Otthon is bizonyítani kell

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.10.25. 06:48
Címkék
A Juventus öt nyeretlen meccs után kedden végre győzelemnek örülhetett, a sokat bírált Claudio Ranieri csapata a Real Madrid ellen nyert. A világ élvonalába tartozó királyiak legyőzése után szombaton a Serie A-ban sem hibázhat az „öreg hölgy”, ellenfele a városi rivális Torino lesz.

Most vagy soha – gondolhatják a Juventus háza táján.

Ha ugyanis a hetek óta hullámvölgyben lévő „öreg hölgy” vissza akarja szerezni a közönség bizalmát, az előtte álló fordulóknál jobb alkalmat keresve sem találhatna. Az olasz bajnokságban több mint egy hónapja nyeretlen együttes a következő négy játéknapon olyan ellenfelekkel találkozik, amelyeket szerény teljesítménye (12. hely) ellenére is megelőz a tabellán: a fekete-fehérek a Torinóval (17.), a Bolognával (15.), a Romával (14.) és a Chievóval (16.) játszanak. Az első feladat ráadásul mindnél többet nyom a latban, elvégre Claudio Ranieri csapatára szombat este városi rangadó, a legendás Derby della Mole vár.

Az immár 102 éves torinói viaskodás tétje persze mindig is több volt a három (azelőtt két) pont puszta megszerzésénél s az örökmérleg javításánál – a Juvének e tekintetben amúgy nincs is vesztenivalója, az eddigi 132 bajnokiból 57-et nyert meg, míg a Torino csak 34-et. A Ranieri-legénység most bizonyíthatja, hogy az öszszeállítást és az eredményességet érő kritikák alaptalanok, hogy a bajnoki hullámvölgy csak néhány rosszul sikerült mérkőzést takar, s hogy a nézők az igazi Juventust nem akkor, hanem a keddi BLmeccsen láthatták. Amikor a gárda nemcsak megverte a végső sikerre is esélyesnek tartott régi rivális Real Madridot (2–1), hanem egységes és taktikus játékkal igyekezett feledtetni az utóbbi hetek botlásait.

Ráadásul ne feledjük, hogy a spanyolok elleni győzelem a vezetőedző jövőjét illető találgatások végére is pontot tett: míg a hét elején csak a lehetséges utódokról esett, eshetett szó az olasz médiában – a listán többek között Frank Rijkaard, Roberto Donadoni, Rafa Benítez, Roberto Mancini, Ciro Ferrara, Gianluca Vialli és Szinisa Mihajlovics neve szerepelt... –, a Real elleni találkozó után inkább arról lehetett hallani, minden marad változatlanul.

„Senkinek sem kérdőjeleztük meg a jövőjét, és senkié sincs veszélyben. Ranieri szerződése a jelenlegi és az ezt követő idényre szól; úgy döntöttünk, folytatjuk a közösen megkezdett munkát” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Jean-Claude Blanc, a Juventus ügyvezetője, igaz, az Olimpiai Stadion közönsége egyelőre nem kötelezte el magát egyértelműen az utóbbi időben a pokolba kívánt tréner mellett.

Ha viszont a szakember úrrá lesz az újabb és újabb sérültek hiányán (a keddi meccsen Claudio Marchisiót és Nicola Legrottagliét le kellett cserélni, sőt Mauro Camoranesi is a vártnál lassabban gyógyul), illetve nem törik meg az Amauri, Alessandro Del Piero csatárkettős lendülete, a Torino ellen a szeptember 21. óta csak áhított bajnoki győzelem, no és a Juve-hívek „beleegyezése” sem maradhat el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik