Mindössze egy kvótásunk van, de az az aranyéremre is esélyes

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2008.07.10. 23:16
Csupán egy magyar egység száll hajóba a pekingi olimpián, ez a páros azonban nagyon is messzire juthat – egyenesen a dobogó legmagasabb fokáig. Nem titkoltan aranyéremért utazik a kínai fővárosba a 2005-ben világbajnokságot nyerő könnyűsúlyú kétpárevezős egység, a Varga Tamás, Hirling Zsolt duó.
Az aranyat veszik célba Pekingben
Az aranyat veszik célba Pekingben
Az aranyat veszik célba Pekingben
Az aranyat veszik célba Pekingben

Mindössze egyetlen magyar egység indul a pekingi olimpián. Ez egyfelől csalódás, hiszen a szakvezetők előzetesen három csapat részvételével számoltak, másfelől viszont nem feltétlenül kell búslakodnunk, hiszen a kvótás Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység éremesélyesként utazik a kínai fővárosba.

Sőt a páros egyik tagja, Hirling Zsolt ennél is merészebben fogalmaz.

„Nyerni szeretnénk, ez nem is lehet kérdés – mondta. – Tudjuk, hogy a szövetség is érmet vár tőlünk, tudjuk, hogy sokan egyenesen aranyesélyesnek kiáltanak ki minket, ám ezzel nem foglalkozunk. Pontosan tudjuk, mire vagyunk képesek, a 2005-ös világbajnoki címünk után pedig mindent a pekingi olimpiára tettünk fel – ha akkor ki mertük mondani, hogy a vbarany után most már az olimpiai elsőségre hajtunk, akkor most miért ne tennénk? Egyikünk sem az a lélekben megingó típus, már csak ezért sem nyomja a vállunkat az, hogy esélyesként számolnak velünk.”

Melis Zoltán szövetségi kapitány is bizakodva várja a pekingi olimpiát, bár az esélyeket latolgatva ő éremről és nem aranyéremről beszél.

„Csalódott lennék, ha a Varga, Hirling kettős nem állna dobogóra Pekingben – árulta el a kapitány. – A fiúk már régóta készülnek a pekingi olimpiára, és a tavalyi világbajnokság óta egyértelműen az ötkarikás játékokra összpontosítanak. Münchenben egyedüli magyar egységként szereztek kvótát, de amennyire örültünk az ő teljesítményüknek, annyira csalódottak is voltunk, hogy nem jártak sikerrel azok, akiktől szintén kvótaszerzést vártunk”.

Ebből a szempontból kétségtelenül a Haller Ákos, Pető Tibor kétpár világbajnoki betlije a legnagyobb csalódás, még akkor is, ha a duó az utóbbi években nem úgy muzsikált, ahogyan azt vártuk, várhattuk tőle. A kétszeres világbajnokok ugyan próbáltak változtatni (mindketten versenyeztek mással is), ám semmi sem sikerült nekik, sőt a tavalyi kvalifikációs világbajnokságon Pető Tibor sérülten ült hajóba, vagyis még szerencséjük sem volt.

Pető azóta visszavonult a nemzetközi versenyzéstől, Haller viszont még tett egy utolsó kísérletet arra, hogy elérje célját, és ott legyen a pekingi olimpián. A március végén, Szegeden megtartott válogatóversenyen azonban szertefoszlott az álom...

„Komolyan hittem abban, hogy Ákosék kiharcolják a pekingi indulás jogát, annak ellenére, hogy a két világbajnoki aranyérem után nem folytatták a diadalmenetet” – tette hozzá Melis Zoltán.

A harmadik csapat, amelytől talán elvárható lett volna a kvótaszerzés a müncheni vb-n, ma már nem is dolgozik együtt… Verőci Lídia és Kónya Alíz a kétpárok mezőnyében tizedik lett a világbajnokságon, és ha csak két hellyel előrébb végeznek, kvótával gazdagodnak.

Azóta Verőci Bende Zsófiával ült hajóba, jóllehet a szövetségi kapitány inkább azt favorizálta volna, ha Verőci társa a jelenlegi legjobb magyar egypáros, Szabó Katalin lesz.

Melis Zoltán óhaja nem teljesült, így a további pekingi kvóták már-már elérhetetlen távolságba kerültek, és ott is maradtak.

„Talán ez az esztendő meghozza a sportág újabb olimpiai érmét” – reménykedik Melis Zoltán. – Az egy ezüst- és két bronzérmünk éppen negyven, hatvan és száz évvel ezelőtt született, vagyis még a számmisztika szerint is éremesélyesek vagyunk.”

A MÚLT NAGYJAI - A JELEN SZTÁRJAI

STEVEN REDGRAVE: A brit evezős zsinórban öt olimpián győzött. 1984-ben kormányos négyesben lett első, 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban a kormányos nélküli kettest erősítette, Sydneyben pedig – 38 évesen! – a kormányos nélküli négyesben nyert.
MATTHEW PINSENT: Redgrave párjaként Barcelonában és Atlantában a kormányos nélküli kettesek versenyében győzött, majd Atlantában és Athénban a kormányos nélküli négyes tagjaként lett olimpiai bajnok.
VJACSESZLAV IVANOV: Háromszoros olimpiai bajnok, mindhárom elsőségét egypárban szerezte – Melbourneben, Rómában és Tokióban. A melbourne-i játékokon az aranyérem mellé még egy második helyet is begyűjtött az orosz versenyző.

JEKATYERINA KARSZTEN-HODOTOVICS: Atlantában és Sydneyben nyert a női egypár mezőnyében, Athénban pedig második lett. Olimpiai eredményei mellett kiemelendő, hogy a fehérorosz sportoló az elmúlt két évben az összes világversenyen, amelyen elindult, győzött.
TOMASZ KUCHARSKI, ROBERT SYCZ: A lengyel kettős 2000-ben és 2004-ben is olimpiai aranyérmet nyert könnyűsúlyú kétpárban. Jelenleg még nincs kvótájuk, de Sydney előtt is csak a pótkvalifikációs versenyen szerezték meg az olimpiai indulás jogát. Az idén Poznanban rendezik ezt a viadalt, vagyis a kettős hazai környezetben vívhatja ki a pekingi kvótát.

NS SZAKÉRTŐ, HALLER ÁKOS: NAGY NEMZETEK

Pekingben a nagy nemzetek mennek majd jól, vagyis azok, amelyek több egységet is indítanak. Elsősorban a németekre, az angolokra, az új-zélandiakra és az amerikaikra gondolok. Mellettük az oroszok és a románok is jók lehetnek, utóbbiak különösen a női számokban. Ettől függetlenül a csupán egy-két egységet kiállító nemzetek is ünnepelhetnek aranyérmet a játékokon: így mi, magyarok is. Szerintem Hirling Zsoltban és Varga Tamásban benne van a győzelem lehetősége, hiszen a felkészülésük jól sikerült, és tavaly egyetlen futamot leszámítva minden versenyen jól húztak.

VARGA ÉS HIRLING A REMÉNYSUGÁR

1 kvótásunk van, de az esélyes akár a győzelemre is

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

Az evezőslapát, így az evezés már az ókorban is központi szerepet játszott az emberek életében a vízi szállítás révén, sőt az egyiptomiak és a főníciaiak versenyeket is rendeztek a nyílt vízen. (A rómaiak pedig a Colosseumba varázsoltak „óceánt”.) Az olimpiai sportágak közül az evezéshez köthető az egyik első, hivatalosan rögzített verseny, az Oxford–Cambridge viadal (1829). Később, 1852-ben megszületett a ma már méltán világhíres angol verseny tengerentúli párja, a Harvard–Yale vetélkedés. Az evezés már az első újkori olimpián is szerepet kapott, ám csak papíron, mert a rossz időjárás miatt mégsem került sor a versenyre – erre négy évet kellett várniuk a férfi evezősöknek, a nőknek pedig további 80 esztendőt. Eleinte az amerikai sportolók szerepeltek kiválóan, majd csatlakoztak hozzájuk a szovjetek és németek, a sportág legnagyobbjaként mégis egy brit evezőst, Steven Redgrave-et tartják számon. Az egyetlen magyar ezüstérem 1968-ból származik – a kormányos nélküli négyes (Melis Antal, Csermely József, Sarlós György, Melis Zoltán) ért célba másodikként Mexikóban. 1908-ban Levitzky Károly egypárban, míg 1948-ban a Szendey Antal, Zsitnik Béla, Zimonyi Róbert összeállítású kormányos kettes végzett a harmadik helyen. Az evezősök egyesben, kettesben, négyesben és nyolcasban vetélkednek.

A PROGRAM

A férfiaknál nyolc, a nőknél hat számban avatnak bajnokot Pekingben, az előfutamok augusztus 9-én kezdődnek. Az ezt követő hat nap során eldől, hogy mely egységek kerülnek az augusztus 16-án és 17-én rendezendő döntőkbe, ahol hét aranyérem talál gazdára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik