogy a nyáron jól döntöttem. Mert a feljutás önmagában édeskevés, a következő szezonban a Ferencvárosnak az aranyéremért és nem mondjuk a hatodik helyért kellene harcban lennie. Öt megfelelő ember érkezése szerintem nagy lépés lenne ebbe az irányba, mert ez azt jelentené, hogy a nyáron, amikor alighanem tovább erősítik a csapatot, nem újabb tíz futballista idehozatala vagy beépítése nyomasztaná az edzőt.

Ha döntési helyzetben lenne, melyik posztra szerződtetne embert?

Valamennyire. Mennyiségre az ősszel megvoltunk, de éppen a sérülések bizonyították, hogy a minőség nem volt az igazi.

Ha a trénert emlegette: Bobby Davison kíváncsi például a véleményére?

És Lipcsei Péterére, Dragóner Attiláéra, Paul Shaw-éra is. Mérkőzés előtt és után is összeültünk már, és arra is akadt példa, hogy valamelyik észrevételünket felhasználta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik