Berbatovot nem kapták, Henry lett az új célpont

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.07.28. 23:11
Címkék
Noha Alex Ferguson eddigi kísérletei meghiúsultak, az MU menedzsere nem tett le róla, hogy megerősítse csatársorát. Új kiszemeltje, a barcelonai Thierry Henry éppen az egyik fő vetélytársnál, az Arsenalnál volt közönségkedvenc.

Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere hetekkel ezelőtt nyilvánvalóvá tette, az előző évadbeli sikerek megismétléséhez vagy túlszárnyalásához mindenképp csatárt – tapasztalt, a nemzetközi futballban jegyzett támadót – kell szerződtetnie. A skót szakember úgy ítélte meg, Louis Saha, Carlos Tévez, Wayne Rooney, Tung Fang-cso és a náluk is fiatalabb Fraizer Campbell vagy Danny Welbeck neve még nem garancia a megszokott góltermésre, ezért már a májusi szezonzárás előtt elkezdte a lehetőségek feltérképezését. Sir Alex számos világsztárt környékezett meg az utóbbi hetekben; a legnagyobb kitartással a Tottenham bolgár légiósát, Dimitar Berbatovot ostromolta, ám a Spursnél nem hajlottak a megegyezésre. A White Hart Lane-en kezdetben a 27 éves gólvágó árával igyekeztek elriasztani a manchesterieket – a 20 millió fontot kínáló „vörös ördögöktől” legalább 30 milliót kértek, míg a külföldi ajánlattevőkkel már 25 millióban is kiegyeztek volna –, később viszont változtattak a taktikán: nyilatkozatban bírálták a tárgyalások során túlzottan agresszívnek vélt Fergusont, feljelentéssel fenyegetve a BL- és Premier League-címvédő klubot a szabálytalanságokért.

Az Európa-bajnokságot követően már-már biztosnak tűnő Berbatov-tranzakció így vélhetően kútba esett, a brit sajtó értesülései szerint azonban „Fergie” nem adja alább az igényeit, újabb világszintű támadóval veszi fel a kapcsolatot. Spanyol hírek arról számolnak be, ezúttal Thierry Henry, a Barcelona csillaga került célkeresztbe, akiért 15 millió fontot fizetnének a katalánoknak.

Minthogy hivatalosan még nem tettek ajánlatot a francia világbajnokért, egyelőre persze csak találgatni lehet, miként reagálnak a Camp Nouban a javaslatra, ám annyi bizonyos, az MU-nak azonnal lépnie kell, ha valóban meg akarja szerezni Henryt. A Barca vezetőedzője, Pep Guardiola ugyanis hiába tette világossá, hogy csapatában kulcsszerepet szán a kétszeres aranycipősnek, a pillanatnyi helyzet jelentősen kedvezhet az érdeklődő manchesterieknek.

Guardiola tudniillik továbbra is kénytelen számolni a korábban éppen általa átadólistára tett Samuel Eto’óval, és ha a már új együtteshez szerződő Ronaldinhóval és Decóval ellentétben a kameruni nem talál magának klubot, feltehetőleg a gránátvörös-kékek sem a kispadon pihentetik majd. Ez pedig „visszautasíthatatlan” ajánlat esetén megnyithatja az utat Henry távozása előtt. Sőt, a legfrissebb hírek szerint, a barcelonai öltözőben egyre többen kampányolnak Eto’o maradása mellett – Messi például úgy fogalmazott, „bárcsak nálunk folytatná, hiszen nincs a világon hozzá fogható játékos” –, és ez Ferguson malmára hajthatja a vizet.

Nem beszélve arról, hogy a francia labdarúgó szerződtetésével az MU nemcsak erősítene, egyúttal az Arsenal orra alá is borsot törne. Sir Alex ugyanis jól tudja, a Wenger-legénységben 1999 és 2007 között 254 mérkőzésen 174 találatot jegyző Henry manchesteri színekbe öltözése – akárcsak Patrick Vieira két évvel korábbi megkörnyékezése – alaposan felbosszantaná a nagy vetélytárs „ágyúsokat”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik