Nem volt eredményesebb 24 óra a magyar sport történetében

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2008.08.05. 02:24
Címkék
„Sydney minden idők legnagyobb olimpiáját rendezte meg” - szólt Juan Antonio Samaranch tömör, ám annál markánsabb értékelése a XXVII. nyári játékok záróünnepségén, s mint a spanyol sportvezető sok korábbi döntésével és kijelentésével, ezzel is egyet kell értenünk.
Steinmetz Barnabás (balra) és Kósz Zoltán Kemény Dénes kapitánnyal (fehérben) együtt már az olimpiai aranyérmet ünnepli
Steinmetz Barnabás (balra) és Kósz Zoltán Kemény Dénes kapitánnyal (fehérben) együtt már az olimpiai aranyérmet ünnepli
Steinmetz Barnabás (balra) és Kósz Zoltán Kemény Dénes kapitánnyal (fehérben) együtt már az olimpiai aranyérmet ünnepli
Steinmetz Barnabás (balra) és Kósz Zoltán Kemény Dénes kapitánnyal (fehérben) együtt már az olimpiai aranyérmet ünnepli

A Samaranch-éra utolsó olimpiája maga volt a tökély: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság élén eltöltött több mint két évtizede alatt elképesztő fejlődésen ment keresztül maga a szervezet és persze a NOB egyértelmű „kirakatát” jelentő nyári olimpia, amely viszonylag csendes, falusi kultúrprogramból igazi világvárosi show-vá nőtte ki magát.

Juan Antonio Samaranch műve beteljesedett.
Az amúgy keménykezű diktátor hírében álló spanyol persze nem véletlenül bízott az ausztrálokban, s nem minden ok nélkül erőltette, hogy az ötödik földrészen legyen a 2000-es olimpia. A rendezésre még pályázó Manchester, Berlin és Isztambul már az ötlet megszületésének pillanatában esélytelen volt, mindenki tudta, hogy 1993. szeptember 23-án Sydney és Peking csatája lesz Monte-Carlóban. Az utolsó körben aztán 45:43 arányban az ausztrálok nyertek, amit a kínaiak finoman fogalmazva is sérelmeztek, sőt akadt olyan kijelentés, amely azt sugallta, Samaranch nyomására lett Sydney a befutó.

Akár így volt, akár nem, jó választásnak bizonyult: az Olimpiai Parkban és a belvárosban, a Darling Harbour környékén hatmilliárd ausztrál dollárért valóban fantasztikus létesítményeket húztak fel a szervezők, akik a legapróbb részletekre is figyeltek. Az önkénteseket például úgy osztották be, hogy a játékokon részt vevő minden sportolónak, edzőnek, sportvezetőnek és újságírónak legalább húsz alkalommal kívánjanak kellemes szép napot, járjanak bármerre is a versenyek helyszínén. Persze ehhez szükség is volt arra a 47 ezer emberre, aki ellenszolgáltatásként csupán az egyenruhát kapta meg azért, hogy 16 napon keresztül mosolygott, és a saját szabadsága terhére igyekezett jó hangulatot teremteni a városban.

A minden jó, ha a vége jó elve alapján nekünk, magyaroknak sem lehetett okunk a panaszra, más kérdés, hogy 2000. szeptember 30-án este még nem így gondolta a sportvezetőség. Addig ugyanis „csak” négy arannyal álltak a magyarok – Nagy Tímea, Kovács Ágnes és Csollány Szilveszter után a negyediket ráadásul csak aznap nyerte meg a férfi kajak négyes –, márpedig ilyen szerény termésre az 1976-os montreali játékok óta nem volt példa.

Sokan már a vészharangokat kongatták: az elemzők a hazai sport finanszírozási rendszer változása miatt már 1996-ra szerényebb eredményeket jósoltak, ami 2000-re valósággá is vált volna, ha nincs az a legendás utolsó nap: október 1-jén négy olimpiai győzelmet szereztek a mieink Sydneyben, azaz néhány óra leforgása alatt a négyből nyolc aranyérem: kenu egyesben Kolonics György, kenu kettesben a Pulai, Novák, kajak párosban a Kammerer, Storcz duó nyert, csattanónak pedig ott volt a vízilabda-válogatott kiütéses sikere az oroszok elleni fináléban.

A magyar sport történetének egyik legsikeresebb 24 órája volt ez, ugyanis ezt megelőzően csak háromszor – 1948. augusztus 13-án, 1952. augusztus 2-án és 1956. december 5-én – fordult elő, hogy egy nap leforgása alatt négy magyar olimpiai bajnoki cím születik. Ráadásul csak hajszál hiányzott az ötödikhez, ám erről a női kézilabda-válogatott tagjai még az unokájuknak is mint életük egyik rémálmáról beszélnek majd: 23–17-es vezetés után, 14 perc alatt sikerült elbukniuk a dánok elleni finálét. Ez a drámai végjáték ugyan padlóra küldte a lányokat, de a magyar küldöttség 17 dobogós helye (8 arany, 6 ezüst, 3 bronz) és az összesített éremtáblázat 13. helye sok mindenért kárpótolt.

Abba pedig még bele se gondoljunk, mi van, ha nem így sikerül az a bizonyos utolsó nap...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik