Hatalmas lehetőség

BALLÓK CSILLABALLÓK CSILLA
Vágólapra másolva!
2008.11.27. 02:10
Címkék
Reisinger Zsófia az orosz ifjúsági válogatott edzőjénél, Szvetlana Mojszejevánál készülhet a téli időszakban. A cél nemzetközi szinten is ütőképes felnőttprogram kialakítása.

Reisinger Zsófia. Azonnal felis merhető a tömegben, hiszen a télikabát ellenére is feleolyan vékony, mint az átlagember. Igazi toronyugróalkat – ez Szvetlana Mojszejevának, az orosz ifjúsági válogatott edzőjének is feltűnt, aki felajánlotta, hogy a téli időszakban nála készüljön Oroszországban (Magyarországon nincs olyan fedett uszoda, amelyben tízméteres toronyból lehetne gyakorolni). A műugróból lett toronyugró négy hete a Moszkva melletti Elektrosztalban gyakorol, és csak karácsonyra jön haza. A ritmusváltás azonban nem ment zökkenőmentesen: sajnos mire Reisinger eljutott volna Mojszejeva ugróinak szintjére, felborult a bioritmusa, és utolérte a betegség is: arc- és homloküreg-gyulladás miatt majd egy hetet ki kellett hagynia.

Nem is csoda, hogy nehezen bírta az átállást. Egy héten 10-11 tréningen vesz részt: délelőtt száraz- és vízi edzést tartanak, délután pedig a száraz- és a vízi gyakorlást ismét száraz követi. Ez eleve szokatlan, hiszen Magyarországon a különböző jellegű gyakorlások más-más napra esnek. Ami az ugrásokat illeti, az edzéstervet Reisinger edzője, Kelemen Ildikó állította össze, így Mojszejeva „csak” a körülmények garantálásával és szakmai tanácsaival járul hozzá a munkához. Reisingernek pedig van mit dolgoznia: a programját alkotó öt ugrásból még csak kettőt gyakorolt, három pedig teljesen új – ezeket karácsonyig kellene elsajátítania, hogy januárban már csak a sorozat tökéletesítésével foglalkozhasson. Az orosz ugrócsoporttal és Mojszejevával csereprogram keretében ismerkedett meg a 19 esztendős Reisinger és rajta kívül még sok más magyar ugró – a szolnoki edző, Dunai Pál szervezésében. Kelemen Ildikóban már ekkor felvetődött, mi lenne, ha tanítványa ezentúl egyéniben csak a toronyugrásra összpontosítana, hiszen három méteren Barta Nóra és Kormos Villő személyében nemzetközi szinten is bizonyító ugrók versenyeznek. Kelemen Mojszejevától is tanácsot kért, és mivel Reisinger szerinte is megállná a helyét tíz méteren, úgy döntöttek, belevágnak a felnőttprogram kialakításába.

Elképzelhető, hogy a jövőben több magyar ugrónak is megadatik egy hosszabb oroszországi „turné”. „Nagyon nagy lehetőség, remélem, méltó leszek a feladatra. Kicsit féltem, bírom-e majd a tempót, és sajnos meg is betegedtem, de a héten már újra edzhetek. Nehezíti a helyzetemet, hogy senki sincs, aki magyarul beszélne velem – mondta Reisinger, aki szeretne ott lenni a 2012es londoni olimpián, vagyis az oroszországi időszak vízválasztó lehet. – A cél valóban London, de egyelőre legyek túl ezen az éven, lássuk, mit bírok és hogyan alakul a programom. Jövőre valószínűleg indulok az orosz Grand Prix-n, a torinói Európa-bajnokságon és a római világbajnokságon. Mindhárom jó erőpróba lesz.”

Kíváncsian várjuk, ahogy azt is, Kelemen Ildikó 1988-as szöuli sikere után lesz-e újra olimpiai döntősünk toronyugrásban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik