Benzemát kérik Eto’óért cserébe

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.07.27. 22:53
Címkék
Lyonban tárt karokkal várják a Barcelonánál szabadlistára tett Samuel Eto’ót, a katalánok azonban Karim Benzemát kérik a kameruni támadóért cserébe. Más kérdés, hogy a Ligue 1 utóbbi hét kiírásában diadalmaskodó Olympique nem mondana le a fiatal csatárról.

Hamarosan beteljesülhet Josep Guardiola akarata.

A Barcelona (amely szombaton felkészülési mérkőzésen 5–1re nyert a Dundee United ellen) nemrég kinevezett vezetőedzője szinte az első pillanatban döntött három meghatározó játékos – Ronaldinho, Deco és Samuel Eto’o – mellőzéséről, s a fiatal trénert a napokban már csak néhány lépés választja el attól, hogy végképp megszabaduljon a triótól. A brazil a Milanhoz, a portugál a Chelsea-hez szerződött, egyedül a kameruni nem talált még magának csapatot – kérőben persze nincs hiány, a katalánok és a támadó igényeinek megfelelő ajánlat azonban még nem jött.

Pontosabban: mivel még a Barcánál is luxus évi 8.5 millió eurót fizetni a tartalékcsapatban szereplésért, a vezetők örömmel túladnának a „szelídíthetetlen oroszlánok” csillagán, és bizony mindent meg is tesznek, hogy az ügy számukra kedvező végkifejlettel záruljon. Így Txiki Begiristain sportigazgató és stábja nem habozik akkor sem, ha az érdeklődő – esetünkben a Lyon – képtelen teljesíteni a pénzügyi feltételeket: a gránátvörös-kékek menedzserei a kecske és a káposzta analógiájára megtalálják az utat, hogy Eto’o is elmenjen, és az ellentételezés se maradjon el várakozásaiktól…

A francia futballt évek óta meghatározó, sorozatban hét bajnoki címet begyűjtő lyoniak múlt heti megkeresésére Begiristain tehát úgy reagált, a csatár abban a pillanatban átteheti székhelyét a Camp Nouból a Stade Gerlandba, hogy Karim Benzema is költözik – Lyonból Barcelonába.

Ezzel elevenébe talált, hiszen az Olympique elnöke, Jean Michel Aulas már korábban nyilvánvalóvá tette, a hazai sikerek után immár európai babérokra is törő együttes egyik legfőbb célja a nyáron, hogy megtartsa a mindössze 20 esztendős francia tehetséget. Az OL első embere viszont a L’Équipe-nek nyilatkozva arról is beszélt a héten, Eto’ónak csak egy szavába kerül, máris szerződtetné.

„Samuelt négy éve, mallorcai korszaka alatt egyszer már kis híján megszereztük. Ha holnap úgy dönt, csatlakozik hozzánk, Claude Puel vezetőedző tárt karokkal várja, és mi sem gördítenénk akadályt az érkezése elé” – fogalmazott. Aulas azt viszont nem fedte fel, miként oldaná fel az ellentmondást, miként tarthatná meg Benzemát, ha a Barca éppen őt kéri a hőn áhított Eto’óért cserébe, ám Carles Rexach, a katalánok korábbi játékosa és edzője a segítségére sietett. A kilencvenes évek elején egyeduralkodó barcelonai „dream teamnél” Johan Cruyff segítőjeként dolgozó szakember úgy véli, Thierry Henry, Bojan Krkic vagy Eidur Gudjohnsen mellé fölösleges újabb támadót gránátvörös-kékbe öltöztetni.

„Mindenki a csatárokról beszél, de szerintem inkább olyan középpályásra lenne szükség, aki tizenöt gólt képes szerezni – kezdte helyzetértékelését Rexach, aki a spanyol El Mundo Deportivónak adott interjút. – Xavi és Iniesta biztosíték a játék irányítására, a labdabirtoklásra, a kezdeményezésre, így más profilú játékost kell szerződtetni. A középpályássor góljai nélkülözhetetlenek; a Barca nem függhet a húszgólos Messitől vagy a huszonötöt termelő középcsatártól. Az én időmben a támadók feleltek találatainkért, de Bakero és Begiristain is hozzájárult a sikerhez tizenöttel. Michael Laudrup és Guillermo Amor tízet szerzett, sőt szabadrúgásaival és tizenegyeseivel a védő Ronald Koeman is legalább húsz gólban főszerepet vállalt.”

Más kérdés, hogy a Barcelonánál hallgatnak-e a Guardiola munkája iránt nagy reményeket tápláló Rexachra – ha mást nem is, Eto’o távozását biztosan megkönnyítenék vele…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik