Nem a válogatott miatt rossz a REAC

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.09.18. 23:22
Címkék
A REAC legutóbbi öt bajnokiját elveszítette, Kutasi Róbert sportigazgató szerint nem történhet meg ugyanez Aczél Zoltánnal – már ami a szakember vezetőedzői állását illeti. A rákospalotai klub tartós eredménytelensége kapcsán viszont felvetődik a kérdés: vajon nem okoz-e gondot, hogy a sárga-kékek edzője – aki egyben a válogatottnál Erwin Koeman segítője – egyszerre több vasat tart a tűzben?

Alig másfél hónap alatt nagyot fordult a világ Rákospalotán.

Ki foglalkozik már a történelmi, Diósgyőr elleni (1–1), a villanyvilágítást felavató meccsel, az ízletes babgulyással, majd a Paks idegenbeli legyőzésével (3–1)? A REAC jelenlegi helyzete olyannyira borús, akár az égbolt kiadós vihar előtt.

Pedig augusztusban még sokan derűsen látták a csapat jövőjét. Némelyeket már a veretlenül megvívott első két mérkőzés után figyelmeztetni kellett: ne rugaszkodjanak el a realitásoktól, maradjanak csak a földön.

Micsoda fordulat: a sárga-kékek azóta a poklok poklát is megjárták…

Pedig ha Aczél Zoltán együttese a harmadik fordulóban a Zalaegerszeg ellen (2–3) saját közönsége előtt begyűjti a három pontot, a REAC – ha átmenetileg is, de – a tabella élére léphetett volna. Micsoda fricska lett volna ez a hazai mezőnynek!

Ám ehelyett a rákospalotaiak rohamléptekkel száguldottak lefelé a lejtőn.

Idehaza (is) bevett szokás, hogy öt, sorozatban elszenvedett vereség után közös megegyezéssel kiebrudalják a szakvezetőt, Aczél Zoltánnak, a válogatott pályaedzőjének továbbra is helye van a REAC kispadján – cáfolva az előrejelzéseket.

„Ugyanazt tudom mondani, mint két hete, amikor Forgács József elnök úrral a szakember maradása mellett döntöttünk – magyarázta Kutasi Róbert, a rákospalotaiak sportigazgatója. – Habár csapatunk a jó rajt után váratlanul visszaesett, a klubvezetőség töretlenül bízik az edzőben, mint ahogy a játékosokban is. Más kérdés, hogy a bizalmat senkinek sem szabad eljátszania. Nyilván az eredménykényszer rányomja bélyegét további szereplésünkre, de most is azt gondolom: a következő fordulókban jelentős problémákkal kell szembesülnünk, hogy módosítsuk elhatározásunkat…”

Magyarán: a hét végén Siófokon, majd hazai pályán az újonc Szombathelyi Haladás ellen is a három pont megszerzése, vagyis a felzárkózás a cél – különben…

„Tartom annyira erősnek a játékoskeretet, hogy elmozduljunk a kieső helyről” – szögezte le Kutasi Róbert.

Ezzel együtt egyre aktuálisabb a kérdés Aczél Zoltánnal kapcsolatban: lehetséges-e egyszerre két lovat megülni?

A történtek arra engednek következtetni, aligha. A REACnál viszont állítják, hogy lehet...

A sportigazgató már korábban, a válogatott vb-selejtezői előtt úgy fogalmazott: bár kétségtelenül furcsa helyzet, hogy éppen a gondok közepette kell nélkülözniük a vezetőedzőt, hisz benne, hogy így is lehet csinálni. Kutasi Róbert véleménye még az Újpest elleni fiaskó (1–3) után sem változott: „Amikor hozzájárultunk, hogy Aczél Zoltán Erwin Koeman segítőjeként dolgozzon, határozottan állítottuk, az együttműködésnek nincsen, nem lehet akadálya. Így gondoltuk akkor is, amikor ment a csapatnak, s most is, amikor utolsó előttiek vagyunk. Nem hinném, hogy azért kaptunk ki zsinórban ötször, mert edzőnk olykor hiányzott a gyakorlásokról. Egyébként is: a válogatott felkészülése során Aczél Zoltán, amikor csak tehette, eljött a csapathoz, és napi kapcsolatban állt a játékosokkal, a szakmai stábbal. Ezért a gyenge szereplésünk nem hozható összefüggésbe az edző másodállásával.”

Ettől még tény: alig másfél hónap alatt nagyot fordult a világ a REAC-cal – és Aczél Zoltánnal is…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik