Aranyat és legalább három érmet várnak a vezetők a vívóktól

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2008.07.31. 13:47
Három érem - közte egy arany - megszerzését várja a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) a pekingi olimpiára kiutazó sportági küldöttségtől: a csapat Athénban pontosan a „tervnek” megfelelően teljesített. Nagy Tímea akkor arany-, Nemcsik Zsolt és a férfi párbajtőrcsapat ezüstérmet szerzett – Pekingben várjuk a jó folytatást.
Rajtra kész: Nemcsik Zsolt éremesélyesként indul Pekingben is
Fotó: Farkas József (archív)
Rajtra kész: Nemcsik Zsolt éremesélyesként indul Pekingben is
Rajtra kész: Nemcsik Zsolt éremesélyesként indul Pekingben is
Fotó: Farkas József (archív)
Rajtra kész: Nemcsik Zsolt éremesélyesként indul Pekingben is

A LEGEREDMÉNYESEBBEK

Vívásban az összesített olimpiai éremtáblázatot Magyarország vezeti: klasszisaink eddig 34 arany-, 22 ezüst- és 25 bronzérmet szereztek. Az első aranyérmet Fuchs Jenő (kard) szerezte 1908-ban, az utolsót Nagy Tímea, 2004-ben.
A játékokat felvezető sajtótájékoztatón Füleky András, az MVSZ ügyvezető igazgatója elmondta, a szövetség már 2005-ben megfogalmazta a célokat - melyek 22-24 olimpiai pont begyűjtésére is vonatkoznak -, az azóta eltelt időszakban pedig semmi olyan nem történt, ami miatt ezen változtatni kellett volna.

Füleky a célkitűzés megalapozottságát alátámasztandó még hozzátette: 2005 és 2008 között összesen hét Eb-n és vb-n vettek részt a magyar vívók, s ezeken az eseményeken kilenc-kilenc arany- és ezüst-, továbbá nyolc bronzérmet szereztek, ami átlagban 3,7-es medálgyűjtést jelent. Ugyancsak átlagosan 25,8 pontot "vívtak össze". 2006 óta nem volt olyan Eb vagy vb, amelyről győzelem nélkül tértek volna haza.

ATHÉNBAN SIKERÜLT

A mostani célkitűzést az athéni szerepléssel sikeresen teljesítenék a vívók: 2004-ben Nagy Tímea aranyérmet szerzett női párbajtőrben, míg Nemcsik Zsolt hajszállal maradt le az aranyról férfi kardban, és a férfi párbajtőrcsapat is ezüstérmet „vívott ki” magának.
A tartalékokkal együtt 15 fős versenyzői csapat három részletben utazik Pekingbe. Nagy Orsolya már Hongkongban edzőtáborozik, onnan megy majd a kínai fővárosba, a delegáció legnagyobb része szombaton indul útnak, Mincza-Nébald Ildikó pedig jövő szombaton repül a játékok színhelyére.

Nem tarthat a delegációval Gerevich György kard mesteredző, Nemcsik Zsolt és Szilágyi Áron trénere. Füleky András közölte, a szakember több műtéten is átesett az elmúlt hetekben, nincs olyan állapotban, hogy Pekingbe utazhasson. Feladatát itthon Varga József - Lontay Balázs edzője -, illetve a szövetségi kapitány, Nébald György vette át, ők iskoláznak a kardozókkal.

Gémesi György szövetségi elnök a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Tisztességgel és becsülettel felkészültek a versenyzők".

A PEKINGI MAGYAR VÍVÓCSAPAT

  • Férfi párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván (tartalék)
  • Férfi kard: Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Lontay Balázs (tartalék)
  • Női tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie (tartalék)
  • Női párbajtőr: Szász Emese, Mincza-Nébald Ildikó
  • Női kard: Nagy Orsolya
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik