Törökországon át juthat el Európába

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.07.02. 23:04
Címkék
Az MTK-val magyar bajnok, a Leicester Cityvel Championship-kieső lett Bori Gábor az előző szezon végén. Noha az egyszeres válogatott futballista immár a Fenerbahce elleni BL-selejtezőre készül a kék-fehérekkel, nem biztos, hogy a Hungária körúton kezdi el az őszt. Talán éppen a török sztárcsapat ellen remélt kitűnő játékának köszönhetően.

Készül a tetoválása?Készül a tetoválása?

Már célegyenesben van, az utolsó finomításokat, kontúrokat készítik – mondta a szerdai edzés után tetoválószalonba igyekvő Bori Gábor.

Sokat szenvedett vele?

Az egész hátamat eltakarja, s mivel ekkora kép elkészítéséhez több alkalomra van szükség, visszajáró vendégnek mondhatom magam. Bár eleinte fájt a művelet, idővel immunis lettem rá.

A pályán is ennyire elszánt?

Érdekes, hogy mindig is a zongoracipelő típusú, brusztolós futballisták közé soroltam magam, s nem a fehér cipős labdazsonglőrök közé. Holott a technikás játék áll hozzám közelebb: az öltözőben csupa brazil poszter, Ronaldo-, Kakákép díszíti a helyemet.

Roberto Carlost nem említette, pedig hamarosan összefuthat vele.

Most nyilván sokan azt várják tőlem, hogy örüljek a Fenerbahcénak, hiszen ismert, külföldön szeretném folytatni pályafutásomat, s az eredményes BL-selejtező ilyen sztárcsapat ellen, esetleg a kimagasló egyéni teljesítmény remek ajánlólevél lehet. De ahogy a csapattársak zöme, én sem vagyok biztos abban, hogy üdvözölnünk kellene a török bajnoki ezüstérmest, hiszen – noha nem szabad feltartott kézzel Isztambulba utaznunk – enyhén szólva sem mi vagyunk a párosítás esélyesei. Ki tudja, talán szerencsésebb lett volna a Rapid Wient kapni.

Látom, tisztában van az erőviszonyokkal, nyilván a Fenerbahce keretét is átböngészte már.

Zico és a brazil légiósok miatt fél szemmel már az előző szezonban is figyeltem a csapatot, de az Európa-bajnokság óta fókuszba került a török futball. Szimpatikus volt Törökország válogatottja, a hihetetlen győzni akarása, hogy képes volt fordítani, és az utolsó pillanatig nem adta fel. A Fenerből beválogatott futballisták pedig valódi egyéniségek: Kazim-Kazim, Semih Sentürk és a többiek önbizalommal teli, remek labdarúgók.

Féléves leicesteri légióskodása önt is felbátoríthatta.

Állítom, hogy rengeteget használt, és pozitív irányba változott a játékom az angliai időszak során. Bátrabb lettem, magabiztosabb, és tudom, mikor hol kell lennem a pályán – jóllehet, ehhez kifogástalan erőállapot szükséges, amely még ilyenkor, a felkészülés elején hiányzik. De jó úton járunk.

Milyen újra az MTK edzéseit látogatni a Leicester tréningjei után?

Bevallom, kicsit furcsa. Ott hihetetlenül pörgős ritmusban zajlik a gyakorlás, nem kell rászólni senkire, hogy a maximumot adja. Magyarországon kicsit monotonok az alapozó edzések, pedig hiszem, hogy a motivált, fiatal játékosok éhesek az újra, a változatos munkára. Persze Garami József és Ian Holloway a két végletet testesíti meg: Józsi bácsival szemben illik megtartani a három lépés távolságot, míg az angol szakvezető sokszor velünk edzett, beállt közénk, mintha csapattárs lenne.

Ian Hollowayt ennek ellenére – gondolom – nem zárta a szívébe...

Ezt nem mondom, de nem értettem, hogy noha eleinte számított rám a menedzser, hat mérkőzés után miért nem jelölt többet a keretbe. Pedig feküdt, és tetszett nekem a Championship: élveztem az ütközős, kemény, könyöklős, harcos futballt.

Az évad végén nem is marasztalták?

Bár kiesett a csapat a másodosztályból, még az sem állna messze tőlem, hogy esetleg a harmadik vonalban szerepeljek. Menedzserem, Filipovics Vladan tartja a kapcsolatot a Leicesterrel, ő azt mondta nekem, elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy csak rajtam áll, hogy Magyarországot vagy az angol harmadosztályt választom. A válogatott miatt persze nem mindegy, hol folytatom; mivel a tavasz nagy részét a tartalékok között töltöttem, lehet, hogy Erwin Koeman azt sem tudja, ki vagyok. Holott ha jó formába lendülök, helyem lehet a keret környékén, hiszen nincs klaszszikus jobbszélső a válogatottban. Látja, ezért is fontos az MTK Fenerbahce elleni BL-selejtezője, mert mind a külföldi csapatoknak, mind pedig a kapitánynak megmutathatom magam.

Ha már visszakanyarodtunk a Bajnokok Ligájameccshez, hadd kérdezzem meg: Bori Gábor magyar bajnok avagy angol Championship-kieső lett 2008-ban?

Mindkettő, de azért az aranyérmet inkább magaménak érzem, hiszen tizenkét meccsen ötször voltam eredményes itthon, míg Angliában mindössze hat bajnokin kaptam lehetőséget. És most is MTK-sikerre készülök.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik