Látványosabb játék kell

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2008.11.22. 00:38
Címkék
Az őszi elsőségnek örül, a pénteki MHLL–Advertum-paktum viszont ráncokat vet Szima Gábor, a Soproni Ligában listavezető DVSC elnöke, többségi tulajdonosa homlokára. Az elöljáró az eredményes, de az évekkel ezelőttihez képest kevésbé látványos futballt jelölte meg a nézőszám őszi visszaesésének első számú okaként.

Kedveli a statisztikákat, gyakran hivatkozik is rájuk. Röpke teszt: telelt már az élen az első osztályban a DVSC?Kedveli a statisztikákat, gyakran hivatkozik is rájuk. Röpke teszt: telelt már az élen az első osztályban a DVSC?

Még nem, de jó érzés a ránk váró hosszú szünet előtt az első helyen látni a csapatot – felelte Szima Gábor, a DVSC elnöke.

Kikerülhetetlen, hogy a holt idény ne hónapokat jelentsen?

Az élvonalbeli klubok többségének pályája nem alkalmas télen a játékra, ez tény.

Speciel az önöké sem.

Legkésőbb januárban-februárban Debrecenben is kiütköznének a gondok. Sajnos. Mondom ezt többségi tulajdonosként, ebből fakadóan pedig a csapat talán első számú szurkolójaként – a kettő ugyanis összefügg.

Mi rajzolja a legszélesebb mosolyt a fanatikuselnök arcára? A debreceni utánpótlásból kinövő játékosok őszi teljesítménye, a nyári „befektetések” megtérülése?

Nem lehet szempont ez a fajta bontás, megkülönböztetés: nem beszélünk csak légiósokról vagy magyarokról, fiatalokról vagy korosabb futballistákról, régiekről vagy újakról. Az irányvonalakat ezek mentén nem lehet megszabni – legalábbis Debrecenben nem. Akad Magyarországon olyan klub, amely ezt az elvet követi, aztán idővel letér az útról, mert ráeszmél, hogy hibás. Mindig a csapat szón van a hangsúly. Ha a hazai színtéren találunk olyan labdarúgót, aki illik a DVSC-be és elérhető, megpróbáljuk szerződtetni. Ha külföldire akadunk, ugyanez a terv.

A következő átigazolási szezonban is olyan aktív lesz a DVSC, mint az előző években?

Relatív, mit értünk aktívon, mert az eredmény csalóka. A DVSC például a nyáron egy meghatározó játékosától vált meg, egy évvel ezelőtt kettőtől. Dorge Kouemaha, Ibrahima Sidibe és Dzsudzsák Balázs mellett más is távozott tőlünk – mindegy is, hogy kölcsönbe vagy végleg, leginkább ugyanis olyan labdarúgók, akik nem váltak kihagyhatatlanokká. Szerintem Debrecenben nincs nagy játékosmozgás. Arra eddig is figyeltünk, hogy a máshova igazolókat megfelelően pótoljuk, előre terveztünk: Dorge Kouemaha helyett érkezett Oláh Lóránt és Dudu Omagbemi, Dzsudzsák Balázs posztjáért pedig Czvitkovics Péter és Szakály Péter harcolt. A mag azonban maradt.

Ebből az aspektusból papírforma a DVSC első helye.

Mivel megfelelően igazoltunk, reális, hogy versenyben vagyunk az aranyéremért, azt viszont sohasem jelenthetjük ki, hogy toronymagas favoritok lennénk. A futball lényegesen bonyolultabb, összetettebb játék annál, hogy bárki erre ragadtassa magát.

A pontokat tekintve először őszi elsők, a bajnoki nézőszámot illetően viszont hosszú idő után lecsúsztak a dobogó tetejéről.

Több okra vezethető vissza, miért látták a DVSC mérkőzéseit a helyszínen a korábbiakhoz képest kevesebben. A csapat nem játszik olyan kreatívan, mint amikor csapatkapitánya, Sándor Tamás csúcsformában futballozott. A múltkoriban egy szurkoló megkérdezte tőlem: miért nem igazolunk egy Sándor Tamás kaliberű középpályást? Nos, egyrészt a magyar mezőnyben jelenleg nem található ilyen labdarúgó, a hozzá mérhető légiós világpiaci ára pedig nagyjából egymillió euró, ami két és fél millió euróból gazdálkodó klub esetében megfizethetetlen. Visszatérve az eredeti felvetésre: kicsit talán a szurkolóink is hozzászoktak a sikerekhez, többet és többet várnának, hogy a nemzetközi porondon is versenyben legyünk, kevéssé érdekes számukra, hogy vezetünk a bajnokságban. Újabb tényező, hogy ebben a naptári évben a hazai mérkőzéseinket két kivétellel közvetítette a televízió, ráadásul a meccsnapokon az ég sem fogadott minket a kegyeibe: a találkozóink hetvennyolcvan százalékát esős időben vívtuk. A legnyomósabb érv mindamellett az első: eredményesek vagyunk, de látványban nem érjük el a korábbi szintet.

Új Sándor Tamás nem jön, de például az egyetlen hazai fix válogatott kerettag, a házi góllövőlistát kilenc találattal vezető Rudolf Gergely megtartható?

Versenyben akarunk maradni a bajnoki címért, így a válaszom az: Rudolf Gergely a tavasszal is a DVSC játékosa lesz.

A szurkolókat ez nyilván megnyugtatja. És önt mint klubelnököt az Advertum és az MHLL közötti paktum?

Pénteken az MHLL közgyűlésén Szilágyi Sándor ügyvezető képviselte a klubot. A küldöttek megszavazták a szerződést

több olyan pont is szerepel, amely vagy nem egyértelmű, vagy egyértelműen nem a magyar labdarúgás érdekeit szolgálja. Mindamellett ez a többség döntése, tiszteletben tartom. A DVSC az utóbbi években olyan tekintélyt vívott ki magának az eredményeivel, hogy a futballcég által képviselt álláspontot sokan megfontolásra érdemesnek tartották, elfogadták, magukévá tették. Ebben az esetben ez, sajnos, nem így történt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik