Nem csoda, akarat kell!

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.09.06. 01:36
Címkék
Noha Ervin Koeman szombat este a dánok elleni világbajnoki selejtezőn mutatkozik be először tétmérkőzésen, mégpedig világbajnoki selejtezőn a magyar válogatott kispadján, a holland szakemberen az aggodalom legcsekélyebb nyoma sem látszik. Tekintete elszánt, arcán pedig mindig ott az a csibészes mosoly, mintha csak azt sejtené, szombat este nincs mit veszíteni Dánia ellen a Puskás Ferenc Stadionban.

A válogatott péntek esti edzése után is jókedvűen robogott be a Puskás Ferenc Stadionban tartott sajtótájékoztatóra, viccelődni mégsem ő kezdett el, hanem a sajtófőnök Serényi Péter, aki a mikrofonok mögé ülve azt mondta negyed kilenc táján: „Holnap ilyenkor már vezetünk…”

Rövid tolmácsolást követően Ervin Koeman is az órájára tekintett, majd jókorát fújtatott. Nem tudtuk eldönteni, hogy a képzeletben megszerzett előnnyel volt-e gondja vagy azzal, hogy csapatának harminc perc játékra volt szüksége az első gól megszerzéséhez…

Persze értjük mi a tréfát, bár a magyar futballeredményeket ismerve a dánok elleni vezető gól is maga lenne a csoda…

„Agresszív játékot várok csapatomtól, de biztos vagyok benne, hogy a vendégek is valami hasonlóval készülnek – mondta a szövetségi kapitány. – Nem engedhetjük azonban, hogy a dánok túlzottan belelendüljenek, netán vérszemet kapjanak, ezért már az első perctől fogva nagyon oda kell figyelnünk minden egyes játékhelyzetnél.”

Ami a hétfő óta tartó felkészülést illeti, a holland szakember elég pozitívumot látott az edzések során, amely bizakodóvá (de nem elbizakodottá) teheti, viszont vannak hibák is, amelyeket gyorsan ki kell javítani.

„Tisztában vagyok azzal, hogy már tétmérkőzés következik, de higgyék el, nem lehet egyik pillanatról a másikra csodát tenni. Bizony látom én is, van bőven lemaradásunk. Ezért inkább maradok a realitások talaján, és a fokozatos előrelépésben hiszek. Hosszú távon csakis így lehetünk sikeresek. Komolyan, néha úgy érzem, sokan már a dél-afrikai világbajnokságon látják a csapatomat. Persze én szeretném a leginkább, hogy csoportelsőként kijussunk, de elég csak a világranglistán elfoglalt helyezésünkre tekinteni, és máris rádöbbenhetünk, hogy ennek eléréséért még sokat és keményen kell dolgoznunk. Azt várom tehát a játékosaimtól, főként a fiatalabbaktól, hogy egyénileg egytől egyig fejlődjenek még, mert csakis velük lehet jobb a válogatott.”

Úgy tűnik, Ervin Koeman szívesen meglovagolná azt a visszafogott lelkesedést, amelylyel a szurkolók várják a szombati megméretést: „A drukkerek remélhetőleg már a szándékot is díjazzák, azaz ha az emberek látják, hogy mindent megteszünk a sikerért, keményen küzdünk, harcolunk, akár még vereség esetén sem maradhat el a lelátói elismerés. A szakmai stáb tagjai és jómagam is már nagyon sokat beszélgettünk a játékosokkal. Sokat tettünk annak érdekében, hogy ne remegjenek meg a lábak, de azt hiszem, erre nincsen garancia. Egyelőre csak bízhatom benne, hogy a futballisták kellő önbizalommal futnak ki a gyepre. Arra ösztönöztem őket, hogy bátran tegyék a dolgukat, mutassák meg, mit tudnak. Folyamatosan azt próbálom velük megértetni, azért vagyok itt, hogy nekik segítsek. Mindig azt kérem, futballozzanak felszabadultan. S egyébként is profi labdarúgókról van szó, meg kell küzdeniük a felfokozott izgalmi állapottal. Biztosíthatom arról, hogy mindannyian motiváltak vagyunk, és ezt szombaton a pályán is bizonyítjuk…”

És ki tudja, még az is elképzelhető, hogy este negyed kilenckor már tényleg vezetünk, ám a meccset fél tíz tájban fújja majd le a luxemburgi Alain Hamer…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik