Lelkesedésből jeles

CH. GÁLL ANDRÁS jelenti IzmirbőlCH. GÁLL ANDRÁS jelenti Izmirből
Vágólapra másolva!
2008.07.24. 22:56
Címkék
Másodszor utazik külföldre az újjászervezett s az augusztus 13-án kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkre készülő magyar női kosárlabda-válogatott. A múlt heti, horvátországi vendégszereplés (72–70-es vereség) után ezúttal Izmir az úti cél, s a péntektől vasárnapig tartó négyes tornán Ukrajna, Németország és Törökország az ellenfél – ebben a sorrendben.

Rátgéber László mesteredző négyévnyi szünetet követően tért vissza a nemzeti együttes élére, de alig-alig találkozhatott ismerős arcokkal a 2003-as görögországi Eb-n tizedik helyen végző együttesből: abból a gárdából csupán Englert Orsolya és Vajda Anna maradt meg hírmondónak.

Az a minősítés, hogy fiatal a csapat, roppant visszafogott kijelentés. Rátgéber egyik segítőjének, az egykori legendás kosarasnak, Boksay Zsuzsának egyedül kétszer annyi válogatottsága van, mint az egész keretnek együttvéve. A csapatorvos, dr. Hepp Ferenc 1980 januárja óta látja el a női kosárlabda-válogatott melletti orvosi teendőket – akkor még a jelenlegi együttes egyetlen játékosa sem született meg!

Mindennek azonban az égvilágon semmi jelentősége nincs, csak annak van, hogy miképpen szerepel a válogatott a Magyarországon kívül Romániát, Szlovákiát, Franciaországot és Horvátországot felvonultató A jelű selejtezőcsoportban.

Az eddigi tapasztalatok minimum biztatóak, legalábbis Fegyverneky Zsófia, a csapat egyik legrutinosabb s legjobb kosarasa így véli: „A kétpontos horvátországi vereség semleges pályán győzelem lett volna, és az eddigi edzések tapasztalatai is roppant kedvezőek. Optimista vagyok, olyan csapat fog kialakulni az augusztus 13-i első selejtező meccsre – Kassán, Szlovákia ellen –, amely minden ellenfélnek megnehezíti a dolgát.”

Németh Bernadett távollétében a pécsi Vajda Anna tölti be a csapatkapitányi szerepkört: „Huszonhárom évesen ez több mint megtiszteltetés. Eddig remekül megy a felkészülés, sajnos krónikusan rakoncátlankodó térdeim olykor bekattannak, de már megszoktam, hogy együtt játsszam a fájdalommal. Természetesen a selejtezőből továbbjutás a célunk, másképpen nem is volna érdemes nekivágni.”

A lelkesedés tehát töretlen, csak van hátráltató tényező is bőséggel. Az alapcsapat három erőssége, az irányító Németh Bernadett (lumbágó), Honti Kata (Achilles-ín-gyulladás) és Ujhelyi Petra nem utazhatott Izmirbe – utóbbi hihetetlennek tűnő okból: a legutóbb a török Galatasaray csapatában légióskodó center tartózkodási engedélye lejárta után három nappal hagyta el Törökországot, s ezért büntetésből most három hónapig nem teheti be a lábát korábbi munkaadója országába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik