Horváth Viktor legnagyobb ellenfele Frolov és az izomszakadás

Vágólapra másolva!
2008.08.03. 21:11
2007-ben az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is Horváth Viktor és az orosz Ilja Frolov között dőlt el az aranyérem sorsa, és az idei, budapesti világbajnokságon is ők harcoltak az első helyért, egészen addig, amíg Horváth meg nem sérült. Ezek után nem lenne meglepő, ha Pekingben is kettejük közül kerülne ki az olimpiai bajnok.
Horváth Viktor nagy ugrásra készül Pekingben
Fotó: NS-archív
Horváth Viktor nagy ugrásra készül Pekingben
Horváth Viktor nagy ugrásra készül Pekingben
Fotó: NS-archív
Horváth Viktor nagy ugrásra készül Pekingben

2007-ben a rigai kontinensbajnokság és a berlini világbajnokság hasonló forgatókönyv alapján zajlott.

Horváth Viktor jól teljesített az első két technikai számban, és mivel az úszásban és a lovaglásban is remek eredményt ért el, így a legfőbb riválisok előtt jelentős előnnyel kezdhette meg az utolsó tusát.

Igen ám, de a 3000 méteres futásban Ilja Frolov verhetetlen. Az orosz „futógép” Rigában a kilencedik helyről kezdte meg az utolsó számot, de akkora iramot diktált, hogy az utolsó métereken már ott loholt Horváth nyakán, aki nagy hajrában csak néhány méterrel tudta megverni Frolovot.

Kettejük ádáz küzdelmét hozta a berlini vébé is, amelynek végén szintén Horváth örülhetett.

Az idén azonban fordult a kocka. Frolov már a lövészet és a vívás után is megelőzte Horváthot a budapesti világbajnokságon, így a magyar versenyzőnek jobb lovaglóeredménye ellenére sem volt esélye az úszásban és futásban kiváló orosszal szemben.

Ráadásul a futás során Frolov mellett „új ellenfél”, vaqy még inkább ellenség is jelentkezett: az izomszakadás. Horváth a jobb vádlijában szenvedett részleges izomszakadást, ezért abba kellett hagynia a futást, sőt a verseny után három hét pihenőre is kényszerült, így ki kellett hagynia az oroszországi Európa-bajnokságot is.

Ezek után nagy kérdés, hogy a sérülés mennyire vetette vissza a felkészülésben Horváthot, aki kisebb kihagyása után Pekingben állhat rajhoz ismét. Az biztos, hogyha képes lesz csúcsformában versenyezni, akkor ő lehet IIja Frolov legnagyobb ellenfele.

Persze nem csak kizárólag ők ketten számítanak esélyesnek. Ott lesz a mezőnyben Athén olimpiai bajnoka, a néhány hete a moszkvai Európa-bajnokságot Frolov előtt megnyerő orosz Andrej Mojszejev, valamint Sydney ezüstérmese, az utolsó nagy tornájára készülő világ- és Európa-bajnok Balogh Gábor is.

OLIMPIAI BAJNOKOK 1988 ÓTA

FÉRFI ÖTTUSA EGYÉNI
1988, Szöul – 1. Martinek János (Magyarország)
1992, Barcelona – 1. Arkadiusz Skrzypaszek (Lengyelország) 2. Mizsér Atiila (Magyarország)
1996, Atlanta – 1. Alekszandr Parigin (Kazahsztán) …3. Martinek János (Magyarország)
2000, Sydney – 1. Dmitrij Szvatkovszkij (Oroszország), 2. Balogh Gábor (Magyarország)
2004, Athén – 1. Andrej Mojszejev (Oroszország) …8. Balogh Gábor
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik