Hideg zuhany után kötelező forró fürdő

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.07.03. 22:43
Címkék
Gyilkos felkészülésen vesz részt a Ferencváros futballcsapata, a magyar pályákon is ismert módszerek mellett az angol labdarúgásban már bevált, illetve rögbiegyüttesektől ellesett elemekkel színesített programmal dolgozik Bobby Davison vezetőedző. A szakember állítja: az ősztől minden riválisát a kapuja elé szögezi az FTC, kilencven perc nyomást ígér az ellenfeleknek.

Nem kímélte a játékosokat…Nem kímélte a játékosokat…

Pedig a nagy meleg miatt le is csíptünk fél órát a tréningből – mondta Bobby Davison vezetőedző. – Szándékosan labdás gyakorlatokkal kezdtünk, amelyek a technikai feladatok mellett az állóképességet is fejlesztik, majd a körülbelül egyórás erőnléti edzés után – amelyet Mark Pease dirigálása mellett végeztek el a labdarúgók – ismét visszakanyarodtunk a labdás gyakorláshoz. Ez többek között azért is hasznos, mert a fáradt izmokat kell megfelelően használniuk a futballistáknak, és ahhoz, hogy eredményesen oldják meg a szituációkat, sokkal jobban kell koncentrálniuk.

Ez már része azoknak az újításoknak, amelyeket megnevezett a felkészülési időszakra?

Azok a szabályok inkább az edzések utáni órákra vonatkoznak. Sorolom. A tréningek után minden játékosnak előírtam a hideg-meleg víz használatát, azaz: előbb jeges vízbe mártóznak, majd forró fürdőt vesznek a fiúk, és ezt kétszer megismétlik. Nem tűnik fajsúlyos változtatásnak, de egy kíméletlen edzés másnapján sokat számít, hiszen nem lesz izomláz, gyorsabban regenerálódnak a sejtek. Aztán feltűnt, hogy a játékosok nem fogyasztanak elég folyadékot. Kötelezem őket a sok víz és a sportitalok rendszeres fogyasztására. A másik a táplálékbevitel. Tudom én, hogy az izzasztó edzés után nem jön meg azonnal a fiúk étvágya, de harminc perc elteltével muszáj enni, hogy elkezdődjön a megfelelő anyagcsere. Noha ezek nem javítják a srácok képességét, a mai labdarúgásból kihagyhatatlan a kémia és a biológia.

Ez a profizmus sok magyar futballista számára vonzó lehet – mégis főleg külföldi játékosokkal erősítenék meg a keretet.

Jelenleg tizenöt magyar labdarúgónk van, és higgye el, először itthon játszó, minőségi futballistákat akartunk a Fradihoz csábítani. Fel is vettem a kapcsolatot három jó nevű játékossal, akik jöttek is volna örömmel, ám csak abban az esetben, ha rögvest szerződést kötünk velük. Én kértem, hogy előbb jelentkezzenek orvosi vizsgálaton, adjanak néhány napot, hadd nézzem meg őket, hogy legyen időm az edzőikkel konzultálni, hol tudnám őket használni, hova lehet őket beépíteni. Amikor a kiszemeltek ezt meghallották, azonnal viszszautasítottak, és az élvonalba igazoltak. De ne is jöjjön hozzánk ilyen mentalitású labdarúgó! A sheffieldi klub szerepvállalása óta mindenki azt hiszi, az FTC-nél dől a lé, és bármit kér a játékos, megkapja.

Nem fél, hogy – ismerve a korábbi példákat – néhány balul elsült találkozó után a szurkolók a csapat ellen fordulnak? Nyilván a légiósok lesznek az első célpontok…

Nézze, itt minden az eredményektől függ. Az Arsenalnál akkor is telt ház van, és istenként tisztelik a futballistákat, ha egy angol sincs a kezdőben. Persze ha Theo Walcott pályára lép, a drukkerek megőrülnek a boldogságtól. De ez így van rendjén. Mondok egy példát: egy bizonyos newcastle-i klubelnök, John Hall elhatározta, hogy csak a városi játékosok szerepelhetnek a „szarkáknál“. Mondjam, mi lett a próbálkozásból?

Ha kérhetem.

Olyan gyenge idényt produkált a csapat, hogy a szurkolók kiutálták és elüldözték a vezetőt.

De a Fradinál egyelőre több a külföldi, mint a magyar. Éppen ezért félő, hogy elkerülhetetlen lesz a feszültség.

Egyrészt ez nem is igaz, másrészt elkerülhető: csak folyton jól és sikeresen kell szerepelnünk.

Ezt hogy tervezi megvalósítani? Az előző idény során is azt mondta, megfelelő az edzésmunka, a meccseken azonban rendre betlizik a társaság.

Ezt szeretnénk megfejteni. Persze voltak nehezítő körülmények. Észrevettem, hogy a Fradi idegenbeli találkozóin rendre magas füvet hagytak a vendéglátók, hogy lassítsák a játékot. De ez érthető, a Wigan is hasonlóan tesz, ha a Chelsea-t fogadja. De ígérhetem: angol módra minden Üllői úti meccsen rendesen fellocsoljuk a gyepet, hogy nehezebb legyen a riválisok dolga. Kevésbé labdabiztos együttest meg lehet ezzel fogni. De amúgy is, az ősztől olyan Fradi lesz a pályán, amely kilencven percen át nyomás alatt tartja az ellenfelet.

Akkor azért a gyilkos felkészülés, hogy bírják erővel a futballisták?

Ezért hoztam Mark Pease-t Magyarországra, aki segíthet a játékosok állóképességének javításában. Angliában körülbelül tíz éve kezdték átvenni a rögbicsapatok edzésmódszerét, amikor pedig a Sheffield Unitedben futballoztam, a Dallas Cowboys amerikaifoci-csapat trénere segítette a felkészülésünket. Én is feltérképeztem, milyen módszerekkel fejlesztik a rögbisek izmaikat, és remélem, a Leeds Rhinosnál tapasztaltakat tudom kamatoztatni a Fradinál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik