Százezreket szolgálna ki

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.07.14. 23:38
Címkék
A Ferencváros februári megszerzése óta sem változott Kevin McCabe álláspontja: az angol tulajdonos legkésőbb 2012-re új, modern stadiont, a lehető legrövidebb időn belül pedig meghatározó élvonalbeli csapatot és nemzetközi kupában szereplő FTC-t ígér, mi több, garantálja a Fradi-drukkereknek. Az üzletember arról álmodik, hogy jövő ilyenkor Sheffieldben rendezi a hétfő esti gálameccs visszavágóját – két élvonalbeli csapat részvételével.

Tudja, hogy még mindig vannak kételkedők?Tudja, hogy még mindig vannak kételkedők?

Hadd legyenek, az idő így is, úgy is bennünket igazol – mondta Kevin McCabe. – Amúgy miben kételkednek?

Korábban sokan azt is megkérdőjelezték, létezik-e egyáltalán angol befektető, aztán arról szóltak a pletykák, hogy szerepvállalásuk csupán ingatlanspekuláció, most pedig olyan híreket hallani, nem fejleszteni, hanem értékesíteni akarják a felvásárolt területet.

Arról nincs információm, milyen rosszindulatú pletykák látnak napvilágot Magyarországon, de tudja, mit, felesleges is foglalkozni a kritikusokkal. Mi sikeres, jól működő, hasznot hozó futballklubot akarunk felépíteni a Ferencvárosnál. Gondolja, felkértem volna például Mike Farnant – aki többek között a Manchester United globalizálásán dolgozott, és elérte, hogy a United Ázsiában is népszerű legyen –, hogy dolgozzon ki marketingstratégiát, amelynek révén idővel európai ismertséget szerezhet az egyesületnek, ha nem szándékozom megtartani az FTC-t?

Nyilván nem. Mikor lesznek kézzelfogható jelei az új kampánynak?

Július tizennegyedikétől folyamatosan. A „ComeBack” szlogen arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fradi visszakerül az élvonalba, s arra szólítja fel a drukkereket, álljanak a csapat mellé, s jöjjenek vissza a lelátóra, valamint kéri a szponzorokat, újra támogassák a klubot. Mike Farnan anyagot állított össze, amelynek segítségével sikerülhet jó nevű külföldi cégeket is megnyerni, hogy Fradibefektetők legyenek. Munkatársunk hatalmas kapcsolatrendszerének köszönhetően joggal reméljük, hogy bár egyelőre a ComeBack felirat díszíti az új, idegenbeli, európai élcsapatok mintáját követve narancssárga színű, valamint a tradicionális zöld-fehér dresszt, hamarosan a gyémánt fokozatú támogatónk neve jelenik meg a mezeken.

Ha már a mezszín. Nem tart attól, hogy a megszokottól elütő dresszel,

a szinte teljesen kicserélődő, zömében külföldi játékosokkal felálló csapattal képtelen lesz azonosulni a Fradi-tábor?

Szurkolóbarát klubot szándékozunk létrehozni, a lehető legmagasabb szintre emeljük a Ferencvárost, márpedig a drukkerek számára szerintem ez a fontos. Amíg én és a társaságom Anglia egyik legtapasztaltabb, legeredményesebben működő ingatlanfejlesztője, a klubigazgatói posztot betöltő Terry Robinson harmincéves sportvezetői rutinját hozza Budapestre. A közvélemény-kutatások szerint több mint hatszázezer Fradiszurkoló él Magyarországon, akiknek sikeres magyar és nemzetközi szereplést és kulturált kikapcsolódási lehetőséget garantálunk.

Hogy áll a stadionrekonstrukció?

Továbbra is szeretnénk hozzáértő magyarországi partnerrel megállapodni, amellyel közösen valósítanánk meg a fejlesztést. Az már biztos, hogy az év végére letesszük az asztalra a végleges terveket, és legkésőbb kétezertizenkettőre átadjuk az arénát. A jelenlegi stadionon feleslegesnek érezzük az újításokat, csak a kötelező karbantartási munkákat végeztetjük el, hogy az ősztől se roskadozó, piszkos pályán legyenek kénytelenek szurkolni a kilátogatók.

Az infrastrukturális előrelépés tehát garantált, de hogyan akarják feléleszteni a futballcsapatot?

A Sheffield mintájára építjük fel az akadémiai programot, amely elősegíti, hogy a tehetséges magyar fiatalok tizenéves korban ne külföldre igazoljanak, inkább válasszák a Ferencváros iskoláját, és esetleg rajtunk keresztül jussanak el Európába. Az eredetileg megfogalmazott terveink nem változtak: hamarosan az élvonal meghatározó csapata leszünk, és nemzetközi kupában szereplő együttest akarunk. Persze időbe telik, amire megszokjuk a magyar viszonyokat. Például megdöbbentő, ugyanakkor nevetséges, hogy itt július huszonnegyedikén zárul az átigazolási piac, míg Európa más részein augusztus végéig tart...

Megszoksz vagy megszöksz – tartja a magyar mondás.

No, azért ilyen apróságokon túltesszük magunkat. De mint mondtam, ezért is fontos, hogy találjunk magyar partnert, aki ismeri az itteni törvényeket, könnyedén tud azonosulni a közeggel. Mi máshoz szoktunk! A Sheffield United a szigetországi futball bölcsője. Soroljam? A Bramall Lane-en játszották az első villanyfényes mérkőzést Angliában, ez az egyetlen stadion, ahol FA-kupa-elődöntőt, döntőt és válogatott találkozót is rendeztek, sőt krikettmeccsnek is otthont adott már. Arról nem beszélve, hogy múzeumunkban található az angol labdarúgás első kiadott szabálykönyve.

Tényleg más világ. Mégsem a Sheffield látja vendégül a Ferencvárost, hanem a United látogatott Budapestre – immár másodszor. Lesz visszavágó Angliában?

Talán jövőre ilyenkor. Mondanom sem kell, az lenne az igazi ünnep, ha mindkét csapatom feljutna az élvonalba, és első osztályú együttesként mérkőzne meg egymással. Lehet, hogy felelőtlen kijelentés, de ha ez az álmom megvalósul, minden magyar érdeklődőt meghívok Sheffieldbe...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik