A sokktaktika diadala: remek kezdés után simán döntős a Team USA

Vágólapra másolva!
2008.08.22. 18:29
Beigazolódott a papírforma: a férfi kosárlabdatorna második elődöntőjéből a nagy esélyes amerikai csapat jutott be a fináléba, miután 101–81-re verte a címvédő argentinokat. A Team USA parádés kezdéssel sokkolta a dél-amerikaiakat, akik a sérülés miatt kiváló Ginóbili nélkül csupán a mérkőzés (viszonylag) szorossá tételére voltak képesek – arra is csak egy ideig. A döntőben az Egyesült Államok és Spanyolország csap össze, másodszor a torna folyamán.
A kép megtévesztő: James-éknek nem jelentett nagy akadályt túljutni Argentínán
Fotó: Reuters
A kép megtévesztő: James-éknek nem jelentett nagy akadályt túljutni Argentínán
A kép megtévesztő: James-éknek nem jelentett nagy akadályt túljutni Argentínán
Fotó: Reuters
A kép megtévesztő: James-éknek nem jelentett nagy akadályt túljutni Argentínán

Megismétlődik az 1984-es olimpia férfi kosárlabdatornájának a döntője: 24 év után ismét az Egyesült Államok és Spanyolország jutott be a fináléba, miután Bryanték 101–81-re verték a címvédő argentinokat. Los Angelesben az amerikaiak 96–65-re nyertek, a pekingi tornán egyszer már szintén magabiztosan verték a spanyolokat, de ők is tudják: a világbajnokkal azért jó lesz vigyázni…

„Csak akkor van esélyünk, ha mi nagyon jól játszunk, az amerikaiak meg nagyon rosszul" – értékelték röviden saját helyzetüket az argentinok a férfi kosárlabdatorna második elődöntője előtt.

Ehhez képest az első negyedben azt mutatta meg a címvédő csapat, hogy milyen az, amikor nagyon rosszul, az Egyesült Államok meg kifejezetten jól játszik. A Nocionit a kezdőötösből nélkülöző argentinokat valósággal sokkolta az amerikai kezdés: 4–3-as dél-amerikai vezetés után a Team USA 18 pontot szórt zsinórban, teljesen egyoldalúvá téve ezzel a meccs elejét.

Ha ez még nem lett volna elég rémálomszerű az argentin szurkolóknak, Manu Ginóbili is kivált sérülten a további küzdelmekből, valószínűleg heveny káromkodásözönt előidézve ezzel a San Antonio Spurs vezetőségénél…

Az első negyedben csupán 11 pontig jutó, tartalékosan küzdő argentinok aztán a második játékrészben összeomlás helyett meglepő feltámadást produkáltak: Scola, Nocioni és Quinteros sorra szórták a pontokat, és a pocsék játékvezetői ítéletekkel „színesített" hajrában látótávolságba kerültek, végül a Team USA kilencpontos előnnyel vonulhatott szünetre.

A pihenő után aztán az amerikaiak úgy kezdtek, mint az ausztrálok elleni negyeddöntőben, ezzel pedig ismét el tudtak lépni szívós ellenfelüktől, megint húsz pont körülire növelve a különbséget.

Innen már nem volt visszaút: próbálkozhatott bármivel a nagyot játszó Scola és Delfino, a dél-amerikaiak nem tudták ismét szorossá tenni a meccset, a Team USA pedig teljesen megérdemelten jutott be a fináléba, ahol a litvánokat verő Spanyolország lesz az ellenfele.

FÉRFI KOSÁRLABDA

ELŐDÖNTŐ
Argentína–Egyesült Államok 81–101 (11–30, 29–19, 24–29, 17–23)
Ld.: Scola 26, Delfino 19/9, Quinteros 12/6, ill. Anthony 21/6, L. James 15/9, Bryant 12/6, C. Paul 12/3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik