Már megint Bojan Krkic

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.10.30. 23:23
Címkék
A Barcelonát, akárcsak egy héttel korábban Bázelben, a keddi Király-kupa-mérkőzésen is fiatal tehetségei vezették sikerre. Sőt ha nincs Bojan Krkic, a katalánok gól nélkül távoznak a Benidorm elleni, tizenhat közé jutásért rendezett párharc első felvonásáról (1–0).

Ha végignézünk a Király-kupa elmúlt évekbeli eredményein, úgy tetszhet, a Barcelonánál félvállról veszik a hazai sorozatot: a katalánok tíz éve nem nyerték meg a kupát, holott ugyanebben az időszakban háromszor is az élen végeztek a spanyol bajnokságban, sőt a 2005–2006-os évadban még a Bajnokok Ligája trófeáját is elhódították. S ha ehhez hozzátesszük, hogy a Királykupában eközben olyan együttesek diadalmaskodtak, mint a Betis, az Espanyol vagy az azóta már a másodosztályban sínylődő Zaragoza, a gránátvöröskékeket csak az menti meg a szégyentől, hogy az ősi rivális Real Madrid még náluk is régebben, 1993-ban örülhetett legutóbb sikernek.

A Barcánál persze idényről idényre megállapítják, hogy a Király-kupánál könnyebben megszerezhető trófea nincs – érthető, elvégre rendre a Bajnokok Ligájával és a Primera Divisiónnal kell összehasonlítani –, most azonban a tréner, Pep Guardiola végre érvényt is szeretne szerezni e megállapításnak. A május 13-i döntőig azonban rögös út vezet, s ezt az együttes kedden máris tapasztalhatta; bár Guardiola nem a legerősebb összeállításban küldte pályára együttesét, a harmadosztályú Benidorm elleni 1–0 még a nagy fölény ellenére sem nevezhető egyértelmű sikernek.

Az viszont bizakodásra ad okot a vezetőedzőnek és a szurkolóknak, hogy a tartalékos csapatban (Pinto – D. Alves, Cáceres, Piqué, Sylvinho, Abidal, Yaya Touré, Busquets, V. Sánchez, Hleb, Krkic) a már korábban felavatott Pedro, Sergio Busquets és Víctor Sánchez után újabb fiatal tehetség, Abraham González is bemutatkozott a felnőttek között. No és az is, hogy Bojan Krkic ismét bizonyította: habár szemtelenül fiatal – még az előbb felsoroltaknál is fiatalabb –, egymaga képes a vállán vinni az egész csapatot.

A keddi összecsapás ráadásul különös izgalmakat ígért a 18 esztendős csatárzseninek: a Barcelona fiókcsapatában éppen a Benidorm ellen szerezte első gólját. („Sosem felejtem el azt a meccset, hiszen akkor mutatkoztam be a tartalékok között, s mindjárt betaláltam” – mondta előzetesen a támadó.) Igaz, ami igaz, a szokásosnál nagyobb idegesség érződött is a játékán: hatszor próbálkozott hiába a gólszerzéssel, mire az 56. percben végre mattolta a valenciaiakat.

„Néha a legkönnyebbet elrontod, és a legnehezebbet kihasználod; az ilyen meccseken egyébként is az első perctől kezdve nagyon kell koncentrálni, hiszen kötelező a siker. Jó látni, hogy ez a Barca minden összecsapáson a maximumot nyújtja, és nem nézi le egyetlen ellenfelét sem, akár európai szintű, akár alsóbb osztálybeli” – értékelte saját és csapata teljesítményét a lefújás után a népszerű Bojan. Ezzel egyúttal azt is bizonyította, hogy jelenleg nála jobban senki sem képviseli a Barcelona szellemiségét: ő ugyanis egy héten belül jegyzett (FC Basel, 5–0, 2 gól) és „nevesincs” ellenféllel szemben is győzelemre vezette övéit…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik