A kamikazefutball híve

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.07.13. 00:19
Címkék
Egyazon tulajdonos, hasonló célok, megegyező felkészülési módszerek, hétfő este pedig mérkőzés egymás ellen. A Sheffield United a magyar testvércsapat, a Ferencváros vendége lesz a jövő hét elején: az előző szezon közben Bryan Robson edzőt váltó s a drukkereket az együttes parádés hajrájának köszönhetően maga mellé állító Kevin Blackwell menedzser még az angol klub budapesti túrája előtt adott exkluzív interjút lap u n k nak.

Érdekli még Halmosi Péter?Érdekli még Halmosi Péter?

Miért kérdi? Tud valami jó megoldást? – kérdezett vissza Kevin Blackwell.

Csak azt, amit ön is: hárommillió fontért boldogan elengedi a Plymouth.

Akkor tisztázzuk: a Sheffield United az egyik legszélesebb megfigyelő hálózattal működő klub Angliában, legalább annyi menedzserrel, ügynökséggel áll kapcsolatban, mint a topegyesületek, az Arsenal, a Manchester United vagy éppen a Liverpool. Az utóbbi hónapokban pedig tovább bővítettük s még összehangoltabbá tettük ezt a rendszert, így az átigazolási időszakban rengeteg ajánlattal állnak elénk a munkatársaink. Tudjuk, hogy egyesületünk igen vonzó a futballistáknak, ugyanakkor mi olyan labdarúgók megszerzésén fáradozunk, akik erősítést jelentenek, bizonyítottak már.

Ezen a nyáron is sok kitűnő játékos szerepelt a kívánságlistánkon, többek között Halmosi Péter neve is szóba került, de az átigazolási spekulációk inkább a játékosmenedzsereken keresztül kerülnek a nyilvánosság elé.

Magyarországon az edzőknek kizárólag csapatuk felkészítésével kell foglalkozniuk, míg az angol menedzserek a keret megerősítéséért, a játékosvásárlásra és a bérezésre fordítható összegért is felelősek. Elmondaná, mi a munkaköre?

A brit szakvezetők feladata kétségtelenül komplexebb, mint az Európában dolgozó trénereké. Az az igazság, sokszor az ember azt sem tudja, hol áll a feje, a holt szezon pedig nekünk, szakvezetőknek kifejezetten a főszezont jelenti. A vezetőséggel egyeztetve dolgozzuk ki a költségvetést, kapcsolatainkat kihasználva megpróbáljuk felfrissíteni a keretet, valamint folyamatosan tájékozódunk az akadémiai csapatokról, végigjárjuk a korosztályos együtteseket. A fiatalokat edző szakemberekkel megbeszéljük, miként tudjuk segíteni egymás munkáját.

Ha már a kapcsolatokat említette: hallani, amikor nem volt klubja, akkor is építette a karrierjét, és felkereste az európai nagycsapatokat, hogy képezze magát.

Az angol futball speciális sziget a világ labdarúgásában: a játék gyorsabb, a csapatok bátrabbak. Szembetűnő, hogy más futballkultúrából érkező, mondjuk latin játékstílust képviselő játékosnak legalább nyolc-tíz hét kell, amire felveszi a Premiership vagy a Championship ritmusát. Legutóbb például az akkor még az Internazionalét dirigáló Roberto Mancininél vendégeskedtem, s mindketten azt állapítottuk meg, hogy az olasz fiatalok teljesen más szemléletben futballoznak, mint az angolok. Európában már fiatalkorban tökéletes a technikai tudásuk a labdarúgóknak, míg Angliában a helyes helyezkedést, a posztok pontos feladatának ismeretét sajátítják el a gyerekek. Rengeteg légiós szerepel a brit csapatokban, őket másképpen kell kezelni, több taktikai utasításra szorulnak, ugyanakkor az angolokat kötelezni kell, hogy figyeljék az ő speciális gondolkodásmódjukat, individuális képességüket és kamatoztassák a látottakat a saját játékukban.

A felkészülés kellős középén utaznak Budapestre, hogy gálameccset játsszanak a Ferencvárossal, majd Belgiumban és Hollandiában vendégszerepelnek. Nem rossz az időzítés?

Rengeteget tanulhatunk a túrából. Ne értsen félre, de a Ferencvárossal is tapasztalatszerzés céljából mérkőzünk. Bobby Davison csapatával közös felkészül é s i programunk van, hasonló edzésmódszerekkel dolgozunk. A fizikai, erőfejlesztő gyakorlatokat mindkét együttesnél sheffieldi szakemberek jóváhagyásával végzik. A meccs pedig azért lesz hasznos, mert amíg az én csapatom egy angol együttes számára idegen stílussal kerül szembe, a Ferencvárosnak jó erőfelmérő lesz a találkozó, arról nem beszélve, hogy a tesztelésen lévő labdarúgók élesben is bizonyíthatják, helyük van a csapatban.

Néhány Fradi-játékos Sheffieldben nevelkedett: mit gondol, Liman Abdi, James Ashmore vagy a rutinos Paul Shaw segíthet a Ferencvárosnak a feljutás kiharcolásában?

Jól ismerem mindhármukat, és noha például Liman Abdi immár a Fradit erősíti, nem mondunk le róla. Hasonló cipőben járunk, mint a testvércsapat, hiszen ahogy a Sheffield Unitednek, a Ferencvárosnak is az élvonalban lenne a helye. Bobby Davison és az én helyzetem ugyanaz, hiszen mindketten évad közben vettük át a gárdát.

Ön Bryan Robson helyét foglalta el, és az edzőváltás után parádés szériát produkált a Uniteddel. Miben tud segíteni a játékosoknak az év közben érkező tréner?

Büszkén kijelenthetem: egyetlen európai bajnokságban egyetlen csapat sem tud olyan hajrát felmutatni, mint amilyet mi produkáltunk. Tizenegy meccsen kilenc győzelmet és két döntetlent értünk el, s végül mindössze négy ponttal maradtunk le a rájátszást érő hatodik helyről. A beugró edzőnek igenis jelentős feladata van: hatni kell a labdarúgókra, én például a kamikazefutballra esküszöm, s ezt kértem a fiúktól. Bátor játékot követelek, azt akarom, hogy tartson a csapatomtól a rivális. Ez a hazai meccseken duplán igaz. Otthon rendre előretolt szélsőkkel játszunk, akiknek félidőnként minimum tíz-tíz jó beadással végződő akciót kell vezetniük.

Hogyan tudja motiválni a Sheffield kiöregedőben lévő futballistáit, James Beattie-t, Keith Gillespie-t, Gary Speedet?

Csodálatos látni, hogy a pályafutásuk során tulajdonképpen már mindent elérő labdarúgók milyen akarással, menynyire profi mentalitással állnak a munkához. James Beattie az utolsó néhány fordulóban olyan teljesítménnyel rukkolt ki, hogy azt magam sem hittem. Mindeközben a tapasztalt játékosok segítik a fiatal tehetségek pályafutását, elbeszélgetnek az ifjú futballistákkal, s ez így van rendjén, hiszen egyes szituációkat sokkal érthetőbben, jobban tudnak kezelni, mint ha például én próbálnék hatni rájuk.

Milyen évaddal lenne elégedett?

Ezt nyugodtan mondhatom a Ferencvárost edző Bobby Davison nevében is: mind a Sheffield United, mind az FTC a feljutást célozza meg. Jóllehet a Fradinak ez kötelező, mi viszont playoffhelyezéssel is boldogak lennénk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik