Első kör, utolsó kör?

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2008.10.01. 00:51
Címkék

„Magyarosabb talán nem is le hetne a sorozat. Mármint az MLSZ bábáskodása mellett tavaly világra jött Ligakupa” – írtuk néhány hónapja a historikus jelentőségű első döntő előtt (a rend kedvéért: a fináléban a Fehérvár összesítésben 3–0-ra legyőzte a DVSC-t).

A tények figyelembevétele mellett is csúnyán elszámítottuk magunkat, pontosabban alábecsültük a lehetőségeket. Az áprilisi központi fődíj, a versenyt kiíró MLSZ tisztelgése a győztes előtt az Intertotókupa-indulás – mint utóbb tisztázódott – ajánlatában testesült meg, a nyertes fehérváriak azonban nem ezen az úton kívántak az európai porondra lépni, így az MK-ezüstérmes Honvéd ölébe hullott az indulás joga. A következő aranyérmesnek az intertotós ballaszttal már csak azért sem kell bajlódnia, mert az UEFA kihúzta a versenynaptárból a sorozatot, ami miatt legfeljebb örömkönnyeket hullajtottak az érdekeltek. Ám ha ez a fajta teher le is került a kiíró, szervező, rendező MLSZ, MHLL duó válláról, a nyolc NB II-es klub bevonásával a jelek szerint új problémaforrást sikerült fakasztania az utóbbi sportszervezetnek.

A 48 órával ezelőtt még visszalépését deklaráló Bőcs ugyan az utolsó pillanatban vállalta az indulást, de előfordulhat, hogy az érintett másodosztályú klubok a „szóvivő” borsodiak lépése ellenére véd- és dacszövetségbe tömörülnek.

„Szerdán fogadjuk a Ferencvárost, azt követően viszont a többi NB II-es csapattal együtt érdemi tárgyalásokat kívánunk folytatni az MLSZ-szel, és ha nem történik változás, alaposan megrostálódik a Ligakupa mezőnye – nyilatkozta a szon.hu-nak Kozma Attila, a Baktalórántháza elnöke. – Eredetileg eszünk ágában sem volt indulni a sorozatban, ám a szövetség többszöri felkérésére beadtuk a derekunkat, mert az MLSZ-nél azt ígérték: a másodosztályú csapatok minden költségét megtérítik. Most ott tartunk, hogy ennek csak az ötödét hajlandóak kifizetni...”

Hasonlóan fogalmazott a Lombard Pápa ügyvezetője, Szemán György is – már ami az ellenállás esélyét illeti. A Veszprém megyeiek elöljárója mindamellett leszögezte: a Pápa kvázi bejelentkezett a Ligakupára („Élvonalbeli együtteseket fogadhatunk, ami jó a csapatnak, jó a szurkolóinknak...”), és nem akar idő előtt kiszállni, ha a szervező is tartja magát a beígért 1.2 millió forintos támogatás átutalásához. A sportvezető állítása szerint a versenykiírásba – amit a 24 csapat megkapott – egyébként sem került be a „díjazás”, mellesleg az ominózus dokumentum egyelőre az MHLL, illetve az MLSZ hivatalos honlapjára sem került fel.

„Jelenleg ötszázezer forint plusz áfás, valamint egy kétszázezer forint plusz áfás tételről van szó, ami együtt sem az az összeg, amiről korábban szó volt. Azaz valóban lehetséges, hogy megpróbálunk nyomást gyakorolni az illetékesekre” – erősítette meg a szabolcsi elnök szavait Szemán György.

De ki az illetékes?

„A Ligakupa a liga, azaz az MHLL ügye” – szabta szűkre mondandóját Serényi Péter, az MLSZ sajtóreferense.

„Az MHLL kérte fel az NB IIes klubokat a részvételre – felelte a Nemzeti Sport kérdésére Küller András, a liga ügyvezetője. – A támogatásnak vagy hozzájárulásnak nevezett öszszeg viszont egy téves gondolatmenet eredménye. A szervezésnek abban a fázisában, amikor a másodosztályú klubokkal egyeztettünk, úgy tűnt, olyan felosztási tervet készíthetünk, ami ennek a pénzmennyiségnek a lehetőségét ígérte. Csakhogy ez nem a végleges verzió volt – csupán egy lehetőség. Ami jelenleg van: félmillió forint plusz áfa, valamint a Football Duó Kft. taggyűlésének döntése értelmében további kétszázezer forint plusz áfa jut az NB II-es résztvevőknek, a kupában a legtovább jutó másodosztályú klub pedig újabb kétmillió forintot kap.”

Ami biztos: a szerdai fordulóval indul a Ligakupa 2008–2009-es idénye – egyelőre 24 csapattal.

Az összdíjazás – akárcsak legutóbb – 50 millió forint.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik