Megvan az első győzelem

CH. GÁLL ANDRÁS jelenti KusadasibólCH. GÁLL ANDRÁS jelenti Kusadasiból
Vágólapra másolva!
2008.07.27. 22:53
Címkék

A kusadasi torna második napjá ra Rátgéber László szövetségi kapitány némiképp átalakította a magyar válogatott kezdő ötösét: meglehet, nosztalgikus ötlet hatására csupa egykori és jelenlegi pécsi kosarast küldött parkettre a Szpartak Moszkva Region Euroliga-címvédő sztárcsapatának szakvezetője. A bemelegítésnél megpróbáltak ránk ijeszteni a magyar szakember, Szittya Imre dirigálta németek: centerük, a 202 centis Katja Bavendam lazán zsákolt. Aztán feldobták a labdát, és a második magyar akció végén a 18 éves Krivacsevics Tijana olyan pazar csellel ültette „hintába” a nála másfél fejjel magasabb gólemet, majd értékesítette a ziccert, hogy az ámulattól tátva maradt a szánk. Sőt utána olyasmi történt, ami még egyszer sem Kusadasiban: indításból könnyű kosarat szerzett Magyarország, konkrétan Vajda Anna. A nyolcadik percig, 12–8-ig azt hittük, álmodunk, de aztán Anne Breitreiner negyed végi két triplája felriasztott az édes révületből.

A 13. percben kifordult Bujdosó Nóra bokája – ekkor 17–17 volt az állás –, a harlemi grundkosárlabdát játszó Breitreinert nem tudtuk tartani, már 15 pontnál járt, de támadásban mi is remekeltünk. Fegyverneky Zsófia férfias tempódobásokkal jeleskedett, Krivacsevics centeriskolát tartott, Bujdosó is visszatért – nem volt súlyos a sérülés –, szóval volt ok az örömre bőven. Pláne, hogy hatpontos előnnyel (32–26) zártuk a félidőt!

Nagyszünet után folytatódott az álom. Fegyverneky leugrotta a nála 24 centivel magasabb Bavendamot, sőt általánosságban is megvertük a lepattanózásban az elképesztő magassági fölényben lévő németeket. Hiába, a kosárlabda egyszeregy alapfogalma, a kizárás remekül funkcionált… Fegyverneky labdaszerzés után ziccerezett, minden lecsorgó labda a miénk volt, az ellenfelet csak a zseniális Breitreiner tartotta versenyben – úgy, ahogy.

Végre szereztünk kosarakat gyors lerohanásból, persze ennek az volt az alapfeltétele, hogy a védekezés működjön. S működött is, de úgy, ahogy azt csak oktatófilmeken látni! Igazi csapatmunka volt ez a javából, Fegyverneky fantasztikus egyéni teljesítményével fűszerezve. A hajrában persze jött egy kis hullámvölgy, de csak 12 pontig tudtak felzárkózni a németek, mert akkor Englert Orsolya hármasával tőrt döfött a szívükbe. Kár, hogy fél perccel a vége előtt súlyosnak tetsző saroksérülést szenvedett.

Csodálatos a győzelem – Rátgéber második kapitányi mandátumának első sikere –, és vasárnap a törökökkel a tornagyőzelemért játszunk!

Mindazonáltal maradjunk két lábbal a földön…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik