A motivációval nincs gond

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.07.19. 23:24
Címkék
Csend van Újpesten. A lila-fehéreknél ezúttal is eseménydús volt az átigazolási időszak, de ezúttal senki sem állítja, hogy a csapatnak bajnokságot kell nyernie. Mostanság nem külföldieket igazol a klub, hanem légiósokat csábít haza. Ez lehet az új stratégia, s az biztos, hogy csupa motivált játékosról van szó.

Taktikát váltottak az Újpestnél. Nem arra célzunk, hogy Szentes Lázár vezetőedző átszervezi a csapat játékát, pusztán arról van szó, hogy az átigazolások és a kommunikáció terén változott meg sok minden. Az Újpest egy évvel ezelőtt egymás után igazolta a külföldi futballistákat, akiknek kulcsszerepet szánt. A helyzet azonban mostanra teljesen megváltozott.

Egyrészt a lila-fehérek csupán két külföldi játékost szerződtettek, de a brazil Jucemarral és a bosnyák Josip Cutukkal kapcsolatban eddig mindenki reálisan nyilatkozott. Hogy mást ne mondjunk, a dél-amerikai futballistát nem hasonlítják honfitársához, a válogatott védekező középpályásához, Gilberto Silvához, egyszerűen csak hasznos játékosnak tartják az újakat.

Rajtuk kívül pedig érkezett egy jelentősebb csoport külföldről, ám mindannyian magyarok, és mindegyiküknek más a motivációja.

Vaskó Tamás egy éve igazolt az angol második ligában játszó Bristolhoz. A hórihorgas védő elvétve került be az osztályozóig jutó együttesbe, így nem volt meglepő, hogy a szigetországiak nem hosszabbították meg kölcsönszerződését. Vagyis Vaskó Tamásnak újra bizonyítania kell, meg kell mutatnia, van olyan jó játékos, hogy helytálljon a magyarnál erősebb bajnokságban. A védő tizenkilenc mérkőzésen lépett pályára a Bristolban – nyolcszor volt kezdő –, és egy gólt szerzett.

Hétévnyi légióskodás után tért haza Magyarországra Kabát Péter, aki sikeres akar lenni. Első nyilatkozatában azonnal leszögezte, hogy nem a pénz miatt jött az Újpesthez, ennél magasztosabb célok vezérelték. A Honvéd, a Vasas, a török Göztepe és Denizlispor, a bolgár Levszki Szófia, az osztrák Pasching és Kärnten után Budapestre szerződő csatár nyilván rosszabbul jár anyagilag, mint légiósévei alatt, ugyanakkor a lila-fehérekkel nagyobb esélye lehet a kiugró eredményre, mint korábbi klubjainál. Számára a cél az lehet, hogy bebizonyítsa: nem véletlenül töltött el hosszú éveket külföldön. Kétszer próbálkozott eddig külföldön Rajczi Péter, de mindig Újpesten kötött ki. Előbb az angol Barnsleynál szerepelt egy évet kölcsönben, ahol jól kezdett, de végül mégsem marasztalták a piros-fehéreknél. A legutóbbi bajnokságot az olasz Pisánál töltötte, és ez volt élete legpechesebb időszaka. Az őszszel és a tavasszal is megsérült, ráadásul a második ligás csapat vezetői jelentős tartozást is felhalmoztak vele szemben, így végül közös megegyezéssel váltak el egymástól. Újpestre igazolása külön történet, hiszen már télen megkeresték a Megyeri útról, s akkor abban állapodtak meg, ha hazatér, lila-fehérben folytatja. A következő bajnokságban újabb jó teljesítménnyel ismét lehetőséget kaphat a légióskodásra. Tegyük hozzá: az utolsót.

A 23 éves Lipták Zoltán kis túlzással több csapatban szerepelt Angliában, mint Magyarországon. A belső védő a Southend Unitedhez igazolt tavaly ősszel, onnan a Stevenage Borough-hoz került, majd viszsza a Southendhez, tőlük vette meg az Újpest. A transfermarkt.de internetes portál szerint hetvenhatezer euróért (tizenhétmillió forint) szerezték meg a játékjogát a lila-fehérek. Nyilván meggyőző teljesítményt akar nyújtani, hiszen jelentős külföldi karriert akar befutni.

Ők négyen – kiegészülve a tavasz folyamán az angol Plymouthtól visszatérő Sándor Györggyel és a külföldi klubok által is ostromolt, jelenleg sérült Tisza Tiborral – lehetnek az Újpest kulcsfigurái. Az biztos, hogy motivációban nincs hiány.

KÖVETKEZIK: MTK A címvédő csapat kapusa, Végh Zoltán hat bajnoki meccsre van az ötszázas álomhatártól. A tapasztalt futballista pályafutásának meghatározó állomásait mutatjuk be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik