Német ítélkezés: pénzéhes főnök!

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.08.29. 03:24
Címkék
Tipikusan magyaros történet, ami a Győri ETO–VfB Stuttgart kupavisszavágó kapcsán napvilágra került. A német szurkolók közellenségként tekintenek Klement Tibor ügyvezető igazgatóra, mert szerintük a pénzéhsége az oka, hogy odahaza nem láthatták a televízióban, élőben a mérkőzést. Pedig a háttérben sokkal több van holmi személyi érdekeknél...

Régi westernfilmekben láthattunk ilyet, amikor a finálé, a nagy ütközet előtt közszemlére teszik az ellenség fényképét. Hasonló történt a győriek ügyvezető igazgatójával, Klement Tiborral is: a zöld-fehér klub vezetőjének képe immár kedd óta terjed kéretlen Viagrareklámokat meghazudtoló sebességgel a német – s főképp stuttgarti – szurkolói oldalakon. A forrás, mint oly sok esetben, a legnagyobb bulvárlap, a Bild című újság volt. Jóformán már csak a „wanted” felirat hiányzott a magyar ügyvezető arcmása alól, de a fórumok hozzászólói így sem fukarkodtak a cinikus kommentárokkal.

„Neki köszönhetitek, hogy nem láthatjátok kedvenceiteket a televízióban” – szólt a szitokszavakat nélkülöző, így a leginkább közreadásra alkalmas képaláírás.

Igaz viszont, hogy ez a rögtönzött akció pusztán része volt annak a meccskezdet előtti hecckampánynak, amelyet a Győri ETO soros ellenfelének önérzetes drukkerei indítottak – némi médiatámogatással.

Az is tény, hogy a németek bosszúsága érthető: az otthon maradó stuttgartiak ugyanis abban reménykedtek, hogy csapatuk könnyűnek egyáltalán nem ígérkező kupavisszavágóját a fotelből, pár sörrel felvértezve követhetik nyomon. Az már persze más kérdés, hogy mi, magyarok már meg sem lepődünk, ha kupaindulóink idegenbeli mérkőzéseiről csak némi egérkattintgatás árán juthatunk információhoz – a világháló hathatós segítségével. A németek viszont nem ehhez szoktak, hanem ahhoz, hogy a televíziótársaságok közelharcot vívnak a kupacsapatok összecsapásainak közvetítési jogaiért.

És itt tett keresztbe – szerintük – Klement Tibor.

Vagy ahogy éppen a már fent említett Bild című lap fogalmazott: a pénzéhes főnök...

No de mi is történt valójában?

Lapértesülések szerint az első (idegenbeli) mérkőzést közvetítő, idehaza szintén fogható DSF, valamint az SWR elnevezésű csatorna is minden követ megmozgatott, hogy Németországban élőben közvetítse az összecsapást. Utóbbi aztán a tárgyalásokig is eljutott – tovább viszont már nem...

Ahogy a német adó érdekeit képviselő SportA ügynökség képviselője, Erik Posten fogalmazott: „A győri csapat nem volt

hajlandó elfogadni a meglehetősen nagyvonalú, nemkülönben a piaci viszonyoknak megfelelő ajánlatunkat. Végül aztán megszakítottuk a tárgyalásokat, mert a győri elöljáró mindig újabb és újabb igényekkel állt elő, ezeket pedig nem tudtuk teljesíteni...“

Így lett aztán Klement Tibor közellenség a németek szemében; pedig az ő magyarázatát még nem is hallották.

Az ETO helyzete ugyanis egy örökölt „csomag” miatt rendkívül különleges: nyolc évvel ezelőtt az akkori győri vezetőség mintegy 35 ezer márkáért eladta a nemzetközi mérkőzések közvetítési jogainak értékesítését az amúgy német székhelyű Global Sportnak négy „kupaesztendőre”. A megállapodás alapján a jelenlegi számít az első „felhasznált” évnek. Ráadásul a tárgyalások sem voltak simák...

„Nyolcvanezer eurót, vagyis tizennyolcmillió forintot kínált egy regionális csatorna a meccs élő közvetítéséért – kezdte Klement Tibor. – Ezenfelül az ismétlésért ötvenezer eurót adtak volna, vagyis csaknem tizenkétmillió forintot. Kértem, hogy mielőtt felvételről is leadnák a meccset, kérjenek a klubtól engedélyt. Ebbe azonban nem mentek bele. Ráadásul a bonyolult jogi helyzet is elbizonytalanította a társaságot. A korábbi vezetőségtől örökölt szerződés miatt húsz százalékot kell leadni a Global Sportnak. Fontos lett volna számunkra a pénz, de ilyen körülmények között, egyeztetve Tarsoly Csaba tulajdonossal, nem fogadtuk el a német ajánlatot.“

Klement Tibor elmondta még, hogy a helyzet tisztázásának érdekében az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jogi bizottságához fordul.

„Mindenképpen rendeznük kell ezt a helyzetet – folytatta az ügyvezető. – A Global Sport képviselői arra hivatkoznak, hogy mi jogutódjai vagyunk a korábbi klubnak, így vállalnunk kell a szerződésben foglaltakat. Nos, ez csak részben igaz. A törvények szerint vállalnunk kellett a játékosok átigazolását és az élvonalbeli indulást. Enynyi...”

Maradjunk annyiban: Klement Tibor ügyvezető valóban ki volt éhezve – de nem a pénzre, hanem csapata nemzetközi sikerére; mint ahogy a magyar szurkolók is, akik a honi sporttelevízió jóvoltából a távolból is szurkolhattak a győrieknek.

Zárásként csak annyit: alapesetben minden magyar csapat álma egy rangos ellenfél, hiszen az Újpest, az FTC és a DVSC is több tíz millió (talán százmillió) forintot nyert a tévéközvetítéssel. A Győr kevésbé volt szerencsés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik