Világ- és Európa-bajnok sportolók akadtak fenn a rostán

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.07.01. 22:23
A Bolgár Olimpiai Bizottság elnöke, Sztefka Kosztadinova szeretné, ha a 11 doppingeset ellenére a súlyemelők felhasználnák Pekingben a megszerzett kvótákat, és elindulnának a játékokon.
Sztojcov nem érti, és morgolódik
Fotó: Action Images
Sztojcov nem érti, és morgolódik
Sztojcov nem érti, és morgolódik
Fotó: Action Images
Sztojcov nem érti, és morgolódik

Az elmúlt hét végén repítették világgá a hírt, mely szerint 11 bolgár súlyemelő – három nő, nyolc férfi – akadt fenn a doppingteszten, amelyet június 8-án és 9-én végeztek el az edzőtáborban tartózkodó sportolókon.

A névsor hihetetlenül veretes: Milka Maneva, Donka Mincseva, Gergana Kirilova, Ivajlo Filev, Demir Demirev, Mehmed Fikretov, Ivan Sztojcov, Georgi Markov, Ivan Markov, Alan Cagaev, Velicsko Csolakov. Mindegyikük szerzett már érmet világversenyen, nem is egyet.

Csak néhány példa: Mincseva ötszörös Európa-bajnok, egyszeres világbajnok, Georgi Markov olimpiai második, világ- és Európa-bajnok, Sztojcov világbajnoki címvédő, Csolakov bronzérmet szerzett Athénban, van Európa-bajnoki aranyérme is, és még folytathatnánk a sort.

A vizsgálat az anabolikus szteroid methandienon használatát mutatta ki, a B-próba eredményére nem egészen egy hónapot kell várni.

„Megdöbbentő!! Szerintem ez provokáció! Ha megbüntetnek, abbahagyom az edzéseket, és valami mást fogok csinálni” – fakadt ki Sztojcov.

A Bolgár Súlyemelő-szövetség első lépésként bejelentette, hogy nem indít csapatot Pekingben, a Bolgár Olimpiai Bizottság pedig a hét elejére hívta össze ülését megvitatandó a doppingügyet.

Az összejövetel után nyilatkozott Sztefka Kosztadinova, a BOB elnöke, aki indítványozta, hogy a súlyemelő-szövetség használja ki a megszerzett kvótákat, s indítson (B-)csapatot Pekingben. Az egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnok magasugró abban is reménykedik, hogy a B-minta mást mutat majd, ám ő is tudja: ez a legritkább esetben fordul elő.

A bolgárok esetleges indulásához persze a Nemzetközi Súlyemelő-szövetségnek (IWF) is lesz néhány szava, hiszen tömeges lebukás esetén (ha egy országból adott naptári évben kettőnél többen akadnak fenn a doppingszűrőn) csak súlyos pénzbüntetés árán lehet elkerülni a legalább egyéves eltiltást.

Vagyis ha a bolgárok fizetnek, mint legutóbb a görögök, akkor indulhatnak, ha nem, akkor letűnnek egy időre a színről. Csak emlékeztetőül: a görögök három női és öt férfikvótával gazdagodtak a selejtezőidőszakban, de ugyancsak 11 emelőjük lebukása után csak 400 ezer dollárt fizetve tudták elérni, hogy végül négy emelő olimpiai szereplését engedélyezze az IWF. A bolgárok egyébként hat férfi- és két női kvótát harcoltak ki a kvalifikációs viadalokon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik