Nem kínos vereség

BERECZKY ATTILA, SIMON JÓZSEFBERECZKY ATTILA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2008.07.16. 23:06
Címkék
Remekül kezdett a magyar válogatott első olimpiai felkészülési mérkőzésén, ám végül a világbajnoki negyedik helyezett Románia nyert. A kolozsvári találkozó nagy részében jól működött a mieink védekezése, s Pálinger Katalin is csúcsormában védett.

Nem finomkodtak a magyar válogatott vezetői az olimpia előtti tesztmeccsek programjának összeállításakor, hiszen Hajdu János tanítványai kizárólag a világ közvetlen élvonalába tartozó együttesek ellen játszanak hivatalos felkészülési mérkőzést a pekingi utazás előtt. A sort – alig több mint három héttel a közös gyakorlás megkezdése után – a világbajnoki negyedik helyezett Románia elleni idegenbeli találkozó nyitotta. A lányok a rengeteg kemény edzés után már nagyon várták, hogy újra megmutathassák magukat a közönségnek, míg a román válogatott tagjai már a múlt héten letudtak három felkészülési mecscset, mindannyiszor Norvégiát látták vendégül.

Gheorghe Tadici hamar felidegesítette magát, s ez a mi szempontunkból mindenképpen jót jelentett. A románok legendás szövetségi kapitánya – akit néhány héttel ezelőtt fúrtak ki klubcsapata, az Oltchim Valcea kispadjáról – már az első magyar támadás után feldúltan magyarázott, hiszen Tóth Tímea kilőtte a jobb alsó sarkot. A folytatásban egyre feszültebb lett, s amikor 4–0-ra vezetett a magyar válogatott, letette az időkérést jelző zöld táblácskát a zsűriasztalra. Precízen működött a magyar hatosfal, amelynek középen a Tomori Zsuzsanna, Szűcs Gabriella páros adott stabilitást, a kapuban pedig Pálinger Katalin védte könnyedén a román lövéseket. Az időkérés után Adina Meirosu két góljával felzárkózott Románia, majd a földkerekség egyik legkeményebb játékosa, Valeria Bese ütötte le alattomosan Tóth Tímeát, s ezzel jó időre kivonta a forgalomból a nagy kedvvel kézilabdázó átlövőt. Amíg a Bajnokok Ligája gólkirálynőjét a pálya szélén ápolták, Románia egyenlített (6–6), s éppen a visszatérő Hypo-klasszis szerezte meg újra a vezetést.

Nem játszottak csúcsformában a csapatok, de a sok hiba ellenére élvezhető s az egy Bese-akciótól eltekintve sportszerű volt a találkozó. A román kapitány továbbra sem volt maradéktalanul elégedett, belül az első húsz percen már mindhárom kapusát kipróbálta, ám egyikük sem kapta el igazán a fonalat. Az ellenfél mezőnyjátékosai viszont sokat javultak, így döntetlennél vonulhattak pihenőre a csapatok. A második játékrészt a románok kezdték jobban, hamar megléptek, ám ekkor még képes volt újítani Hajdu János együttese. Látszott, hogy a mieink felkészültek az ellenfél lerohanásaira, hiszen többször is lehalászták a román indításokat, ám – ahogy az első felkészülési meccsen várható volt – egyre több hiba csúszott a magyar támadásokba. Így sem tudott jelentős előnyt szerezni a vb-negyedik, de végül a remek napot kifogó Meirosu vezérletével 27–25-re nyert.

A visszavágóra nem kell sokat várni: pénteken 18 órakor Nyíregyházán újra találkozik a két válogatott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik