Máltai harcosok klubja

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2008.10.14. 23:33
Címkék
A 2010-es vb-selejtezők során legutóbb szombaton Dániában kapituláló (3–0), pont nélkül álló máltai válogatott tagjai, valamint a szövetség elnöke is a szurkolókhoz fordult a Magyarország elleni szerdai fellépés előtt. Az összefogás csodákra képes, mondatja a szigetlakókkal a 2006 őszi tapasztalat: két éve ugyancsak pocsék széria után a magyar együttest 5000 néző előtt 2–1-re legyőzte Dusan Fitzel csapata.

Az angolok ágyúi, a szigeteken (Málta, Gozo, Comino) állomásozó „tommyk” és a RAFpilóták elszántsága önmagában mit sem ért volna, ha az őslakók megunták volna a szakadatlan német „zaklatást”, a stratégiai szempontból kulcsfontosságú parányi ország a Wehrmacht ölébe hullik a II. világháborúban.

A civil szféra odaadásának, kitartásának felemlegetése manapság a futball kapcsán nyer új értelmet: az egyes számú vbselejtezőcsoportban nulla ponttal, rúgott gól nélkül az utolsó helyen álló máltai válogatott első embere, Joe Mifsud szövetségi elnök a szerdai, magyarok elleni találkozó előtt a drukkerekhez intézett szózatot.

„Szurkolóként mélységesen elkeserített, amit Dániában a csapattól láttam, a szövetség elnökeként viszont nem mondhatok mást, mint hogy előre kell tekintenünk, hinnünk kell benne, hogy nem álltunk meg a fejlődésben. A szurkolók zöme jó játékot és győzelmet vár a magyarok ellen a két évvel ezelőtti feledhetetlen diadalra emlékezve, velük együtt hiszek a sikerben, de tudniuk kell, nélkülük nem megy. Szükségünk van a támogatásukra – a helyszínen” – hívta „csatába” a fanatikusokat a futballisták heves bólogatása közepette a prezident.

A „megszólítottak” a South End Core szóvivője révén a sajtótájékoztatón reagáltak az elhangzottakra, kiemelve: a drukkerek sincsenek jobb állapotban a csapatnál, mindamellett a negatív hozzáállás nem szül jó vért, a dacos „hátraarccal” nem kerülnek közelebb a probléma megoldásához.

A csapatkapitány Gilbert Agiusra, valamint Brian Saidra pergőtűz zúdult a három kvalifikációs vereséget követően, ám Joe Mifsud elnök és Dusan Fitzel szövetségi kapitány védelmébe vette a keret két legtapasztaltabb harcosát.

„A máltai válogatott történetében előfordultak olyan periódusok, amikor elmondhattuk, akad néhány tehetséges futballistánk, köréjük igazi csapatot építhetünk. Agius és Said ezek közé a labdarúgók közé tartozik, csakhogy ők sem lesznek már fiatalabbak, az utánuk jövők pedig még nem elég érettek rá, hogy átvegyék a helyüket. Ne feledjék: Málta kis ország a labdarúgásban, minden győzelem csodaszámba megy” – fejtegette az elnök Dusan Fitzel két nappal korábbi gondolatait is kölcsönvéve.

Amíg a britek – legalábbis a futballra vonatkoztatva – viszszaszivárognak a szigetre, a szakvezető a helyi alapanyagból kénytelen meríteni. A Dániában fellépő kezdőcsapatot első felindulásában hat helyen akarta megváltoztatni Dusan Fitzel, aztán győzött a józan ész, ám a progresszió azért így is szembeszökő: Málta két csatárral veszi fel a harcot Erwin Koeman csapata ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik