Harcra készek a fiúk

FAZEKAS ZOLTÁN  jelenti HelsinkibőlFAZEKAS ZOLTÁN jelenti Helsinkiből
Vágólapra másolva!
2008.09.21. 00:53
Címkék
Jókedvűen és harcra készen várja a magyar válogatott a finnek elleni ütközetet az Európa-bajnoki selejtező szombati, utolsó fordulójában. A Vantaában vendégeskedő magyaroknak nyerniük kell – mindegy, milyen különbséggel –, hogy jövőre ne a kiesés elkerüléséért kelljen küzdeniük az A-divízióban.

Hamisítatlan északi időjárás, borús, goromba idő fogadta Helsinkiben a magyar férfi kosárválogatottat, amely szombat este sorsdöntő összecsapást játszik Finnországgal. Az Európa-bajnoki selejtező utolsó fordulójában a két együttes ki-ki meccsen csap össze, a tét pedig nem kicsi: a győztes biztosan megőrzi A-divíziós tagságát, és kap egy utolsó esélyt a 2009-es lengyelországi kontinenstorna-részvétel kiharcolására, míg a vesztesnek másik három válogatottal a bentmaradásért kell megküzdenie. Talán mondani sem kell, annyira evidens, hogy melyiket célozza meg csapat. A delegációval tart Sterbenz Tamás, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára, aki mindenképpen személyesen akarta megnézni a sorsdöntő ütközetet.

A két gárda legutóbbi három találkozóját a mostani házigazdák nyerték meg, így van miért visszavágnia Mészáros Lajos legénységének. A szakmai igazgató tőle szokatlan módon rendkívül optimista hangulatban töltötte az utazást. A derű és a remek hangulat az egész csapatra jellemző volt, aminek okairól így vélekedett a szakember: „Noha volt olyan nap, hogy csak kilencen tudtunk edzeni, a tizedik a szerelésbe öltöző Horváth Imre edző volt. Igazán optimista vagyok, mert csaknem egy egész hetet végigdolgoztunk jelentősebb fennakadások nélkül Tatán, nem úgy, mint a szerbek elleni mérkőzést megelőzően – mondta Mészáros a finn húsgombócból, főtt tésztából és ízletes süteményből álló késői ebéd elfogyasztása után. – Sokat elemeztük a finnek játékát, megnéztük a salgótarjáni meccset és az ott előforduló hibákat, amelyeket nem szabad újra elkövetnünk. Az utolsó esti edzésünkön három blokkból álló védekezési és támadási variációs játékot gyakoroltunk, na meg a zónavédekezést, amely ha működik, sokat fogjuk alkalmazni. A finnek agressszíven, sokszor a faulthatárt is átlépve védekeznek, gyakran »becsapdázzák« a labdás játékost, ez ellen is külön készültünk. A fiúk remek hangulatban vannak, az elvégzett munka önbizalmat kölcsönzött nekik, de fontos, hogy a taktikai elemeket a meccsen is magabiztosan alkalmazzák. Vagyis bátran, de okosan kell kosarazni.”

A magyar kosarasok is tudják, nincs több javítási lehetőség, ha nem nyer a válogatott, akkor jövőre az A-divízióban maradásért kell harcolnia. Egyelőre tehát mindenki optimista és jókedvű, a kérdés csak az, hogy a kitűnő hangulat szombat este nyolc óra tájban is megmarad-e...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik