Az Egyesült Államok a trón visszaszerzéséért küzd a nyári játékokon

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2008.07.10. 23:16
Két okból érdemes lesz odafigyelni a pekingi olimpia férfi kosármeccseire: egyrészt mert az amerikai együttesben olyan játékosok varázsolnak majd a parketten, mint Kobe Bryant vagy LeBron James, másrészt mert ugyanők azért szállnak harcba augusztus 10-én rendkívül eltökélten, hogy a 2004-es kudarcot aranyéremmel feledtessék.
Kobe Bryanték az olimpiát komolyabban fogják venni
Fotó: Action Images
Kobe Bryanték az olimpiát komolyabban fogják venni
Kobe Bryanték az olimpiát komolyabban fogják venni
Fotó: Action Images
Kobe Bryanték az olimpiát komolyabban fogják venni

Főbenjáró bűnnek tűnik, ha a kosárlabda férfi szakágának felvezetője nem a címvédőről szól, talán mégis megbocsátják az olvasók, hogy ezúttal indokoltabbnak tartjuk az amerikai gárda felkészülésének és céljainak részletezését, mint az argentinok részletekbe menő bemutatását. Áltathatnánk magunkat azzal, hogy a pekingi tornán a titkos favorit litvánok, a világbajnok spanyolok, a mezőny erősségének tudatában címvédésre még a lelkük legmélyén sem számító argentinok vagy az Európa-bajnok oroszok is főszerepet kapnak, de ha csak egy kicsit is belegondolunk, az igazi attrakció a Team USA szereplése lesz.

Kicsit hasonlít a helyzet az 1992-es olimpia előttihez, bár az elvárások valójában nem is olyan nagyok, mint akkor, amikor Barcelonában először láthattak a nézők olyan amerikai válogatottat, amelyben az NBA kiválóságai szerepelnek. A Nemzetközi Kosárlabdaszövetség (FIBA) 1989-ben határozott arról, hogy engedi a tengerentúli liga profijait játszani Spanyolországban, így aztán összeállhatott talán minden idők legerősebb válogatottja, a Dream Team, az álomcsapat.

Színre lépésének még a „cipóra vert” ellenfelek is örültek egy kicsit, mert például a litván Zalgiris Kaunas játékosa, Gintaras Krapikas olyan kosarasok ellen játszhatott, akiket 1992 előtt még televízióban is ritkán láthatott. A Detroit Pistons mágusa, Chuck Daly kapta a megtiszteltetést, hogy edzője lehessen a bombaerős együttesnek, a Charles Barkley, Larry Bird, Clyde Drexler, Patrick Ewing, Erwin „Magic” Johnson, Michael Jordan, Christian Laettner, Karl Malone, Chris Mullin, Scottie Pippen, David Robinson, John Stockton alkotta keretnek.

Dalynek persze nem sokat kellett izgulnia és napokat gondolkoznia azon, hogy a zóna ellen milyen játékot játsszon csapata – a torna során egyszer sem kért időt… –, a szupersztárok maguktól, önjáró módon püföltek el mindenkit, átlagban 43.2 pontos fölénnyel. Persze az lett volna a csoda, ha nem így történik, hiszen a 12 játékosból tízen az NBA valaha volt legjobb ötven kosarasa közé kerültek, ami újfent pontosan érzékelteti, milyen bombasztikus gárda volt az. A szakírók szerint ez volt az egyetlen igazi Dream Team, mert Jordanék után hiába jöttek az újabb – idézőjeles – álomcsapatok, az álomjáték elmaradt.

Négy év múlva Atlantában a Dream Team 2 nyert, de már akadtak nehéz meccseik Reggie Milleréknek, az első valódi figyelmeztetést Sydneyben kapták az amerikaiak: ugyan aranyérmet szereztek, ám az elődöntőben hajszál híján elbuktak a litvánok ellen, s a finálét is „csúnya” kosárlabdával hozták a franciák ellen. Az amerikaiak ébredeztek, s kezdett tudatosulni bennük, hogy szupersztárjai mellett Európa és Dél-Amerika legjobbjai – akik közül már néhányanaz NBA-ben bontogatták szárnyaikat – egyre közelebb kerülnek az amerikai gigasztárokhoz.

Aztán kitört a botrány, mert a lemondások miatt többnyire fiatalokból álló „sokadik Dream Team” leszerepelt, s csak a bronzérmet kaparintotta meg, miközben háromszor is kikapott! A kudarc végleg ráébresztette az amerikaiakat, hogy nemcsak utolérték, de meg is előzték őket. Jerry Colangelót nevezték ki a Team USA csapatfőnökének, aki azonnal leszögezte, hosszabb periódusban gondolkodik, amelynek a végén érett, egymásért küzdeni tudó játékosokból álló csapatot akar utaztatni Pekingbe. Az építkezés közben az alap több helyen beomlott. A 2006-os világbajnokságon újabb kínos vereség csúszott be (az elődöntőben az Európa-bajnok görögök győzték le Mike Krzyzewski edző alakulatát), majd néhány kiválóság lemondta a FIBA Amerika-bajnokságon való szereplést.

Noha az a csapat, amely végül megszerezte az olimpiai kvótát a torna megnyerésével, nem volt a lehető legerősebb, ám azóta a bizakodás jelei fedezhetők fel. Többek között abban mutatkozik meg, hogy olyan szupersztárok, mint például Kobe Bryant, LeBron James, Jason Kidd vagy Dwyane Wade is jelezték, ott lesznek a felkészülésen, vállalják az edzőtáborokat, és teljes elkötelezettséggel részt akarnak venni az olimpián. A Colangelo, Krzyzewski páros a június végi Las Vegas-i mini edzőtábor után választotta ki azt a 12 játékost, aki Pekingben szerepet kap.

„Nehéz döntést kell hoznunk, mert rengeteg kiváló játékos közül kell megneveznünk az utazókat. Ez lesz az utolsó lépés a torna előtt, és talán a legfontosabb. Mindenképpen az aranyérmet akarjuk megszerezni, de nem mindegy, hogy milyen játékkal. Helyre kell állítanunk az amerikai kosárlabda nimbuszát, éppen emiatt fontos, hogy meggyőző, közönségszórakoztató produkcióval tegyük ezt Pekingben” –mondta még a kerethirdetés Krzyzewski.

Végül a következő játékosok képviselhetik az Egyesült Államokat a kosárlabdázók férfi tornáján: Carmelo Anthony, Carlos Boozer, Chris Bosh, Kobe Bryant, Dwight Howard, LeBron James, Jason Kidd, Chris Paul, Tayshaun Prince, Michael Redd, Dwyane Wade és Deron Williams.

S hogy komolyan gondolják az amerikaiak, álljon itt egy remek példa! Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága bejelentette, nem tart igényt a kínai étkeztetésre, saját szakácsokat és konyhai személyzetet visz magával Pekingbe. A házigazda persze megorrolt az amerikaiakra, diplomáciai sértésként élte meg a tervet. A több mint 600 sportoló, köztük persze az NBA megasztárjai, azt falatozzák, amit kedvelnek, és úgy készítik el nekik, ahogy ők szeretik. Semmit sem bíznak a véletlenre…

A MÚLT NAGYJAI - A JELEN SZTÁRJAI

MICHAEL JORDAN: Minden idők legjobb kosarasa 1984-ben amatőrként, 1992-ben már profiként szerzett aranyérmet. Chris Mullin és Patrick Ewing mellett az egyetlen kosaras, aki amatőrként és profiként is olimpiát nyert.
ARVYDAS SABONIS: Intelligens játékáról is ismert litván legenda 1988-ban még a szovjet válogatottal hódította el az aranyérmet. A kaunasi klasszis, akit hatszor választottak Európa legjobbjának, 1992-ben már litván válogatottként lett bronzérmes.
OSCAR SCHMIDT: A brazilt a világ legjobb olyan kosarasának tartják, aki nem játszott az NBA-ben. Öt olimpián vett részt (1980, 1984, 1988, 1992, 1996), s noha érmet sosem nyert, dobott 1093 pontot és 1988-ban Szöulban 42.3 pontos átlagot ért el.
KOBE BRYANT: Az NBA alapszakasza legjobbjának (MVP) megválasztott zseni, aki élete első olimpiájára készül, valószínűleg rengeteg nézőt csalogat majd az arénákba, s feltehetőleg bizonyítja is klasszisát a Los Angeles Lakers kitűnősége.
MANÚ GINÓBILI: Az ördöngös argentin hátvéd 2004-ben vezéregyénisége volt a válogatottnak, amely megszerezte az aranyérmet. A San Antonio Spurs 30 éves játékosa Athénban a torna legjobbja volt, s Pekingben is rá épül a csapat.
JAO MING: A Houston Rockets 229 centis óriása 2004-ben a kínai olimpiai csapat zászlóvivője volt. A pekingi olimpia reklámkampányainak főszereplője lábtöréséből lábadozik, de minden bizonynyal játszik.

MAJD FÉL ÉVSZÁZADOS TÁVOLLÉT

A magyar férfiválogatott 1948 és 1964 között négyszer szerepelt olimpián. A legjobb eredményt 1960-ban Rómában érte el a csapat, amely Páder János vezetőedző irányításával és többek között Greminger János és Zsíros Tibor remeklésével a kilencedik helyen végzett. 1948-ban és négy év múlva a 16. helyen zárt, 1964-ben pedig 13. lett. Azóta viszont egyszer sem tudta kvalifikálni magát a világeseményre, sőt igazából a kijutás közelébe sem került.

NS SZAKÉRTŐ, PATONAY IMRE: AMERIKAI ESÉLY

Az athéni játékokon születő eredmények után egyértelműen azt várom, hogy az amerikaiak mindenáron megpróbálnak erőt demonstrálni, és visszahódítani az aranyérmet az argentinoktól. A pótselejtezőből a görögöket, a szlovénokat és a brazilokat tippelem továbbjutónak. Tulajdonképpen az lenne az igazi szenzáció, ha nem nyernének az amerikaiak, és 2004 után megint lemaradnának az aranyról. Meglepetést szerezhet Kína, amely képes lehet a negyeddöntőbe kerülni. A legjobb négy közé szerintem az amerikaiak mellett a spanyolok, a címvédő argentinok és talán a litvánok jutnak.

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

A kosárlabda először 1904-ben szerepelt az ötkarikás játékok programján, ám Saint Louisban még csak bemutató jelleggel. Az első jelentős tornát a berlini olimpián rendezték 1936-ban, s az Egyesült Államok nyert Kanada ellen, miután a szabadtéren, zuhogó esőben megrendezett fináléban 19–8-ra nyert. Ekkor kezdődött az amerikaiak egyeduralma: 1936 és 2000 között 109 győzelem mellett kétszer kaptak ki, és 12 aranyérmet szereztek. Az olimpiák legellentmondásosabb mérkőzésének az 1972-es finálét tartják számon, amikor a szovjet válogatott legyőzte az akkor sorozatban 63 meccsen veretlen amerikaiakat, akik három másodperccel a vége előtt még 50–49-re vezettek. Doug Collins ekkor elhibázta második büntetőjét, és nem született több kosár – azonban a játékvezetők a dobás közben megszólaló duda és szovjet időkérés miatt visszaállították az órát 3 másodpercre, de ezután sem sikerült betalálniuk a kétségbeesetten kísérletező szovjeteknek. De mivel az óra nem indult el, újból próbálkozhattak a szovjetek, és Alekszandr Bjelov utolsó másodpercben dobott kosarával nyertek. Az amerikaiak tiltakoztak, ám az öttagú döntőbizottság, amelynek három kommunista országbeli tagja volt, elutasította az óvást.

A PROGRAM

Augusztus 10-én rendeznek először férfimeccset Pekingben, mindjárt egy csemegével, hiszen Kína az Egyesült Államok ellen lép parkettre. A két hatos csoport négy-négy legjobbja 20-án negyeddöntőzik. Két nappal később az elődöntő, újabb két nap múlva a finálé következik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik