Most minden megtörténhet

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2008.10.06. 22:46
Címkék
Győr–ZTE 1–0. A Soproni Liga tizedik fordulója záró mecscsének nagy részében emberhátrányban játszó ETO a 92. percben lőtt góllal verte meg a Zalaegerszeget. Hétfőn és kedden csoportos és magánbeszélgetésekkel próbál(t) megoldást találni és válaszokat kapni a csapat gyenge teljesítményét illetően Nagy Ferenc, a Soproni Liga 13. helyén álló ZTE elnöke. Az elöljáró a váltás lehetősége kapcsán kijelentette: nem érdemes kimondottan a szakmai stábra szűkíteni a kört.

Öt, négy, három...

A tendenciózus csökkenés éppenséggel a ZTE zuhanórepülését is szimbolizálja (a zalaiak utóbbi négy bajnoki mérkőzésükön egy pontot szereztek, a vasárnapi „mélyponton” több mint 70 percet emberelőnyben játszva 1–0-s vereséget szenvedtek az ETO-parkban), de a kék-fehérek légiósalkalmazó kedvét is tükrözi – az első három fordulóra, a kezdőcsapatokra vonatkoztatva. Három bajnoki kör alatt mindamellett a Supka Attila irányította együttes hat pontot szerzett, igaz, a békát akkor is le kellett nyelnie, mivel a Soproni Ligában megejtett második fellépése után a vesztes Kecskemét trénere, Tomiszlav Szivics – megint egy „idegen” – nyilatkozatában a magyar mezőny leggyengébb csapatának titulálta a mérkőzést 1–0ra megnyerő ZTE-t.

Hogy a fenti virtuális visszaszámláló zéróig pörög-e, azaz Egerszegen földindulást von-e maga után a hét végi győri blama, a hét közepéig eldől. Az elnök Nagy Ferenc és a vezetőedző Supka Attila mondandójában ezen a ponton lehet a legszilárdabb kapcsolatot felfedezni, valamint az ár-érték relációban egyelőre inkább az előbbi tételben „jó” külföldi futballisták kiemelésében.

Az elöljáró az ETO-tól elszenvedett vereség után megelőlegezte: a hétfőt a kommunikációnak szentelik a ZTE-nél, s a négy- vagy sokszemközti diskurzusokba mindhárom szint bekapcsolódik – játékos, edző, vezető.

„Elkezdődtek a beszélgetések, kedden folytatódnak, amíg a sor végére nem érek, szerencsétlen lépés lenne részemről részletekbe bocsátkozni – mondta Nagy Ferenc. – Hogy mi minden van ebben a pillanatban a pakliban? Minden megtörténhet. De előrebocsátom, a váltás, a búcsú lehetősége nem feltétlenül a szakmai stáb tagjaira vonatkozik.”

Amelynek az elnöki vélemény szerint (is) jó néhány, klubon kívülről eredő problémával kell megküzdenie, például a Győrött kiállított

gaboni válogatott támadó Roguy Meyé földre szállításával.

„Csatárunk alapvetően a menedzserei miatt van szinte használhatatlan állapotban, ami vasárnap sajnos bebizonyosodott – fedte fel az

egyik problémaforrást Nagy Ferenc. – A ZTE-t arra akarták rávenni, hogy piti összegért adja kölcsön a játékost Franciaországba, közben telebeszélték a labdarúgó fejét, aki annak rendje és módja szerint beleélte magát, hogy Nyugatra kerül. Csakhogy a ZTE-nek az ajánlat semmilyen szempontból sem felelt meg. Meyé maradt, összezuhant, ami nem a szakmai stáb bűne.”

A gaboni labdarúgóé az adott periódusban hétköznapi esetnek számít, mindazonáltal az európai átigazolási piac szeptember elején bezárt, s a jelek szerint az afrikai légiós több mint egy hónap elteltével sem tette túl magát a történteken, ami a szakmai teamet mégis csak kellemetlenül érinti.

„Egyetértünk: az edzőnek tudnia kell kezelnie a helyzetet, ez is a munkája része” – tette hozzá zárásként Nagy Ferenc.

„Kedd délelőtt egyeztetünk az elnök úrral – utalt „lebegő” helyzetére Supka Attila vezetőedző. – Irdatlan sok problémával kell a nyár óta megküzdenünk, de a gondokat egyszerűen képtelenség úgy áthidalni, hogy közben valaki ne sérüljön. Említhetem Roguy Meyé esetét. Meccseket tudna eldönteni. Kívülállóként nehéz hitelesen megítélni, ki milyen munkát végez, egyszerűbb pálcát törni az illető felett. Ami tény: sok a külföldi játékos a keretben, más kérdés, hogy a mennyiség és a minőség fedésben van-e. Miért hoztuk őket? Nem nagyon volt más választásunk, a minőséget jelentő magyar labdarúgó igényei teljesíthetetlenek. A nyáron harminckét légiósjelöltet teszteltünk, egy kosár almából a kevésbé kukacosakat ki kellett válogatnunk, különben nem lettünk volna elegen. Fel kellett tölteni a keretet. A saját nevelésű fiatalok is szerepet kapnak, kaptak, de nem hagyható figyelmen kívül, hogy a harmadosztály, amelyben tavaly szerepelt a második csapat, illetve az élvonal között minden tekintetben jelentős az eltérés.”

A ZTE-nél az idény előtti célkijelöléskor egyszerűen elkalibrálták magukat az érintettek – a keddi beszélgetések konklúziója ez is lehet.

Esetleg folytatódik a visszaszámlálás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik